Rynek kakao w 2025 roku na rozdrożu – ostatnie prognozy i zagrożenia [World News]

Autor
Foodcom Experts
27.03.2025
2 min czytania
Rynek kakao w 2025 roku na rozdrożu – ostatnie prognozy i zagrożenia [World News]
Esencja
Spis treści
  • W 2025 roku obserwujemy znaczny spadek cen kakao, a także poprawiające się prognozy produkcji i popytu.
  • Z drugiej strony, problemy strukturalne w Afryce Zachodniej i zagrożenia ze strony zmian klimatu mogą spowodować ograniczenie produkcji i eksportu.
  • Nowe inicjatywy wsparcia rolników, jak fundusz Kawa w Brazylii, dają nadzieję na bardziej zrównoważony rozwój sektora.

Długo oczekiwane załamanie cen kakao

Ceny kakao spadły o ponad 30% w 2025 roku, odwracając trend gwałtownych wzrostów z roku poprzedniego, które osiągnęły ostatecznie 178%. Wzrost cen w 2024 roku był napędzany przez obawy o podaż, do których przyczyniły się niekorzystne warunki pogodowe w Afryce Zachodniej, choroby roślin, malejące zapasy globalne i przemyt.

Obecnie oczekiwania zwiększonej produkcji i poprawa warunków pogodowych doprowadziły do obniżenia cen. Osłabł również popyt na kakao, gdyż duże koncerny czekoladowe ograniczają zużycie kakao, a konsumenci rezygnują z droższych produktów. Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) przewiduje nadwyżkę podaży na sezon 2024/25 na poziomie 142 000 ton metrycznych – byłaby to pierwsza nadwyżka od czterech lat.

Problemy na Wybrzeżu Kości Słoniowej i nowa nadzieja w Brazylii

Pomimo prognoz wzrostu podaży, główny producent kakao – Wybrzeże Kości Słoniowej – zmaga się z poważnymi problemami strukturalnymi. Ponadto obecne warunki pogodowe wpływające na rozwój międzyplonu nadal są trudne. Regulator rynku, Rada Kawy i Kakao (CCC), ogłosił, że na sezon 2025/26 limit sprzedaży kontraktowej zostanie obniżony z 1,7 mln ton do 1,3 mln ton. To reakcja na drugi z rzędu rok spadku zbiorów. Eksperci wskazują przy tym, że to nie tylko cykliczny spadek, ale trwały trend spowodowany zmianami klimatycznymi, starzejącymi się plantacjami i rosnącą skalą chorób roślin, zwłaszcza wirusa powodującego pęcznienie pędów kakao, który dotknął nawet 50% upraw w kraju. Szacuje się, że 70% upraw to stare drzewa, bardziej podatne na choroby i zmiany klimatyczne.

W obliczu globalnych wyzwań, cztery brazylijskie organizacje uruchomiły natomiast fundusz Kawa, którego celem jest zebranie 1 miliarda reali (176 mln USD) do 2030 roku na pożyczki dla małych producentów kakao w stanach Bahia i Para. W Brazylii 80% całej produkcji kakao pochodzi z małych gospodarstw. Podobne inicjatywy mogą być nadzieją dla wzmocnienia sektora kakao.

Polecamy lekturę artykułu, który może być interesujący: Od ziarna do czekolady – jak przetwarza się kakao?

Udostępnij:
Poznaj produkt „Kakao w proszku”
Cocoa Powder