Podsumowanie 20 tygodnia (nabiał)

Autor
Foodcom Experts
25.05.2021
9 min czytania
Podsumowanie 20 tygodnia (nabiał)
To jest nasze podsumowanie tygodnia 20 na europejskim rynku mleczarskim podzielone na 4 główne kategorie.

 

Pudry

Kolejny przetarg ONIL Algeria sprawia, że producenci marzą o cenach powyżej 2,65 EUR/kg EXW. Ilości oferowane przez producentów są naprawdę niskie. Jeden z największych producentów w Europie Zachodniej twierdzi, że ma niższą produkcję OMP rok do roku o ponad 7-8%. Popyt z Chin nie spada, co powoduje wzrost cen. FCMP stabilne. Każdy producent WPC – głównie 80% instantów – może spać spokojnie. Cena jest budowana z tygodnia na tydzień, a klienci końcowi są w stanie zaakceptować nowe wyższe ceny znacznie szybciej niż ma to miejsce w przypadku np. masła czy OMP.

Ser

Wszyscy czekają na pełne ponowne otwarcie Horeca, co powinno skutkować zwiększonym zainteresowaniem serami, ale ceny są nadal stabilne. Wzrosła liczba zapytań o dostawy na 3 i 4 kwartał. Cagliata nieznacznie podrożała.

Masło

Kolejny tydzień umacniania się śmietany spowodował niewielki wzrost ceny produkcji masła. Kosztuje ono około 3,94 EUR/kg EXW PL. Niemieccy producenci utrzymują cenę minimalną na poziomie 4 EUR/kg EXW DE. Holenderskie masło trudno kupić poniżej 4,15 EUR/kg EXW NL. Zainteresowanie ze strony użytkowników końcowych rośnie. Widać to po tym, że coraz więcej kontraktów na III i IV kwartał jest zamykanych. AMF poszukiwany.

Płyny

Szczyt odbioru mleka został opóźniony przez zimną pogodę w całej Europie. Co więcej, już teraz widzimy, że mleka będzie mniej niż rok wcześniej. Ceny płynów były raczej stabilne, z wyjątkiem śmietany, która wyprostowała się w zeszłym tygodniu. SWC również było stabilne, SMC nieco spadło, ale potem odbiło się do poprzednich poziomów pod koniec tygodnia.

Kategorie:
Udostępnij:
Poznaj produkt „Guma Ksantanowa”
Xantan Gum
5000 EUR
13.64%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach