Sztuczne słodziki – czym są i jakie są rodzaje?

Autor
Foodcom Experts
18.09.2025
5 min czytania
Sztuczne słodziki – czym są i jakie są rodzaje?
Esencja
Spis treści

● Sztuczne słodziki to substancje nadające produktom czy potrawom słodki smak przy minimalnej lub zerowej kaloryczności.
● Istnieje wiele rodzajów słodzików, m.in. aspartam, sukraloza (E955) czy acesulfam K – każdy o innych właściwościach i zastosowaniach.
● Słodziki są stosowane w napojach, produktach dietetycznych, suplementach, a także w farmacji.
● Produkcja i dystrybucja słodzików jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie rynku na alternatywy cukru.

Rosnąca świadomość konsumentów dotycząca zdrowia i wpływu diety na organizm sprawia, że tradycyjny cukier coraz częściej zastępowany jest jego alternatywami. Sztuczne słodziki – substancje intensywnie słodzące, charakteryzujące się niską lub zerową wartością kaloryczną – odgrywają dziś kluczową rolę w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Wyjaśniamy, czym są sztuczne słodziki, jakie są ich rodzaje i zastosowania.

Czym są sztuczne słodziki?

Sztuczne słodziki to związki chemiczne opracowane w celu nadawania produktom intensywnej słodyczy bez dostarczania wysokiej wartości energetycznej, jak w przypadku sacharozy. W odróżnieniu od cukru, ich siła słodząca może być od kilkudziesięciu do nawet kilkuset razy większa, co pozwala stosować je w minimalnych ilościach.

Sztuczne słodziki charakteryzuje niski lub zerowy indeks glikemiczny oraz brak fermentacji w jamie ustnej, co zmniejsza ryzyko próchnicy. Ułatwiają nie tylko ochronę zębów, ale też redukcję kalorii w diecie i kontrolę glikemii, szczególnie u osób z cukrzycą czy zmagających się z otyłością i nadwagą.

Słodziki syntetyczne są trwałe przy stosowaniu jako składnik gotowych produktów. Muszą też spełniać regulacje bezpieczeństwa dotyczące żywności. Ich spożycie w nadmiarze może jednak powodować dyskomfort jelitowy.

Rodzaje sztucznych słodzików

Sztuczne słodziki obejmują dużą grupę różnych substancji, które mogą mieć odmienne właściwości i zastosowanie. Poniżej przedstawimy kilka najczęściej stosowanych produktów wraz z ich krótką charakterystyką.

Aspartam

Czym jest aspartam? Inaczej oznaczany symbolem E951, jest jednym z najpopularniejszych słodzików. Jest około 200 razy słodszy od cukru, mając przy tym niską kaloryczność.  dobrze komponuje się z innymi słodzikami. Najczęściej stosuje się go w napojach typu „light”, jogurtach i gumach do żucia, ze względu na jego rozkład w wysokich temperaturach nie nadaje się natomiast do pieczenia.

Sukraloza

Sukraloza (E955) jest nawet 600 razy słodsza od sacharozy. Wyróżnia się wyjątkową stabilnością cieplną i odpornością na działanie kwasów, dzięki czemu jest idealna stosowania w wypiekach i gotowych produktach. Właściwości sukralozy to przede wszystkim brak kalorii i długi okres trwałości, a także możliwość szerokiego zastosowania w napojach, deserach czy suplementach.

Acesulfam K

Acesulfam K (E950) to słodzik 200 razy słodszy od cukru, stabilny termicznie i odporny na warunki przechowywania. Często stosuje się go w mieszankach z aspartamem i sukralozą, aby uzyskać lepszy profil smakowy.

Inne substancje słodzące

W zastosowaniach przemysłowych używa się także takich słodzików, jak:

  • sacharyna (E954) – jeden z najstarszych słodzików, intensywnie słodki, ale z charakterystycznym posmakiem;
  • cyklaminiany (E952) – szeroko stosowane w napojach bezalkoholowych i przetworach owocowych;
  • neotam (E961) – słodzik nowej generacji, ok. 200 razy słodszy od cukru; stabilny w wysokich temperaturach, nadaje się do szerokiej gamy produktów spożywczych.

Sztuczne słodziki a inne substancje

Coraz częściej stosuje się nie tylko sztuczne słodziki, ale też naturalne substancje słodzące, jak stewia, ksylitol czy erytrytol, które bywają łączone z syntetycznymi w celu stworzenia hybrydowych rozwiązań.

Warto wspomnieć również o takim związku, jak gliceryna – alkohol cukrowy, który ma delikatny słodkawy posmak. Zastosowanie gliceryny obejmuje głównie jej użycie jako dodatku technologicznego. Działa jako: stabilizator, emulgator, rozpuszczalnik, humektant zatrzymujący wilgoć oraz nośnik aromatów i substancji aktywnych w produkcie.

Zastosowanie sztucznych słodzików

Słodziki stosowane są głównie w przemyśle spożywczym, gdzie są kluczowe w produkcji:

  • napojów typu „zero” i „light”,
  • deserów mlecznych i owocowych,
  • produktów dla diabetyków,
  • artykułów funkcjonalnych (np. dla sportowców, proteinowych),
  • suplementów diety i odżywek,
  • wyrobów piekarniczych (np. ciasta, kremy),
  • gum do żucia.

Sztuczne słodziki stosuje się również w farmacji i kosmetyce. Spotykamy je w syropach i tabletkach musujących, gdzie mają za zadanie maskowanie gorzkiego posmaku leków, a także w pastach do zębów i płynach do płukania jamy ustnej.

Trendy i rynek sztucznych słodzików

Obecnie obserwuje się dynamiczny wzrost popytu na produkty niskokaloryczne i bez dodatku cukru. Wraz z wprowadzaniem w wielu krajach podatku cukrowego przyczynia się to do wzrostu rynku alternatywnych słodzików. Coraz częściej konsumenci wykazują także zainteresowanie naturalnymi substancjami o takim działaniu. Z tego względu producenci często łączą słodziki syntetyczne i naturalne, by poprawić profil smakowy i zdrowotność produktu, a jednocześnie zapewnić jego odpowiednią słodkość.

Produkcja słodzików odbywa się głównie w wyspecjalizowanych zakładach chemicznych, a cały proces podlega rygorystycznym normom jakościowym i bezpieczeństwa. Obrót tymi substancjami (hurt) to domena firm wyspecjalizowanych w dystrybucji surowców chemicznych i spożywczych. Foodcom jako międzynarodowy dostawca oferuje słodziki w ilościach hurtowych, zapewniając stabilność dostaw, wysoką jakość produktów i zgodność z regulacjami UE oraz FDA.

Sztuczne słodziki stanowią kluczową alternatywę dla tradycyjnego cukru, pozwalając na redukcję kalorii i poprawę wartości dietetycznej produktów. Aspartam, sukraloza i acesulfam K to najczęściej stosowane substancje, których produkcja i handel hurtowy rozwija się wraz z rosnącym zapotrzebowaniem rynku. Firmy takie jak Foodcom umożliwiają efektywne zaopatrzenie producentów spożywczych i farmaceutycznych, odpowiadając na potrzeby zarówno przemysłu, jak i świadomych konsumentów.

Udostępnij:
Poznaj produkt „Aspartam”
Aspartame
15300 EUR/MT

Zapisz się do naszego Newslettera i wyprzedź swoją konkurencję.