Czy bieżące deficyty i susza znów zagrożą zbiorom kakao? [World News]

Autor
Foodcom Experts
22.01.2025
2 min czytania
Czy bieżące deficyty i susza znów zagrożą zbiorom kakao? [World News]
Esencja
Spis treści
  • W Afryce Zachodniej panuje okres suchy, a opady deszczu są poniżej średniej.
  • Utrzymujące się niesprzyjające warunki mogą zagrozić zbiorom kakao kolejny sezon z rzędu.
  • Ghana zmaga się z niedoborem kakao z poprzedniego sezonu, co skutkuje opóźnieniem dużej ilości dostaw.

Susza zagraża plonom kakao czwarty sezon z rzędu

Dwóch największych producentów kakao na świecie, Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana, zmaga się z niedostatecznie wysokimi plonami. Spadek zbiorów notowany jest już od 3 lat, jednak w zeszłym sezonie uzyskane ilości kakao były rekordowo niskie. Jest to skutkiem zmian klimatycznych, chorób atakujących rośliny kakaowca oraz aspektów politycznych.

W większości regionów upraw kakao na Wybrzeżu Kości Słoniowej w zeszłym tygodniu opady deszczu były niewystarczające, by osiągnąć zadowalające zbiory z okresu między wrześniem a kwietniem. Wilgoć jest potrzebna, by z kwiatów kakaowca wykształciły się strąki produkujące ziarna. Brak deszczu może ponadto osłabić drzewa i wysuszyć liście. Jeśli warunki suszy się utrzymają, wielkość zbiorów w sezonie znów może być niewystarczająca.

Ghana przesuwa dostawy kakao na kolejny sezon

Produkcja kakao w Ghanie w zeszłym sezonie, 2023/2024, spadła do poziomu najniższego od 20 lat. Już w czerwcu ogłoszono, że z powodu słabych zbiorów dostawy do 350 tysięcy ton kakao zostaną opóźnione i przesunięte na kolejny sezon. W poniedziałek rząd poinformował, że przesunięcie wyniesie aż 370 tysięcy ton. Mówi się również o tym, że Cocobud, organizacja zarządzająca obrotem kakao w Ghanie, była zmuszona do zaciągnięcia pożyczki na zakup ziaren w wysokości 800 milionów dolarów, której to kwoty nie jest w stanie spłacić.

Polecamy artykuł, który omawia ciekawe zagadnienia: Jakie są korzyści zdrowotne kakao? Odkryj 10 zaskakujących faktów

Udostępnij:
Poznaj produkt „Kakao w proszku”
Cocoa Powder