- Nigeria to jeden z krajów afrykańskich o dużym potencjalne produkcji kakao.
- Dofinansowanie w postaci 40,5 mln dolarów pozwoli na zwiększenie zdolności przetwórczej przez firmę Johnvents do 30 tys. ton rocznie.
- Działanie to pozwoli na poprawę lokalnej gospodarki, wzmocnienie konkurencyjności Nigerii na globalnym rynku kakao, zabezpieczenie łańcuchów dostaw kakao do Europy oraz zwiększenie zrównoważonej produkcji kakao.
Produkcja kakao w Nigerii
Nigeria, będąca jednym z największych producentów kakao na świecie (po Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie), ma duży, ale wciąż niewykorzystany potencjał w zakresie przetwórstwa i eksportu gotowych produktów kakaowych. Kakao jest jednym z głównych produktów eksportowych Nigerii, a wyróżniającą się w branży firmą jest Johnvents. Przedsiębiorstwo to zajmuje się przetwarzaniem i eksportem produktów kakaowych, takich jak masło, miazga i proszek kakaowy, które trafiają m.in. do Europy. Johnvents otrzymała dofinansowanie w wysokości 40,5 miliona dolarów od brytyjskiej instytucji finansowej British International Investment (BII) w celu zwiększenia swojej zdolności przetwórczej kakao do 30 000 ton rocznie.
Co obejmie wsparcie nigeryjskiej produkcji kakao?
Środki dofinansowania zostaną przeznaczone na zakup nowych maszyn oraz rozbudowę i modernizację zakładu Johnvents w stanie Ondo. Oczekuje się polepszenia lokalnej gospodarki kakao, utworzenia nowych miejsc pracy i uzyskania lepszych cen dla rolników. Dodatkowo, BII chce wesprzeć firmę w certyfikacji 90% produkowanego kakao zgodnie z programem Rainforest Alliance do 2027 roku.
Inwestycja ma na celu nie tylko zwiększenie mocy produkcyjnych, ale także poprawę zrównoważonego rozwoju i identyfikowalności produktów kakaowych. Johnvents dzięki wsparciu BII będzie w stanie zwiększyć swoją konkurencyjność na rynkach międzynarodowych, zwłaszcza w Europie, gdzie istnieje wysokie zapotrzebowanie na certyfikowane produkty kakaowe. Jednocześnie wpisuje się to w globalny trend wzmocnienia łańcuchów dostaw i zwiększenia identyfikowalności surowców, co jest kluczowe w świetle regulacji Unii Europejskiej dotyczących zrównoważonego handlu i zapobiegania wylesianiu.
Zachęcamy do lektury interesującego artykułu: Rodzaje kakao – jakie są odmiany i sposoby przetwarzania ziaren kakaowca