Od produktu ubocznego do zasobu: Innowacyjne zastosowania dla produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii 3

Autor
Joanna Sikorska
31.05.2023
10 min czytania
Od produktu ubocznego do zasobu: Innowacyjne zastosowania dla produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii 3
Esencja
Spis treści
  • Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego to martwe zwierzęta, ich części lub produkty pochodzące ze zwierząt, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi.
  • Mają wysoką wartość odżywczą i mogą być wykorzystywane do produkcji nawozów, pasz, biopaliw i kosmetyków.
  • Istnieją trzy kategorie ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego: kategoria 1, 2 i 3, które odzwierciedlają stopień zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt.
  • Mączka z Kaczki, Mączka Rybna, Mączka z Krwi, Mączka z Piór i Tłuszcz Zwierzęcy to przykłady ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego – czym są?

Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego, w skrócie nazywane UPPZ lub PUPZ, to martwe zwierzęta i ich części albo produkty bądź inne substancje pozyskane ze zwierząt, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi. Produkty te zazwyczaj pochodzą z rzeźni, jako produkty uboczne powstałe podczas przetwarzania żywności dla ludzi, ale są to także tłuszcze i inne materiały, które powstały w różnych gałęziach przemysłu.

UPPZ mogą obejmować różne części zwierzęcia, takie jak narządy wewnętrzne, kości, skóra, tłuszcz, futro, krew lub kości.

Wykorzystanie ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego ma wiele korzyści. Posiadają wysoką wartość odżywczą, dlatego mogą być stosowane do produkcji nawozów, pasz, biopaliw i kosmetyków. Tłuszcz Zwierzęcy może z kolei być używany do wytwarzania alternatywnych źródeł energii. Wykorzystanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego ma również dobry wpływ na środowisko, gdyż tym sposobem redukuje się odpady.

Rodzaje ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego

Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego są podzielone na trzy kategorie – 1, 2 i 3. Odzwierciedlają one stopień zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt. Poniżej wyjaśniamy znaczenie poszczególnych kategorii.

Kategoria 1

Produkty, które należą do kategorii 1 stanowią największe zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Można do nich zaliczyć: zwierzęta, które zostały zakażone chorobą zakaźną lub podejrzewa się, że są nią zarażone, zwierzęta domowe, z cyrków lub ogrodów zoologicznych, produkty pochodzenia zwierzęcego, które są gromadzone podczas procesu oczyszczania ścieków lub żywność, która straciła ważność podczas międzynarodowego transportu.

Kategoria 2

Produkty kategorii 2 są materiałami wysokiego ryzyka, które nie nadają się do spożycia przez zwierzęta. Są to: obornik, treść z przewodu pokarmowego lub uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego, które zawierają pozostałości zatwierdzonych substancji lub zanieczyszczeń w ilościach przekraczających dozwolone poziomy.

Kategoria 3

Kategoria 3 jest najbardziej popularna, ponieważ można zastosować ją na wiele sposobów – to materiały niskiego ryzyka, które pochodzą ze zwierząt, niewykazujących objawów chorobowych. Choć te materiały nie mogą być stosowane przez ludzi, są wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu.

Do produktów kategorii trzeciej należą tłuszcze zwierzęce oraz mączki wytwarzane z krwi, piór, kości lub innych części zwierząt.

Produkty Kategorii 3 – przykłady

Produkty Kategorii 3 - przykłady

Mączka z Kaczki

Mączka z Kaczki jest uzyskiwana poprzez przetwarzanie produktów ubocznych kaczki. Produkowana jest poprzez zmielenie kawałków mięsa kaczki oraz innych części, takich jak kości, skóra i tłuszcz. Surowce te są poddawane obróbce termicznej w celu odparowania nadmiaru wilgoci, a następnie mielone w celu uzyskania drobnej konsystencji.

Mączka z Kaczki ma wysoką wartość odżywczą, gdyż jest doskonałym źródłem wysoko przyswajalnego białka, zawiera witaminy A i B3, minerały oraz aminokwasy. Jest głównie wykorzystywana w paszy i karmach dla zwierząt domowych jako dodatek odżywczy.

Mączka Rybna

Mączka Rybna jest wytwarzana z ryb i odpadów pochodzących z ich przetwarzania. Aby ją wytworzyć, surowiec jest najpierw gotowany i suszony w wysokiej temperaturze, a następnie prasowany i mielony, aby rozdrobnić wszystkie części kostne.

Mączka Rybna jest źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka.  Jest również bogata w składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń i selen. Skład mączki zawiera również cenne egzogenne aminokwasy. Mączka Rybna jest wykorzystywana w paszach dla dla ryb, świń, drobiu i zwierząt domowych, ale też do produkcji organicznych nawozów.

Mączka z Krwi

Mączka z Krwi powstaje ze świeżej krwi, która może być pobierana zarówno od kurcząt, jak i od świń. Często łączy się je i powstaje Mieszana Mączka z Krwi. Proces produkcji polega na pobraniu krwi, a następnie jej konserwowaniu, aby zapobiec krzepnięciu. Później przewożona jest do zakładu przetwórczego, gdzie jest odwirowywana, aby usunąć wszelkie obce cząstki, a następnie suszona rozpyłowo. Jest bogata w białko, a także komplet składników odżywczych, takich jak Lizyna, witaminy i minerały.

Mączka z Krwi jest często używanym dodatkiem w paszach dla zwierząt, które wymagają większej ilości białka. Zazwyczaj stosuje się ją jako składnik premiksów paszowych dla bydła, w diecie świń oraz w akwakulturze. Ze względu na wysoką zawartość azotu, jest również szeroko wykorzystywana w nawozach.

Mączka z Piór

Mączka z Piór jest wytwarzana z piór pozostałych po uboju drobiu. Pióra są wynikiem przetwarzania nadmiaru kurczaków, indyków, kaczek i innych rodzajów drobiu. Surowiec jest gotowany, poddawany prasowaniu i mielony, tworząc w efekcie mączkę.

Mączka z Piór jest składnikiem odżywczym w premiksach paszowych. Dodanie do diety drobiu Mączki z Piór ma pozytywny wpływ na ogólną wydajność, ilość spożywanej paszy, wchłanianie białka i składników odżywczych oraz wzrost masy ciała. U kaczek, dodatek ten wpływa również na zwiększenie wagi piór. W przypadku akwakultury, suplementacja Mączką z Piór poprawia wydajność ryb i zwiększa spożycie białka.

Tłuszcz Zwierzęcy

Tłuszcz Zwierzęcy pobierany jest z odpadów i produktów ubocznych zebranych z rzeźni. Jest produkowany poprzez gotowanie, odsączanie i prasowanie surowca.

Tłuszcz Zwierzęcy ma wiele zastosowań w przemyśle. Jest dodawany do pasz dla zwierząt, gdyż jest źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za wzrost i poprawę funkcjonowania układu odpornościowego zwierząt. Ma to kluczowe znaczenie dla ich wydajności. Poza tym Tłuszcz Zwierzęcy jest wykorzystywany w produkcji biodiesla i kosmetyków.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Mączka Rybna 72%”
Fish Meal 71%
2000 EUR
1.52%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach