Europa przeciwko negatywnemu wpływowi produkcji soi na środowisko

Autor
Foodcom Experts
04.01.2021
2 min czytania
Europa przeciwko negatywnemu wpływowi produkcji soi na środowisko

Negatywny wpływ produkcji soi na środowisko

W tym miesiącu holenderska firma Nutreco, specjalizująca się w produkcji ryb i paszy dla zwierząt, ogłosiła nową politykę zakwaszania soi w celu zminimalizowania jej wpływu na środowisko. Uprawa soi jest jednym z największych sektorów powodujących wylesianie – w tym celu zrównano z ziemią ponad 500 000 hektarów lasów deszczowych i sawann. W związku z tym Nutreco postanowiło sformułować i wdrożyć zestaw wytycznych dotyczących pozyskiwania soi i oleju palmowego, których rocznie kupuje odpowiednio około 1,5 miliona ton i 80 000 ton. Przewodnik po polityce zawiera instrukcje dotyczące procesu oceny, czy materiał jest wolny od wylesiania i zawiera kryteria identyfikowalności, zakupów i zrównoważonego rozwoju. Wytyczne są zgodne z Nutreco Sustainability Road Map 2025 i mają na celu stanie się nabywcą w pełni wolnym od wylesiania w ciągu najbliższych pięciu lat.

Inicjatywa ta jest potrzebna, ponieważ niedawny European Soy Monitor opublikowany w maju 2020 r. wykazał, że tylko 19% soi wykorzystywanej przez kraje europejskie pochodziło w 2018 r. z obszarów wolnych od wylesiania. Ponadto 38% śruty sojowej było zgodne z przepisami opracowanymi przez Europejską Federację Producentów Pasz (FEFAC), a 19% otrzymało certyfikat zgodności z zasadami niepowodującymi wylesiania.

Badanie przeprowadzone przez Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego (FiBL) w Austrii wykazało, że zmiany w użytkowaniu gruntów są największym czynnikiem redukcji emisji CO2. W badaniu porównano wpływ na środowisko koncentratu białka sojowego (SPC) pochodzącego z Brazylii i SPC z certyfikatem Europe Soya (ES) w celu zbadania potencjału rozwoju łańcucha dostaw paszy dla łososia norweskiego. Brazylia jest największym dostawcą soi do UE, w 2018 roku dostarczyła 13,5 miliona ton metrycznych produktu. Zapotrzebowanie norweskiego sektora hodowli łososia jest duże, z 281 600 tonami SPC importowanymi do Norwegii w celu wykorzystania w paszy dla ryb. Badanie wykazało, że stosowanie koncentratu białka sojowego ES w norweskiej produkcji łososia zmniejsza emisję CO2 o 41% w porównaniu z brazylijskim SPC. Donau Soja, która zleciła badania, twierdzi, że ponad połowa zapotrzebowania na SPC ze strony producentów norweskiego łososia może zostać pokryta przez SPC z certyfikatem ES w 2021 roku.

 

Poznaj produkt „Koncentrat Białka Sojowego”
Soy Protein Concentrate
1380 €
0%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach