Chlorek choliny – przegląd

Autor
Foodcom Experts
24.11.2021
8 min czytania
Chlorek choliny – przegląd

Przeczytaj nasz przegląd chlorku choliny – niezbędnego składnika żywienia zwierząt. Dowiedz się więcej o jego produkcji i zastosowaniach, nie ograniczając się do pasz. Odkryj jego różne zalety w żywieniu zwierząt i zapoznaj się z prognozami rozwoju rynku.

Czym jest chlorek choliny?

Cholina jest związkiem organicznym klasyfikowanym jako niezbędna witamina B4. Przemysłowy chlorek choliny jest wytwarzany w reakcji chemicznej kwasu solnego z tlenkiem etylenu i trimetyloaminą. Produkt końcowy jest dostępny w postaci roztworu wodnego lub proszku. Tę ostatnią uzyskuje się poprzez rozpylenie i dokładne wymieszanie wodnego chlorku choliny na nośniku zbożowym, który jest następnie suszony. Jest to drobny, sypki, ziarnisty proszek o jasnobrązowym kolorze i charakterystycznym zapachu. Chlorek choliny jest bardzo higroskopijny i dobrze rozpuszczalny w wodzie. Produkt jest dostępny w różnych klasach czystości wyrażonych w procentach.

Zastosowanie

Chlorek choliny jest powszechnie stosowany jako dodatek paszowy dla zwierząt hodowlanych, domowych i egzotycznych. Jego dzienne zapotrzebowanie w diecie zwierząt jest znacznie wyższe niż w przypadku innych witamin. Suplementacja paszy chlorkiem choliny oferuje szereg korzyści dla zdrowia i wydajności zwierząt. Ponad 40% chlorku choliny dostępnego na rynku jest wykorzystywane w paszach dla drobiu, podczas gdy sektory pasz dla trzody chlewnej i zwierząt domowych zawdzięczają po około 25% udziału w rynku. Pozostała część jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz wartości odżywczych i środek usuwający tłuszcz. Co więcej, w sektorze farmaceutycznym produkt jest dodawany do leków stosowanych w chorobach wątroby, zapaleniu wątroby, utracie pamięci, demencji i pląsawicy Huntingtona.

Korzyści w żywieniu zwierząt

Chlorek choliny odgrywa kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu. Buduje i wzmacnia błony komórkowe, reguluje metabolizm tłuszczów w wątrobie, wspomaga układ nerwowy, przyczynia się do tworzenia metioniny i przyspiesza syntezę acetylocholiny niezbędnej do przekazywania impulsów nerwowych. Wiadomo również, że zwiększa płodność, przyspiesza przyrost masy ciała i reguluje ciśnienie krwi.

Suplementacja choliną jest kluczowa w diecie młodych kurcząt, ponieważ nie są one w stanie syntetyzować tego związku. W diecie drobiu cholina ma kluczowe znaczenie dla poprawy tempa wzrostu, poprawy jakości jaj ściółkowych i zapobiegania chorobom, takim jak peroza i powiększenie wątroby.

W diecie krów chlorek choliny jest odpowiedzialny za poprawę metabolizmu tłuszczów, funkcji odpornościowych, płodności i wydajności produkcji mleka. Produkt zmniejsza również ryzyko stłuszczenia wątroby i ketozy u wysokowydajnych krów.

W dietach dla trzody chlewnej chlorek choliny promuje ogólne tempo wzrostu, poprawia wydajność i poprawia jakość mięsa.

W akwakulturze produkt przyspiesza tempo wzrostu ryb i krewetek.

W żywieniu zwierząt domowych produkty bogate w cholinę są zalecane w celu poprawy funkcjonowania mózgu i zdrowia wątroby, a także w leczeniu objawów demencji i starości.

Analiza rynku

Szacuje się, że w 2020 r. wartość globalnego rynku chlorku choliny wyniosła 614,28 mln USD. Region Azji i Pacyfiku zdominował rynek, posiadając ponad 31% udziału w 2020 r. i oczekuje się, że w ciągu najbliższych pięciu lat odnotuje najszybsze tempo wzrostu wynoszące ponad 5,6%. Rozwój rynku w regionie jest napędzany przez zwiększone spożycie drobiu i jaj, co napędza produkcję i popularyzuje chlorek choliny jako dodatek paszowy. Region Ameryki Północnej rośnie również ze względu na rosnące zainteresowanie wysokiej jakości białkiem i rosnący popyt na żywność wygodną. Regiony Bliskiego Wschodu i Ameryki Łacińskiej prawdopodobnie odnotują rosnące zainteresowanie wykorzystaniem chlorku choliny w przemyśle naftowym i gazowym.

Przewiduje się, że w ciągu najbliższych 7 lat rynek wzrośnie przy CAGR na poziomie 5,3% do 736 mln USD. Rynek jest napędzany przez rosnący światowy popyt na mięso drobiowe i jaja. Ponadto sektor żywienia ludzi rozwija się w szybkim tempie ze względu na korzyści zdrowotne, takie jak poprawa funkcjonowania wątroby, rozwój mózgu i prawidłowy metabolizm. Niemniej jednak rynek został poważnie ograniczony przez spadek popytu na drób i trzodę chlewną podczas pandemii COVID-19 i musi odzyskać straty. Co więcej, ograniczona świadomość korzyści płynących ze stosowania chlorku choliny ogranicza jego popularność.

Poznaj produkt „Chlorek Wapnia”
Calcium Chloride
0%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach