Ceny cukru najniższe od 3 lat – co czeka rynek w najbliższym czasie? [World News]

Autor
Foodcom Experts
29.01.2025
3 min czytania
Ceny cukru najniższe od 3 lat – co czeka rynek w najbliższym czasie? [World News]
Esencja
Spis treści
  • Ceny cukru na rynkach światowych zanotowały znaczny spadek 21 stycznia, jednak od tego czasu ceny znów zaczęły rosnąć.
  • Przyczyną były m.in. prognozy dotyczące większej produkcji cukru, szczególnie z Brazylii, gdzie panują korzystne dla upraw warunki pogodowe.
  • Na dynamikę cen wpływ ma także zniesienie zakazu eksportu w Indiach, możliwości większego eksportu z Tajlandii oraz rozszerzenie możliwości handlu UE z Ukrainą.

Przyczyny spadku cen cukru

W zeszłym tygodniu, 21 stycznia, ceny cukru spadły do poziomu 3-letniego minimum. Przyczyną była dobra pogoda w Brazylii, będąca wskaźnikiem obfitych zbiorów, oraz decyzja Indii dotycząca eksportu cukru. Obecnie ceny cukru jednak znów rosną, osiągając poziom podobny do tego z przełomu roku.

W ciągu ostatnich 4 miesięcy w Brazylii notuje się obfite opady, które poprawiają perspektywy zbiorów upraw trzciny cukrowej, co ma zwiększyć produkcję cukru. Jeśli niskie ceny tego surowca się utrzymają, większa część trzciny zostanie jednak prawdopodobnie przetworzona na etanol. W sezonie 2024/25 wzrosnąć ma nie tylko produkcja cukru w Brazylii, ale i światowa – przewiduje się wzrost o 1,5% w porównaniu z poprzednim sezonem. O 1,2% wzrośnie również konsumpcja, co poskutkuje spadkiem końcowych zapasów cukru o 6,1%.

Dynamika eksportu a wpływ na ceny cukru

Indie są drugim co do wielkości producentem cukru na świecie, jednak od 2 lat w kraju panuje zakaz eksportu. Od tygodni mówiło się o potencjalnym zniesieniu zakazu, a w zeszłym tygodniu Indie oficjalnie poinformowały o wprowadzeniu zezwolenia na eksport w wymiarze 1 miliona ton cukru do końca września. Motywacją jest wsparcie lokalnych cukrowni i cen krajowych, które ostatnio znalazły się pod silną presją. Mimo wszystko decyzja ta zaskoczyła wielu handlowców, ponieważ mówi się o obniżeniu produkcji cukru w Indiach – ma ona spaść w porównaniu z ubiegłym rokiem z 32 do 27 milionów ton, podczas gdy krajowe spożycie ma osiągnąć 29 milionów ton. Mimo przywrócenia możliwości eksportu handlowcy wstrzymują się z zawieraniem kontraktów, czekając na wzrost cen.

Ceny cukru są również pod presją prognoz dotyczących zwiększonego eksportu cukru z Tajlandii po tym, jak zawieszono eksport syropu cukrowego do Chin. Produkcja cukru z Tajlandii ma natomiast w tym roku wzrosnąć o ok. 18% w porównaniu z rokiem poprzednim, osiągając ponad 10 mln ton. Tajlandia jest trzecim co do wielkości producentem i drugim eksporterem cukru na świecie.

Czynnikiem wpływającym na ceny cukru jest także sytuacja dotycząca dostaw cukru do Unii Europejskiej z Ukrainy – UE ponownie wprowadziła cła na dostawy, które mają obowiązywać do początku czerwca, dzięki czemu ceny cukru na Ukrainie pozostają na niskim poziomie pomimo wzrostu wartości dolara. Umowy o liberalizacji handlu dające od początku stycznia ukraińskim producentom większy dostęp do rynku europejskiego mogą również znacząco wpłynąć na ceny cukru.

Zachęcamy do przeczytania polecanego artykułu: Przegląd cukru i jego alternatyw w przemyśle spożywczym

Udostępnij:
Poznaj produkt „Cukier biały”
Cukier biały produkt Foodcom S.A.