Kwas Mrówkowy jako środek konserwujący i antybakteryjny w przemyśle spożywczym

Autor
Joanna Sikorska
12.04.2023
9 min czytania
Kwas Mrówkowy jako środek konserwujący i antybakteryjny w przemyśle spożywczym
Esencja
Spis treści
  • Kwas Mrówkowy jest organicznym związkiem chemicznym o właściwościach grzybobójczych i bakteriobójczych.
  • Jest wysoce lotny i żrący.
  • Kwas Mrówkowy jest stosowany w różnych gałęziach przemysłu, takich jak: spożywczy, paszowy, kosmetyczny, chemiczny, skórzany i tekstylny.

Co to jest Kwas Mrówkowy?

Kwas Mrówkowyzwany również Kwasem Metanowym, to organiczny związek chemiczny należący do grupy kwasów karboksylowych. Związki takie jak estry i sole, a także anion powstały z Kwasu Mrówkowego, potocznie nazywane są mrówczanami. Termin 'formica’, od którego pochodzi angielska nazwa “Formic Acid”, to łacińskie słowo oznaczające 'mrówkę’, ponieważ Kwas Mrówkowy jest zawarty w jadzie mrówek.

Kwas Mrówkowy występuje również naturalnie w kłujących pokrzywach lub owocach i warzywach, takich jak ananasy, jabłka, kiwi, cebula, bakłażany i ogórki. Na skalę przemysłową można go otrzymać na trzy sposoby: z tlenku węgla i Wodorotlenku Sodu, z tlenku węgla i metanolu lub jako produkt uboczny przy produkcji kwasu octowego poprzez utlenianie węglowodorów.

Kwas Mrówkowy jest stosowany jako środek konserwujący i przeciwbakteryjny. W przemyśle spożywczym znany jest jako E236. Chcesz dowiedzieć się więcej o tej substancji? W takim razie koniecznie czytaj dalej!

Właściwości Kwasu Mrówkowego

Kwas Mrówkowy to bezbarwna ciecz o ostrym zapachu. Jest bardzo lotny i dobrze miesza się z wodą. Jest silnie żrący.

Kwas Mrówkowy jest stosowany jako środek konserwujący, ponieważ ma właściwości grzybobójcze, a przy wysokim stężeniu i niskim pH również bakteriobójcze. Kwas Mrówkowy ma niską toksyczność, więc może być stosowany jako dodatek do żywności.

Kwas Mrówkowy dostarczany przez Foodcom S.A. ma okres przydatności do spożycia wynoszący 36 miesięcy. Zaleca się przechowywanie produktu w chłodnym, suchym miejscu o temperaturze poniżej 20°C oraz trzymanie go z dala od zasad i substancji alkalizujących.

Zastosowanie Kwasu Mrówkowego

Zastosowanie Kwasu Mrówkowego

Kwas Mrówkowy ma liczne zastosowania w przemyśle. Może być stosowany w:

  • przemyśle spożywczym,
  • paszach dla zwierząt,
  • przemyśle chemicznym,
  • przemyśle kosmetycznym,
  • medycynie,
  • przemyśle garbarskim i włókienniczym,
  • pszczelarstwie.

W przemyśle spożywczym Kwas Mrówkowy stosowany jest jako środek konserwujący. Ze względu na swoje właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze przedłuża trwałość żywności.

Kwas Mrówkowy znajduje również zastosowanie w paszach dla zwierząt. Jako konserwant zapobiega psuciu się żywności i pomaga utrzymać wartość odżywczą paszy dla zwierząt przez dłuższy czas. Kwas Mrówkowy to zakwaszacz do pasz i środek przeciwbakteryjny, który ma szerokie zastosowanie. Zaobserwowano, że stosowanie Kwas Mrówkowego może zmniejszyć występowanie Salmonelli, Campylobacter i Escherichia coli u zwierząt, co skutkuje większą wydajnością i rentownością. Kontroluje również mikroorganizmy w układzie pokarmowym zwierząt i skutecznie obniża kwasowość.

W przemyśle chemicznym Kwas Mrówkowy jest stosowany jako odczynnik chemiczny w laboratoriach i jako surowiec do produkcji różnych chemikaliów. Co więcej, ze względu na swoją zdolność do zabijania grzybów, jest często stosowany jako składnik preparatów grzybobójczych i zakwaszających. Kwas Mrówkowy jest również wykorzystywany w sektorze detergentów. Jest częstym składnikiem zarówno przemysłowych, jak i domowych środków czystości.

Kwas Mrówkowy dodawany jest również do kosmetyków. Przedłuża ich trwałość i wpływa na wartość pH. Ponadto Kwas Mrówkowy może być stosowany jako składnik perfum, gdzie maskuje nieprzyjemny zapach innych składników.

W medycynie Kwas Mrówkowy jest wykorzystywany ze względu na działanie rozszerzające naczynia krwionośne oraz blokujące receptory bólowe i czuciowe. Dlatego jest stosowany jako środek rozgrzewający i przeciwbólowy w takich schorzeniach jak zapalenie stawów, reumatyzm, nerwobóle oraz bóle mięśni i stawów.

W przemyśle skórzanym Kwas Mrówkowy jest stosowany do garbowania, barwienia i sterylizacji skór, co daje dodatkową korzyść w postaci czyszczenia i zmiękczania skóry przy jednoczesnym nadaniu jej wysokiej jakości wykończenia. Kwas Mrówkowy jest również stosowany w przemyśle włókienniczym do stabilizacji kolorów włókien naturalnych i syntetycznych podczas procesu barwienia.

Kwas Mrówkowy jest również ważną substancją w pszczelarstwie. Jest w stanie zlikwidować roztocza, które stanowią zagrożenie dla pszczół i zapewnia, że kolejne pokolenia pszczół miodnych w kolonii są silne i zdrowe.

Kwas Mrówkowy w przemyśle spożywczym

Jak już wcześniej wspomniano, Kwas Mrówkowy jest konserwantem w przemyśle spożywczym o oznaczeniu E236. Stosuje się go w niskich stężeniach, aby zapobiec rozwojowi grzybów i przedłużyć trwałość produktów takich jak marynaty, soki, marynaty, wędzone ryby czy przeciery warzywne i owocowe. Wspomaga również fermentację w produkcji wina. Po dodaniu Kwasu Mrówkowego do sera hamuje on rozwój bakterii, ale także reguluje kwasowość.

Kwas Mrówkowy w kosmetyce

Kwas Mrówkowy jest stosowany jako środek konserwujący w kosmetykach, aby zapobiec szkodliwej aktywności mikroorganizmów. Jest to szczególnie ważne w kremach, które nakłada się palcami, ponieważ są one szczególnie podatne na zanieczyszczenia. Kwas Mrówkowy jest również używany do regulowania pH skóry, które powinno być lekko kwaśne. Zbyt wysokie lub zbyt niskie pH może prowadzić do problemów skórnych.

Kwas Mrówkowy zawarty jest w: szamponach, żelach pod prysznic, farbach do włosów, żelach do twarzy i kremach pod oczy.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Kwas Mrówkowy”
Formic Acid
0%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach