Eksport grochu Ukrainy w sezonie 2019/20 spadł o 36%. Eksport przyspieszył w sezonie 20/21, ale liczby wciąż są niskie. Główną przyczyną tego jest nałożenie ceł przez Indie, które są głównym importerem na rynku grochu. Trwające rozmowy z Chinami mogą zmienić sytuację. Decyzja może zapaść w pierwszym kwartale 2021 roku.
Globalny rynek grochu
Globalny rynek grochu Produkcja grochu na świecie szacowana jest na wzrost średniorocznego tempa wzrostu (CAGR) na poziomie 5,9% w okresie prognozowym (2019-2024). Odmiany grochu (zielone, żółte, maple) są uprawiane głównie w chłodniejszych regionach klimatycznych, takich jak Europa i Ameryka Północna. Większość produkcji z USA i Kanady (ponad 75%) jest eksportowana do Chin i Indii, które są szybko rozwijającymi się regionami napędzającymi wzrost rynku grochu.
Jeśli chodzi o Europę, istnieje wiele krajów produkujących, głównie Francja, gdzie roczny wzrost wynosi 8,1%. To firma Rouquette Freres, francuska firma, podpisała wieloletnie partnerstwo z Beyond Meat dotyczące dostaw białka grochowego.
Mocne i słabe strony
Mocne i słabe strony Groch ma wiele zastosowań zarówno w żywności, jak i w paszy. Ma wysoką zawartość białka i jest doskonałym źródłem aminokwasów i cukrów, przy stosunkowo niskiej kaloryczności. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze nadają grochowi pozycję świetnego ziarna pod względem odżywiania.
Jednak groch jest dość wymagający pod względem przetwarzania i przechowywania. Łatwo pęka pod wpływem wysokiej temperatury i podczas czyszczenia. Ponadto dojrzewa nierównomiernie.