World News: Polskie sery podbijają świat

Autor
Foodcom Experts
20.11.2023
4 min czytania
World News: Polskie sery podbijają świat
Esencja
Spis treści
  • Polska zajmuje 4 miejsce w produkcji serów w UE i 5 na świecie.
  • Eksport serów z Polski rośnie dynamicznie, zwiększając się 8,5-krotnie w latach 2004-22.
  • Prognozy na 2023 r. wskazują na utrzymanie wzrostowej tendencji w eksporcie.

Polska stała się jednym z czołowych producentów serów na świecie, z rekordową produkcją serów i twarogów w 2022 roku – aż 992 tysiące ton. Od czasu przystąpienia do Unii Europejskiej w 2004 roku, produkcja ta stale rośnie, a prognozy na 2023 rok są jeszcze bardziej obiecujące. Polska jest obecnie czwartym producentem serów w UE i zajmuje piąte miejsce na światowej liście producentów, ustępując jedynie USA.

Kraje UE, zwłaszcza Niemcy, Rumunia, Włochy i Czechy, były głównymi nabywcami, ale 15 tys. ton trafiło także do krajów spoza UE, z Wielką Brytanią i Ukrainą na czele. W strukturze produkcji dominują sery twarogowe – 52%. udziału, sery podpuszczkowe dojrzewające stanowią 39%., a sery topione – 8%. Wzrostowi produkcji towarzyszy stała tendencja do rozszerzania oferty asortymentowej, zarówno wśród serów podpuszczkowych dojrzewających, jak i serów twarogowych.

Prognozy dla polskiego eksportu serów

Prognozy na 2023 r. wskazują na utrzymanie wzrostowej tendencji w Polskim eksporcie wyrobów mleczarskich, co potwierdzają dane za pierwsze osiem miesięcy roku. Polska sprzedała 88 tys. ton serów świeżych, serwatkowych i twarogowych, zwiększając to o 3% w porównaniu do poprzedniego roku. Polska z dumą kształtuje światowy krajobraz mleczarski, a smak polskich serów zyskuje coraz więcej zwolenników zarówno w Europie, jak i poza jej granicami.

 

Chcesz być na bieżąco z sytuacją na rynku? Pozostań w kontakcie z Foodcoom S.A.! Oferujemy regularnie publikowane World News i newsletter pełen wiadomości z branży!

Udostępnij:
Poznaj produkt „Cheddar”
Cheddar
5150 EUR
0.98%

Zapisz się do naszego Newslettera i wyprzedź swoją konkurencję.