Glicyna i jej zastosowanie w chemii spożywczej i żywieniu zwierząt

Autor
Martyna Kaniewska
02.12.2022
9 min czytania
Glicyna i jej zastosowanie w chemii spożywczej i żywieniu zwierząt
Esencja
Spis treści
  • Glicyna to organiczny związek chemiczny, najprostszy ze standardowych aminokwasów białkowych.
  • Występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych.
  • Glicyna jest stosowana w różnych branżach takich jak: produkcja kosmetyków i suplementów, medycyna, żywienie zwierząt.

Glicyna to aminokwas niepolarny, najprostszy z 20 naturalnych aminokwasów. Glicyna jest optycznie nieaktywna i ma mały łańcuch boczny. Bierze zasadniczo udział w tworzeniu α-helikali.

Właściwości Glicyny

Glicyna ma łagodny i słodki smak, przeciwdziała posmakowi sacharyny. Składnik ten jest wrażliwy na antybiotyki zwalczające foliany, a poziom glicyny we krwi spada w ciągu minuty od podania antybiotyku. Niektóre antybiotyki mogą rozłożyć ponad 90% glicyny w ciągu kilku minut od podania.

Okres trwałości Glicyny wynosi 24 miesiące, jeśli jest przechowywana w odpowiednich warunkach. Optymalne warunki przechowywania tej substancji oznaczają, że jest ona przechowywana w zamkniętym pojemniku w temperaturze poniżej 37°C. Glicyna, którą oferuje Foodcom S.A. występuje w opakowaniach 25-kilogramowych.

Glicyna występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Można ją znaleźć m.in. w kiełkach pszenicy, nasionach sezamu, pestkach dyni, słonecznika, orzeszkach ziemnych, czerwonej soczewicy, nasionach lnu, świeżych rybach, piersi z kurczaka, schabie wieprzowym, wołowinie, otrębach pszennych, białym ryżu, kalafiorze, malinach, orzechach włoskich, żelkach, kaszy gryczanej, płatkach owsianych, owocach morza, serach śmietankowych, twarogach i rosole.

Zastosowanie Glicyny

Glicyna jest składnikiem niektórych roztworów stosowanych w analizie białek metodą SDS-PAGE. Służy jako środek buforujący, który utrzymuje pH i zapobiega uszkodzeniu próbek podczas elektroforezy.

Glicyna jest substancją o szerokim zakresie zastosowań. W medycynie Glicyna jest wykorzystywana do zastrzyków dożylnych. Należy pamiętać, że do zastosowań medycznych i pokrewnych można używać tylko najwyższej możliwej jakości, w tym przypadku – farmaceutycznej klasy glicyny. Z kolei glicyna klasy technicznej wykorzystywana jest na przykład jako środek w produkcji metali.

To jednak nie koniec jej zastosowań. Glicyna jest również powszechnie stosowana w naparach oraz w chemii spożywczej jako środek aromatyzujący lub konserwujący. Ponadto dodaje się ją do pasz dla zwierząt w postaci glicynianu (II) miedzi.

Glicyna jest również wykorzystywana w produkcji kosmetyków. Producenci kosmetyków cenią tę substancję za jej właściwości, które pozwalają na odbudowę kreatyny, poprawiając wygląd włosów. Ponadto Glicyna zapobiega naładowaniu statycznemu włosów, wzmacnia je i wygładza.

Glicyna jest również wykorzystywana w produkcji leków i suplementów diety, ponieważ substancja ta ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka pod wieloma względami. Wielu konsumentów suplementuje ją przy zaburzeniach neurobehawioralnych, niewydolności nerek i serca, cukrzycy, zapaleniu stawów, wrzodach żołądka, zespole nieszczelnego jelita, ciągłym zmęczeniu i zaburzeniach snu. 

Zastosowanie Glicyny w żywieniu zwierząt

Zastosowanie Glicyny w żywieniu zwierząt

Aminokwasy to substancje, które są niezwykle ważne dla utrzymania zdrowia zwierząt. Mają one istotny wpływ na wydajność produkcji, konwersję paszy czy przyrost masy ciała. Wśród aminokwasów uznawanych za szczególnie ważne w żywieniu zwierząt, w tym drobiu, istotną rolę odgrywa glicyna. Bierze ona udział w procesach krwiotwórczych, tworzeniu soli żółciowych oraz kwasu moczowego – podstawowej formy wydalania azotu u ptaków. U bardzo młodych ptaków synteza glicyny jest niska, dlatego często jest ona u nich uważana za aminokwas półniezbędny.

Aminokwasy, czyli grupa substancji, do których należy Glicyna, są również cenione przez hodowców trzody chlewnej, głównie dlatego, że zastosowanie czystych aminokwasów w żywieniu świń zmniejsza wykorzystanie poekstrakcyjnej śruty sojowej nawet o 50%. Dzięki zastosowaniu czystych aminokwasów w paszy dla zwierząt można również zmniejszyć produkcję gazów cieplarnianych przez świnie o około 54-56%.

Dlaczego Foodcom?

Nasz wspaniały zespół Wsparcia Sprzedaży pomoże naszym Handlowcom przeprowadzić kontrakt i transakcje biznesowe w sposób płynny i skuteczny, aby zapewnić najlepszą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zajmie się transportem, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji

Poznaj produkt „Glicyna”
Glycine
0%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach