- Mocznik, zwany również karbamidem, to diamid kwasu węglowego.
- Charakteryzuje się wyglądem – małych białych granulek – oraz doskonałą higroskopijnością.
- Mocznik wykorzystywany jest między innymi w przemyśle nawozowym i kosmetycznym.
- Nawozy mocznikowe są dość uniwersalne – zarówno pod względem zastosowań, jak i gatunków roślin.
Co to jest Mocznik?
Mocznik to organiczny związek chemiczny, a dokładniej diamid kwasu węglowego. Nazywany jest również karbamidem. Mocznik posiada w swojej strukturze dwie grupy aminowe połączone karbonylową grupą funkcyjną. Występuje naturalnie w organizmie jako produkt końcowy metabolizmu białek i innych związków azotowych i jest wydalany z moczem oraz w niewielkich ilościach z potem. Mocznik jest również otrzymywany syntetycznie, w wyniku bezpośredniej reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem.
Mocznik jest najbardziej znany ze względu na swoje znaczenie w medycynie, jest też powszechnie stosowany jako nawóz. Związek ten ma jeszcze wiele innych zastosowań. Jeśli więc chcesz dowiedzieć się o nim więcej, koniecznie czytaj dalej!
Właściwości Mocznika
Mocznik występuje w postaci białego i bezwonnego granulatu. Nie rozpuszcza się w tłuszczach i jest silnie higroskopijny. Najczęściej występuje w stężeniach 45%, 40% i 30%.
Mocznik jest nie tylko higroskopijny, ale ma również silne działanie antyseptyczne, złuszczające i regenerujące, dlatego jest szeroko stosowany w kosmetyce. W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się również właściwości keratolityczne Mocznika – rozszczepia on łańcuchy keratynowe, co przyczynia się do zmniejszenia grubości warstwy rogowej.
Okres trwałości Mocznika wynosi 12 miesięcy, a Foodcom dostarcza swoim Partnerom Biznesowym Mocznik w workach 25 kg lub w Big Bagach.
Zastosowanie Mocznika
Powszechnie wiadomo, że Mocznik ma duże znaczenie w medycynie. Oznaczanie Mocznika w surowicy jest przydatne w diagnostyce funkcji nerek i chorób metabolicznych. Mocznik ma również wiele innych zastosowań, takich jak:
- w nawozach sztucznych,
- w kosmetykach,
- w przemyśle chemicznym,
- w żywności,
- w paszach.
Mocznik najczęściej stosowany jest jako nawóz. Jest bardzo uniwersalny, gdyż można go stosować w uprawie zbóż, warzyw, kwiatów, drzew, krzewów owocowych czy trawników. Należy jednak zaznaczyć, że jest on mniej skuteczny na glebach bardzo kwaśnych, silnie zasadowych lub świeżo zwapnowanych.
Innym powszechnym zastosowaniem Mocznika jest produkcja kosmetyków. Jedną z najważniejszych właściwości Mocznika jest jego działanie nawilżające – jest humektantem i ma właściwości higroskopijne. Ponadto Mocznik wzmacnia barierę ochronną skóry. Dlatego też znajduje się w składzie wielu kremów czy maści. Jego właściwości złuszczające są często wykorzystywane przy produkcji kremów do stóp. Mocznik to także substancja o działaniu łagodzącym. Dzięki niemu stany zapalne są tłumione i szybciej się goją, dlatego dodaje się go do kosmetyków dla skóry trądzikowej.
Mocznik wykorzystywany jest także w przemyśle chemicznym – do produkcji żywic mocznikowo-formaldehydowych, klejów i materiałów wybuchowych. W laboratoriach jest silnym denaturatem białek i zwiększa ich rozpuszczalność.
Co może wydawać się zaskakujące, Mocznik jest również dodatkiem do żywności o symbolu E927b. Stosuje się go jako spoiwo w gumach do żucia i wypiekach. Jest środkiem brązującym również w fabrycznych preclach. Ponadto Mocznik znajduje się w paszach dla zwierząt – jest stosunkowo tanim źródłem azotu i pomaga poprawić wchłanianie i trawienie paszy. Jest to dodatek odżywczy do pasz. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o dodatkach odżywczych, przeczytaj nasz obszerny artykuł!
Mocznik jako nawóz
Większość przemysłowej produkcji mocznika jest wykorzystywana jako nawóz uwalniający azot. Nawozy z tym związkiem mają następujące zalety:
- Mocznik ma najwyższą zawartość azotu (około 46 procent) wśród innych nawozów.
- Koszt produkcji jest niski, ponieważ źródło jest naturalne.
- Stosowane miejscowo sprzyjają rozwojowi systemu korzeniowego roślin.
- Zwiększają ogólną odporność roślin.
- Ułatwiają pobieranie z gleby pierwiastków takich jak fosfor i potas.
- Mają szeroki zakres zastosowania, do prawie wszystkich rodzajów upraw i gleb.
- W przeciwieństwie do innych nawozów azotowych, nie powodują spalania liści.
Chcesz wiedzieć więcej o substancjach stosowanych w nawozach? Sprawdź nasze pozostałe surowce z kategorii Dodatki!
Stosowanie nawozów mocznikowych
Jak wspomniano wcześniej, nawozy mocznikowe są dość uniwersalne. Na przykład, mocznik jest stosowany na liście za pomocą opryskiwacza. Jednak nie jest to jedyny sposób jego wykorzystania. Jest to również nawóz do gleby, może być mieszany z innymi nawozami lub dodawany do pestycydów. Mocznik stosuje się w różnych glebach, ale najlepiej sprawdza się w tych o odpowiedniej wilgotności, która pozwala na szybkie rozproszenie gazu amoniaku. Nawóz mocznikowy stosuje się pod warzywa, krzewy i drzewa owocowe, krzewy i krzewinki ozdobne, trawniki oraz kwiaty, w tym cebulowe. Mocznik może być stosowany od wiosny do jesieni.
Dlaczego Foodcom?
Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.