Witajcie Partnerzy!
Witamy ponownie w naszym Newsletterze!
Gulfood w Dubaju – jedna z najważniejszych dat w kalendarzu globalnego przemysłu spożywczego – właśnie się rozpoczęła. Tysiące ekspertów z branży zebrało się w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, aby zanurzyć się w morzu innowacji i trendów. Jak zawsze spodziewamy się spokojniejszego tygodnia, ponieważ większość uwagi skupia się na wydarzeniu.
Jednym z najbardziej interesujących nas tematów są długoterminowe perspektywy dla rynków mleczarskich. Jakie innowacje i odkrycia będą kształtować branżę w nadchodzącym czasie? Prosimy być na bieżąco z najnowszymi informacjami.
Spójrzmy, co jeszcze dzieje się na rynku mleczarskim!
Produkty Tygodnia
Odtłuszczone mleko w proszku
Ceny pozostają stabilne na niskim poziomie 2350-2450 EUR/MT. Rynek SMP nie jest szczególnie aktywny. Kupujący nie są pewni, w jakim kierunku rozwinie się rynek, więc potwierdzają jedynie ilość potrzebną na kolejne 2-3 tygodnie produkcji.
Sery
Ceny serów w ostatnim tygodniu prezentowały stabilność, kontynuując trend z poprzedniego tygodnia. Gouda pozostała na stałym poziomie, tj. 3900-3950 EUR/MT, podczas gdy Mozzarella nadal utrzymuje się poniżej progu 3500-3600 EUR/MT. Natomiast ceny sera Cheddar wahają się między 4100 a 4300 EUR/MT.
Tłuszcze
Ceny masła i AMF wzrosły w tym tygodniu, potwierdzając utrzymujący się trend wzrostowy na rynku tych produktów. Zaledwie cztery tygodnie temu ceny masła wynosiły ok. 5150 EUR/MT FCA, a obecnie wzrosły do poziomu 6000 EUR/MT. Ponieważ produkcja na Wschodzie właśnie się rozpoczyna, ten trend wzrostowy może się utrzymać.
Płynne
Ceny śmietany rosną, co wskazuje na napięty rynek, przy średnich cenach oscylujących w okolicach 6350-6450 EUR/MT. Ceny odtłuszczonego koncentratu mleka (SMC) pozostają stabilne, z niewielką tendencją do spadku, odzwierciedlając złożoną dynamikę rynku mleczarskiego.
Serwatka w proszku
W tym tygodniu cena słodkiej serwatki w proszku utrzymuje się na poziomie 750-800 EUR/MT. Podobnie koncentrat słodkiej serwatki pozostaje stabilny i waha się między 450-500 EUR/MT.
Co jeszcze?
Europa
Jedna z największych farm mlecznych na Ukrainie, Promin Agricultural LLC, znajduje się w pobliżu frontu wojennego i stoi w obliczu wielu wyzwań, ale nadal działa. Pomimo ciągłych ostrzałów, braku elektryczności i niedoborów siły roboczej, gospodarstwo utrzymuje 8 600 sztuk bydła, w tym duże stado bydła mlecznego, a także stado świń i młyn paszowy. Serhiy Yasevin, dyrektor, podkreśla rozwój gospodarstwa w ciągu ostatnich 30 lat i jego zaangażowanie we wspieranie 350 pracowników, mimo że około 40 z nich zostało powołanych do służby wojskowej. Odporność gospodarstwa obejmuje dostosowanie się do warunków wojennych, takich jak korzystanie z generatorów i dostarczanie mleka ciężarówkami, aby zapewnić ciągłość w środku konfliktu.
Australia
Fonterra zaprzestała odbioru mleka na farmach Van Dairy Limited (VDL) z powodu nierozwiązanych kwestii handlowych. Spowodowało to, że VDL planuje ubój co najmniej 700 krów po utracie znaczącego kontraktu mlecznego. Decyzja, która weszła w życie 1 lutego, jest następstwem zauważalnego spadku podaży mleka VDL, a Fonterra stara się pozyskać utracone dostawy z innych tasmańskich gospodarstw bez zmniejszania produkcji. Właściciel VDL, Xianfeng Lu, wyraził rozczarowanie, ale zobowiązał się do wspierania farm i ich 90 pracowników w tym trudnym okresie, który nastąpił po wcześniejszych burzliwych wydarzeniach dla firmy.
Wielka Brytania
Brytyjska Agencja Zdrowia Zwierząt i Roślin rozszerza zastosowanie testów PCR do szybszego wykrywania gruźlicy bydła po roku prób. Od 14 lutego testy PCR będą analizować próbki pobrane pośmiertnie od bydła z dodatnim wynikiem testu na gruźlicę bydła, osób mających z nim bezpośredni kontakt oraz od niektórych sztuk bydła poddanych ubojowi lub padłych. Metoda ta, która jest szybsza niż obecna hodowla mikrobiologiczna, ma na celu zmniejszenie obciążenia rolników poprzez zapewnienie szybszych wyników testów podczas epidemii gruźlicy, chociaż standardowe procedury zarządzania gruźlicą nie ulegną zmianie.