- Białko z brązowego ryżu to białko roślinne, które powstaje w wyniku zmielenia ryżu.
- Posiada ono znaczny poziom białka i odpowiednią ilość aminokwasów.
- Białko ryżu brązowego jest wykorzystane jako suplement diety.
Przeczytaj nasz przegląd białka z brązowego ryżu – produktu, który sportowcy i kulturyści stosują jako suplement diety i który często zmienia życie wegan i wegetarian, którzy chcą zbudować masę mięśniową bez spożywania produktów zwierzęcych. Dowiedz się więcej o jego właściwościach i o tym, jak stosuje się białko z brązowego ryżu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym niezwykłym produkcie!
Czym jest białko z brązowego ryżu?
Kiedy rozważamy miejsce ryżu w naszej diecie, w pierwszej kolejności myślimy o węglowodanach, a nie o białku. Warto zrewidować ten sposób myślenia, ponieważ może on doprowadzić nas do przeoczenia cennego składnika odżywczego, jakim jest białko z brązowego ryżu. Jest to białko roślinne w proszku, suplement diety powstały w wyniku zmielenia brązowego ryżu. W naturalnym procesie ekstrakcji ziarna ryżu są mielone, następnie rehydratowane, a na koniec poddawane biofermentacji z użyciem enzymów.
Produkcja i dystrybucja
Białko w proszku z brązowego ryżu powstaje poprzez zmielenie ziaren ryżu i poddanie ich działaniu enzymu, który oddziela skrobię (węglowodany) od białka. Foodcom S.A. dostarcza swoim Partnerom Biznesowym białko z brązowego ryżu w workach 20 kg lub luzem.
Właściwości
Gotowy produkt białek ryżowych jest czystym, jasnobeżowym proszkiem o wyraźnym smaku. Główne cechy funkcjonalne tego produktu to dobra żelowość i dobra rozpuszczalność w wodzie. Dużą zaletą jest jego wartość odżywcza: bardzo wysoka zawartość białka i dobra zawartość aminokwasów. Okres przydatności do spożycia białko ryżu brązowego wynosi 24 miesiące od daty produkcji. Powinno być przechowywane w chłodnym miejscu (max. 20°C), suchym (max. 60% RH), z dala od środków chemicznych i zapachowych. Co ciekawe, zawartość białka w ryżu brązowym jest nieco wyższa niż w ryżu białym. Z tego powodu odżywki białkowe są znacznie częściej produkowane z ryżu brązowego niż z ryżu białego.
Zastosowania białka z ryżu brązowego
Białko z ryżu brązowego to popularny ekologiczny suplement w dietach wegańskich i wegetariańskich stosowany przy aktywnym trybie życia. Będąc łatwo strawnym i hipoalergicznym, jest również odpowiednią alternatywą dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jest całkowicie bezpieczny dla osób cierpiących na alergie lub nadwrażliwość na soję, laktozę, jaja, orzechy czy gluten.
Często jest łączony z białkiem grochu dla optymalnej zawartości aminokwasów. Entuzjaści kulturystyki, którzy w swojej diecie opierają się na produktach roślinnych, bardzo doceniają białko zawarte w brązowym ryżu. Wielką zaletą białka z brązowego ryżu w proszku jest to, że jego włączenie do diety może spowodować podobny przyrost masy ciała jak spożycie serwatki, o ile towarzyszy mu zbilansowana dieta zawierająca wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Dlaczego Foodcom?
Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji. Nie czekaj! Skontaktuj się z nami.