Wywar Gorzelniany (Distillers Grains)  – przegląd. Do czego służy DDGS?

Autor
Joanna Sikorska
02.06.2023
6 min czytania
Wywar Gorzelniany (Distillers Grains)  – przegląd. Do czego służy DDGS?
Esencja
Spis treści
  • Wywar Gorzelniany to zbożowe produkty uboczne uzyskiwane z jęczmienia, pszenicy lub kukurydzy w procesie destylacji w przemyśle alkoholowym.
  • Jest on bogaty w energię, białka i minerały.
  • Istnieją dwa rodzaje Wywaru Gorzelnianego: Mokry Wywar Gorzelniany i Suszony Wywar Gorzelniany z Substancjami Rozpuszczalnymi (ang. DDGS).
  • DDGS jest często stosowany jako dodatek paszowy dla bydła, trzody chlewnej, drobiu, owiec i ryb ze względu na jego wysoką wartość odżywczą.

Czym jest Wywar Gorzelniany (Distillers Grains)?

Wywar Gorzelniany (ang. Distillers Grains) to produkty uboczne powstające podczas destylacji w przemyśle alkoholowym. Pochodzi z dwóch głównych źródeł. Pierwotnie tradycyjnymi dostawcami były browary. Ostatnio jednak coraz większym źródłem stają się wytwórnie biopaliw etanolowych. Wywar Gorzelniany produkowany jest głównie z jęczmienia, pszenicy lub kukurydzy. Jest bogaty w energię, białko i minerały, dlatego też jest często stosowany jako dodatek żywieniowy w paszach dla zwierząt.

Aby wyprodukować Wywar Gorzelniany, ziarna zbóż są mielone i mieszane z wodą. Następnie dodawane są enzymy i mieszanina jest podgrzewana, przekształcając skrobię zbożową w cukier. Następnie dodawane są drożdże i mieszanina fermentuje przez kilka dni. Cukier zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla. Po fermentacji etanol jest destylowany. Z produktów ubocznych wytwarzany jest Wywar Gorzelniany.

Wywar Gorzelniany może mieć różny skład w zależności od tego, czy przed fermentacją ziarno było przetwarzane na sucho czy na mokro. Podczas destylacji etanolu większość skrobi jest usuwana, co znacznie zwiększa stężenie innych składników w Wywarze Gorzelnianym – białko, błonnik, tłuszcz, fosfor i siarka mogą być nawet trzykrotnie bardziej skoncentrowane w DDGS w porównaniu do oryginalnego ziarna.

Chcesz dowiedzieć się więcej o Wywarze Gorzelnianym? Przeczytaj nasz przegląd poniżej!

Rodzaje Wywaru Gorzelnianego

Wywar Gorzelniany można podzielić na dwie grupy:

  • Mokry Wywar Gorzelniany (ang. WDG – Wet Distillers Grains) – składa się głównie z niesfermentowanych pozostałości ziarna i ma krótki okres przydatności do spożycia ze względu na wysoką zawartość wilgoci (około 70%), więc musi być odpowiednio przechowywany i szybko wykorzystany;
  • Suszony Wywar Gorzelniany z Substancjami Rozpuszczalnymi (ang. DDGS – Dried Distillers Grains with Solubles) – są to WDG, które zostały wysuszone za pomocą zagęszczonego Wywaru Gorzelnianego, aż osiągną wilgotność 10-12% i mają prawie nieokreślony okres przydatności do spożycia, jeśli są odpowiednio przechowywane.

Wywar Gorzelniany – zastosowanie

Wywar Gorzelniany, w szczególności DDGS, znalazł wiele zastosowań. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, jest on głównie stosowany jako dodatek do pasz dla bydła, trzody chlewnej, drobiu, owiec i ryb.

DDGS jest skoncentrowanym źródłem białka, błonnika i tłuszczu oraz dostarcza zwierzętom ważnych składników odżywczych. Może przyczyniać się do wzrostu, rozwoju i ogólnego stanu zdrowia. Profil aminokwasowy DDGS jest również korzystny w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych różnych gatunków. Ponadto, Wywar Gorzelniany jest często konkurencyjny cenowo w porównaniu z innymi składnikami pasz, co czyni go ekonomicznym wyborem dla rolników i producentów. Efektywność kosztowa w połączeniu z zawartością składników odżywczych sprawia, że Wywar Gorzelniany, a zwłaszcza DDGS, jest cenną opcją w żywieniu zwierząt. Chcesz dowiedzieć się więcej o recepturach paszowych? Sprawdź nasz artykuł!

Wywar Gorzelniany przykłady

Dwa ważne przykłady Wywaru Gorzelnianego to Kukurydza DDGS i Pszenica DDGS. Oba mają doskonałe profile odżywcze, które sprawiają, że są cennymi dodatkami do pasz dla zwierząt gospodarskich oraz przyczyniają się do zrównoważonych i wydajnych systemów produkcji zwierzęcej. Poniżej znajduje się więcej informacji na ich temat.

Wywar Gorzelniany przykłady

Kukurydza DDGS

Kukurydza DDGS jest wytwarzana w procesie przekształcania skrobi kukurydzianej w etanol. Cukier uzyskany z tej konwersji jest fermentowany przez drożdże, wytwarzając etanol. Po oddzieleniu etanolu pozostały produkt poddawany jest procesowi suszenia.

Kukurydza DDGS służy zarówno jako dodatek energetyczny, jak i białkowy. Ten składnik paszowy jest również znany z wysokiej zawartości białka i błonnika. Po dodaniu do paszy przyczynia się do zrównoważonego odżywiania i skutecznego zagęszczania paszy. Kukurydza DDGS, po ekstrakcji, może być włączona do mieszanek paszowych jako częściowy substytut śruty sojowej bez negatywnego wpływu na wskaźniki wzrostu, wyniki tuczu i jakość mięsa. Może być stosowana w paszach dla bydła, trzody chlewnej i drobiu.

Pszenica DDGS

Pszenica DDGS powstaje w wyniku destylacji zacieru pszennego podczas produkcji alkoholu. Produkt końcowy uzyskuje się poprzez suszenie wszystkich stałych pozostałości tego procesu.

Jest bogata w białko, dzięki czemu może być stosowana jako substytut pasz wysokobiałkowych. Pszenica DDGS jest przede wszystkim stosowana jako składnik pasz dla zwierząt, zwłaszcza dla drobiu, świń i bydła.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Pszenica DDGS”
Wheat DDGS

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach