- W 2024 roku nastąpił kryzys związany z uprawą kakao na skutek klęsk żywiołowych i epidemiologicznych.
- Ratunkiem dla krytycznej sytuacji kakao na rynku światowym mogą być nowe, bardziej odporne odmiany kakao.
- Izraelski zespół badawczy odkrył sadzonki odporne na suszę. Trwają dalsze prace nad wspomnianą odmianą kakao.
Kryzys związany z kakao popycha do szukania nowych rozwiązań
Bieżący rok skutkował licznymi zmianami pogodowymi, które wpłynęły na różne uprawy w wielu rejonach świata. Klęski żywiołowe dotknęły m.in. uprawy kakao, co wraz z szerzącymi się chorobami roślin, doprowadziło do rekordowego wzrostu cen tego produktu. Wiele podmiotów zaangażowanych w obszar rolnictwa oraz naukowców zdaje sobie sprawę z tego, że zmiany klimatyczne niosą za sobą potrzebę znalezienia nowych rozwiązań, np. w postaci rozwoju bardziej odpornych na niekorzystne warunki środowiska odmiany kakao.
W tego typu prace zaangażowali się m.in. izraelscy naukowcy z Volcani Institute. Instytut w przeszłości opracował już odporne odmiany roślin, takie jak pszenica odporna na suszę, która dojrzewa wcześniej i ma wyższą zawartość składników odżywczych niż standardowa jej wersja, a także odporna na chłód bazylia, która daje plony przez cały rok.
Izraelskie kakao-”superbohater”
Izraelskie prace nad odpornym kakao rozpoczęły się już w zeszłym roku. Wyselekcjonowano 140 sadzonek, które wysłano do ośrodka w południowym Izraelu, by sprawdzić możliwości uprawy roślin w suchych warunkach. Niestety, kilka dni po dotarciu sadzonek na miejsce – na początku października – obszar został zaatakowany przez palestyńską grupę Hamas, co wywołało wojnę w Strefie Gazy. Ośrodek został zamknięty na kilka miesięcy, bez dostępu do prądu czy wody.
W styczniu ośrodek został ponownie otwarty. Odkryto wtedy, że 18 sadzonek kakao przetrwało 3,5 miesiąca suszy oraz zimny front atmosferyczny. Kakao, które przetrwało na froncie, dostało miano superbohatera, dając nadzieję na opracowanie szczepów, które mogłoby pomóc w rozszerzeniu światowych obszarów upraw kakao. Dalszym krokiem jest przetestowanie nowej odmiany pod kątem innych cech, np. odporności na choroby i szkodniki, oraz identyfikacja genów odpowiedzialnych za stwierdzone cechy odporności.