Firma Cibus czyni postępy w zwiększaniu efektywności wykorzystania składników odżywczych w uprawach

Autor
Foodcom Experts
28.06.2024
4 min czytania
Firma Cibus czyni postępy w zwiększaniu efektywności wykorzystania składników odżywczych w uprawach
Esencja
Spis treści
  • Firma Cybus zajmuje się edycją genów odpowiadających za cechy roślin wpływające na produktywność zbiorów.
  • Najnowszym osiągnięciem firmy jest uzyskanie nasion rzepaku o zwiększonej efektywności cechy odpowiadającej za wykorzystanie składników odżywczych (NUE).
  • Rośliny o polepszonej NUE będą wymagały mniejszej ilości nawozów dla uzyskania takich samych zbiorów, co dodatkowo wpłynie pozytywnie na środowisko.

Osiągnięcia firmy Cibus w zakresie edycji genów zwiększających produktywność upraw

Cibus Inc. jest przedsiębiorstwem znanym na rynku światowym ze swojej innowacyjności. Korporacja bierze udział w programach hodowlanych firm nasiennych, dostarczając im nasiona o ulepszonych cechach genetycznych. Może to być zwiększona odporność na suszę, wysoką lub niską temperaturę, szkodniki, chwasty czy choroby. Precyzyjna edycja genów pozwala na polepszenie tych cech, zwiększając produktywność upraw i zmniejszając ich koszty. Cibus w tym celu używa swojej opatentowanej technologii RTDS (ang. Rapid Trait Development System). Firma chwali się dwoma już rozwiniętymi złożonymi cechami – tolerancji na herbicydy ryżu oraz na zmniejszenie szarej pleśni rzepaku.

Najnowszym osiągnięciem Cibus Inc. uzyskanym wraz z firmą Calyxt jest pomyślne wprowadzenie zmian genetycznych w nasionach rzepaku w zakresie cechy odpowiadającej za wykorzystanie składników odżywczych (NUE, ang. Nutrient Use Efficiency). Następnym krokiem jest przetestowanie nowo zmodyfikowanych roślin w kontrolowanym środowisku oraz w warunkach polowych. Jeśli testy się powiodą, może to być kamień milowy w pierwszej edycji genów dotyczących tak złożonej cechy w głównych uprawach w Ameryce Północnej. Inne rośliny, nad którymi pracuje Cibus po fuzji z Calyxt, to: ryż, ziemniaki, orzechy ziemne, len, buraki cukrowe, maniok i pszenica, a wkrótce również soja.

Jakie znaczenie ma zwiększenie wykorzystania składników odżywczych przez rośliny?

Stosowanie nawozów odgrywa istotną rolę w dzisiejszym rolnictwie, przyspieszając wzrost roślin, zwiększając plony i chroniąc je przed chorobami. Globalnym problemem jest jednak nadmierne i nieefektywne wykorzystanie nawozów, które generuje wysokie koszty dla rolnictwa, zanieczyszcza środowisko i przyczynia się do zwiększenia emisji gazów cieplarnianych. Obecnie tylko jedna trzecia stosowanego nawozu azotowego jest wchłaniana przez roślinę, a 3% globalnej emisji CO2 jest związane ze stosowaniem nawozów azotowych. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu zjawisku jest zwiększenie efektywności wykorzystania składników odżywczych przez rośliny. Pozwoliłoby to zwiększyć skuteczność nawozów i zmniejszyć ich ilość przy jednoczesnym zachowaniu ilości plonów, lub nawet jej zwiększeniu. Dodatkowym atutem będzie pozytywny wpływ na środowisko: jakość powietrza, wody i gleby.

Poznaj produkt „Sorbinian potasu”
Potassium Sorbate
0%