Lecytyna – Co To Jest? Właściwości i Zastosowanie Lecytyny Słonecznikowej, Sojowej i Rzepakowej

Autor
Joanna Sikorska
12.12.2022
7 min czytania
Lecytyna – Co To Jest? Właściwości i Zastosowanie Lecytyny Słonecznikowej, Sojowej i Rzepakowej
Esencja
Spis treści
  • Lecytyna to mieszanina różnych związków chemicznych, głównie fosfolipidów.
  • Wyróżniamy Lecytynę Słonecznikową, Sojową i Rzepakową.
  • Lecytyna występuje jako emulgator i stabilizator.
  • Ona ma sporo zastosowań w różnych branżach, zwłaszcza w przemyśle spożywczym, kosmetykach, suplementach dietetycznych.

Lecytyna – co to jest?

Lecytyna jest ważnym składnikiem każdego organizmu – jako budulec wszystkich komórek ciała. Organizm człowieka nie może bez niej prawidłowo funkcjonować. Lecytyna to mieszanina różnych związków o charakterze tłuszczowym. W jej składzie znajdują się fosfolipidy, trójglicerydy, węglowodany, woda i glikolipidy.

Lecytyna występuje w niektórych produktach spożywczych, ale jej zawartość nie jest zwykle zbyt wysoka. Można znaleźć ją w żółtkach jaj, ziarnach słonecznika, soi, rzepaku, pieczywie pełnoziarnistym, orzechach, rybach czy zielonych warzywach.

Rodzaje Lecytyny

Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje Lecytyny, ze względu na to, z jakiej rośliny są pozyskiwane. Są to:

  • Lecytyna Słonecznikowa,
  • Lecytyna Sojowa,
  • Lecytyna Rzepakowa.

W każdym z powyższych rodzajów Lecytyny oleje stanowią około 30% całego składu. W Lecytynie Słonecznikowej i Sojowej można spotkać głównie kwasy tłuszczowe omega-3, zaś w Lecytynie Rzepakowej – kwasy omega-6.

Lecytyna – właściwości

Lecytyna pełni wiele funkcji w organizmie. Ze względu na jej właściwości, ma wpływ na wspomaganie procesów myślowych, wspomaga koncentrację, zwiększa zdolność zapamiętywania informacji. Lecytyna ma również wpływ na układ krążenia – wiąże cholesterol i przyspiesza wydalanie jego nadmiaru z organizmu. Rozbija także tłuszcze, więc zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zakrzepów naczyń wieńcowych. Poza tym, dzięki Lecytynie poprawia się działanie układu pokarmowego i krążeniowego. 

Jeśli chodzi o właściwości Lecytyny, które mogłyby być wykorzystane w przemyśle, to Lecytyna posiada właściwości emulgujące i stabilizujące. Oznacza to między innymi, że wzmacnia lepkość produktu i wpływa na jego lepszą konsystencję. Lecytyna jako emulgator ma symbol E322. 

Lecytyna Słonecznikowa – zastosowanie

Lecytyna Słonecznikowa znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym czy farmaceutycznym. Po pierwsze Lecytyna Słonecznikowa wydłuża okres przydatności do spożycia produktów i poprawia teksturę wypieków. Działanie emulgujące Lecytyny Słonecznikowej wykorzystuje się także w produkcji margaryny czy majonezu.

Lecytyna Słonecznikowa działa także jako doskonały emolient, więc jest stosowana w branży kosmetycznej. Można znaleźć ją w kosmetykach pielęgnujących do ciała i włosów, gdyż ma zdolność zmiękczania i wygładzania.

Ponieważ Lecytyna jest budulcem każdej komórki ciała i pełni wiele funkcji w organizmie, jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym w postaci suplementów diety, które wspierają pamięć i koncentrację. Suplementy z Lecytyną Słonecznikową przyczyniają się też do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, tłuszczów i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby.

Lecithin Properties Uses

Lecytyna Sojowa – zastosowanie

Lecytyna Sojowa jest z kolei stosowana głównie w branży spożywczej. Korzysta się z jej działania emulgującego i stabilizującego w przemyśle piekarniczym i cukierniczym. Można znaleźć ją także w czekoladzie i produktach czekoladowych.

Poza tym, podobnie jak Lecytyna Słonecznikowa, jest istotna w produkcji suplementów diety. Preparaty te usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i krążenia, mają pozytywny wpływ na działanie wątroby. Lecytyna Sojowa wzmacnia też odporność i rozrzedza krew, więc zapobiega zawałom czy miażdżycy.

Lecytyna Rzepakowa – zastosowanie

Lecytynę Rzepakową wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do produkcji czekolady, margaryny czy makaronów.

Lecytyna Rzepakowa znajduje swoje zastosowanie również w produkcji wyrobów kosmetycznych, farmaceutycznych i w produkcji pasz.

Lecytyna jako ważny składnik dla przemysłu

Nie ulega wątpliwości, że Lecytyna jest ważnym składnikiem w ludzkim organizmie i dzięki niej można zachować dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Z tych własności Lecytyny korzysta się w przemyśle farmaceutycznym – jest składnikiem wielu suplementów diety.

Trzeba jednak podkreślić, że Lecytyna ma znacznie więcej zastosowań w przemyśle. Jako emulgator i stabilizator jest wykorzystywana w branży spożywczej i jest to zgodne ze wszelkimi europejskimi normami. Z kolei w produkcji kosmetyków używa się Lecytyny jako emolientu.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Lecytyna Sojowa”
Soy Lecithin
1970 €
0%

Zapisz się do naszego Newslettera i wyprzedź swoją konkurencję.