Podsumowanie 16 tygodnia (nabiał)

Autor
Foodcom Experts
27.04.2021
8 min czytania
Podsumowanie 16 tygodnia (nabiał)
Oto nasze podsumowanie 16 tygodnia na europejskim rynku mleczarskim podzielone na 4 główne kategorie.

 

Pudry

Odnotowaliśmy zwiększone zainteresowanie OMP, prawdopodobnie głównie ze względu na zakończony przetarg na ONIL Algeria. Ceny bezpośrednio od producentów zaczynają zbliżać się do poziomu 2,55 EUR/kg EXW. Chiński popyt pozostaje silny. FCMP jest nadal aktywnie poszukiwany. Zainteresowanie WPC80 nie maleje – trudna sytuacja pandemiczna w Indiach nie miała negatywnego wpływu na ceny i popyt. Z drugiej strony, cena SWP uległa nieznacznej korekcie i można znaleźć duże ilości nieco poniżej 1000 EUR/MT dla SWP spożywczego.

Sery

Holenderskie sery pod lekką presją cenową. Gouda 48 można znaleźć w obszarze 2,90 – 2,93 EUR/kg EXW DE/NL. Wszyscy z nadzieją patrzą na poluzowanie restrykcji. Stąd reaktywacja zakupów do HORECA i gastronomii. Niemniej jednak zainteresowanie Mozzarellą rośnie. Cagliata pozostaje na poziomie 3 EUR/kg. Cheddar również pozostaje stabilny.

Masło

Ceny masła w blokach dla krótkich kontraktów spadły do 3,80 EUR/kg EXW PL. Jednocześnie prawie niemożliwe jest znalezienie masła poniżej 3,95 EUR/kg w Europie Zachodniej. Obecnie kończy się przetarg niemieckiej sieci handlowej na masło w kostkach. Zainteresowanie AMF nie maleje również ze strony kierunków eksportowych. Ceny około 5 – 5,20 EUR/kg w zależności od pochodzenia surowca.

Płyny

Nie osiągnęliśmy jeszcze europejskiego szczytu skupu mleka. To był kolejny tydzień słabych wyników śmietany. Dopiero w piątek nastąpiło lekkie odbicie, a kupujący byli skłonni zapłacić nieco więcej. Zarówno mleko pełne, jak i koncentrat serwatki wykazywały tendencję spadkową. Jedynie cena SMC nieznacznie wzrosła ze względu na słabszą dostępność. Oferty były o około 100 EUR suchej masy wyższe.

Kategorie:
Udostępnij:

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach