Czym Jest Gluten Pszenny Witalny? Właściwości i Zastosowania

Autor
Dorota Clapa
18.04.2023
5 min czytania
Czym Jest Gluten Pszenny Witalny? Właściwości i Zastosowania
Esencja
Spis treści
  • Gluten Pszenny Witalny to witalne białko pochodzące z mąki pszennej.
  • Charakteryzuje się elastycznością, wiąże wodę i poprawia teksturę.
  • Gluten Pszenny Witalny stosowany jest w przemyśle spożywczym i paszowym.
  • W przemyśle spożywczym używany jako składnik ciast, zagęszczacz zup, w produkcji makaronów oraz jako substytut mięsa w kuchni wegetariańskiej.

Gluten Pszenny Witalny – co to jest?

Gluten Pszenny Witalny to witalne białko, wyciąg z mąki pszennej. Jest otrzymywany w procesie ekstrakcji pszenicy – gęsta mąka pszenna jest nawodniona, co aktywuje gluten, a potem dochodzi do uwodnienia masy, by wyeliminować skrobię i ekstrahować wyłącznie gluten. Gluten zostaje następnie ususzony i zmielony. Suchy Gluten Pszenny Witalny występuje w postaci beżowego proszku o smaku przypominającym ciasto.

Gluten Pszenny Witalny jest zbudowany z gliadyn, odpowiedzialnych za lepkość, i glutenin, nadającym produktom elastyczność. Jest białkiem występującym w produktach w sposób naturalny.

Szczyt zainteresowania Glutenem Pszennym Witalnym miał miejsce w latach 50. Wtedy doszło do rozwoju większych piekarni, które potrzebowały dużych ilości mąki, której jakość nie zależy od zmiany upraw pszenicy. Gluten Pszenny Witalny zaczął być powszechnie stosowany wśród piekarzy, razem z bromianem potasu. Czytaj dalej, aby lepiej poznać Gluten Pszenny Witalny i dowiedzieć się więcej o zastosowaniach tej substancji! 

Gluten Pszenny Witalny – właściwości

Gluten Pszenny Witalny charakteryzuje się elastycznością, ma właściwości poprawiające teksturę i umożliwia zatrzymywanie gazów. Dzięki temu można uzyskać więcej pęcherzyków powietrza, czyli większą objętość i lekką konsystencję produktów.

Co więcej, Gluten Pszenny Witalny wiąże wodę, więc jeśli doda się go do mąki, to zwiększa się wodochłonność o kilkanaście procent, a to z kolei prowadzi do wzrostu wydajności ciasta.

Poza tym Gluten Pszenny Witalny ma właściwości wiążące, czyli pozwala na komponowanie produktów, integrację ich kształtów i wytrzymałość produktów mrożonych. Wyroby zawierające Gluten Pszenny Witalny mają lepszą wytrzymałość, miękkość oraz trwałość.

Gluten Pszenny Witalny - zastosowanie

Gluten Pszenny Witalny – zastosowanie

Gluten Pszenny Witalny znajduje swoje zastosowanie w wielu branżach, choć najczęściej korzysta się z niego w przemyśle młynarskim, mącznym i piekarniczym.

Ze względu na swoje właściwości Gluten Pszenny Witalny jest dodawany do wielu ciast, szczególnie takich na bazie mąk pełnoziarnistych, żytnich albo ciast z dużą ilością dodatków (orzechów czy owoców). Produkt ten wspomaga ich wyrastanie, sprawia, że są bardziej miękkie i trwałe. Jest również używany do optymalizacji mieszanek mącznych i mieszanek do ciast, służy też zagęszczaniu zup, czy sosów. Poza tym Gluten Pszenny Witalny jest wykorzystywany w produkcji makaronów – zmniejsza ich łamliwość i kleistość, a poza tym zwiększa tolerancję na ciepło. Dodatek tego białka w makaronach sprawia, że polepsza się jakość gotowania, a produkt zachowuje dobrą jędrność.

Bardzo ważnym zastosowaniem Glutenu Pszennego Witalnego jest dodawanie go jako składnika do dań kuchni wegetariańskiej. Ponieważ jest głównym roślinnym źródłem białka, jest stosowany jako substytut mięsa.

Warto również wspomnieć, że Gluten Pszenny Witalny jest składnikiem karmy dla zwierząt domowych i paszy dla zwierząt gospodarskich, ze względu na swoje właściwości wiążące i teksturalne. Produkty zawierające to białko są doskonale strawne i smaczne, a także poprawiają też fizyczną prezentację paszy, zapewniając kolor.

Gluten Pszenny Witalny ważnym składnikiem substytutu mięsa

Gluten Pszenny Witalny ma duże znaczenie w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Nie służy tylko jako substancja wiążąca i utrzymująca kształt burgerów na bazie pieczarek czy ciecierzycy, ale jest też głównym składnikiem substytutu mięsa, zwanym seitanem lub “pszennym mięsem”.

Gluten Pszenny Witalny jest doskonałym źródłem białka roślinnego i może zapewnić wysokie wartości odżywcze, częściowo zastępując w żywieniu białka zwierzęce.

Gluten Pszenny Witalny – wszystko, co musisz wiedzieć

Gluten Pszenny Witalny staje się coraz bardziej popularnym produktem, głównie z racji zwiększenia zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską. Jest używany w przemyśle spożywczym, by stworzyć zdrowe zamienniki mięsa.

W dalszym ciągu Gluten Pszenny Witalny jest oczywiście stosowany w przemyśle młynarskim i piekarniczym, gdyż pieczenie wielu wyrobów staje się o wiele łatwiejsze i wydajniejsze po dodaniu tego białka. Dodatkowo, Gluten Pszenny Witalny można znaleźć wśród składników paszy i karmy dla zwierząt.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Gluten Pszenny Witalny”
Vital Wheat Gluten
1820 EUR
0%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach