Przeczytaj nasz raport na temat rynku mleczarskiego we Włoszech. Odkryj szczegóły włoskiego eksportu produktów mleczarskich i zobacz, które rodzaje serów cieszą się dużym popytem. Przyjrzyj się dostawom proszków mlecznych i kluczowym nabywcom w Europie i na całym świecie.
W 2020 r. Włochy wyeksportowały 30,3% całkowitych dostaw mleka w różnych produktach mlecznych, nieco mniej niż w roku poprzednim. Kraj ten miał 5,2% udziału w całkowitym eksporcie mleczarskim UE w ekwiwalencie mleka w 2020 r.
Włoska produkcja mleczarska
W pierwszej połowie 2021 r. produkcja mleka płynnego we Włoszech wyniosła 1,254 mln ton – wzrost o 10,2% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. W tym samym czasie produkcja śmietany wzrosła o 12,8% do 73 000 ton, podczas gdy produkcja masła wzrosła o 2,5% do 49 000 ton. Produkcja sera osiągnęła 596 000 ton – wzrost o 6% w porównaniu z pierwszą połową 2020 roku. W okresie od stycznia do maja 2021 r. Włochy wyeksportowały około 448,00 ton produktów mlecznych – o 6,3% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Głównymi eksportowanymi towarami są ser, serwatka i FFMP.
Eksport włoskiego sera
W pierwszych pięciu miesiącach 2021 roku Włochy wysłały 201 000 ton swojego sera – wzrost o 10,7% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 roku. Francja była kluczowym nabywcą włoskiego sera z zamówieniami na 44 277 ton różnych rodzajów produktów, co stanowi prawie 16% wzrost w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Kraj ten był głównie zainteresowany świeżymi serami, tartymi lub sproszkowanymi produktami, Grana Padano DOP i Parmigiano Reggiano DOP. Drugim co do wielkości nabywcą włoskiego sera były Niemcy, które zakupiły 31 528 ton, głównie świeżego, tartego i sproszkowanego sera, a także Grana Padano, Parmigiano Reggiano i Gorgonzola. Stany Zjednoczone zajęły trzecie miejsce i zakupiły 13 936 ton włoskiego sera – wzrost o 19,25% w porównaniu do tego samego okresu w 2020 r.
Innymi głównymi nabywcami włoskiego produktu w okresie od stycznia do maja 2021 r. były Wielka Brytania, Szwajcaria, Holandia i Hiszpania – wszystkie te kraje zwiększyły swoje zamówienia w porównaniu z rokiem ubiegłym, z wyjątkiem Wielkiej Brytanii. Największy wzrost zamówień odnotowano w Belgii i Szwecji, gdzie zakupy wzrosły odpowiednio o 22,18% i 27,64%.
Eksport włoskiej serwatki
Innym głównym eksportowanym produktem mleczarskim jest serwatka w proszku, której Włochy wysłały 152 000 ton w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2021 roku, co oznacza spadek ze 156 00 ton w tym samym okresie 2020 roku. Największym nabywcą włoskiej serwatki w tym czasie była Holandia, która zwiększyła zamówienia o 27,63% do 59 316 ton. Zarówno Francja, jak i Niemcy zmniejszyły zakupy włoskiej serwatki odpowiednio o 25,27% i 15,77%, ale mimo to pozostały kluczowymi nabywcami. Polska, Chiny i Etiopia zwiększyły swoje zamówienia o około 50% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 roku. W okresie od stycznia do maja 2021 roku Tajwan podwoił swoje zamówienia na włoską serwatkę w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
Włoski eksport FFMP
Włochy dostarczyły 28 000 ton mleka w proszku wypełnionego tłuszczem w okresie od stycznia do maja 2021 roku – wzrost o 11,1% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Pięciu największych nabywców zwiększyło swoje zamówienia, w tym Australia, Belgia, Dania, Francja i Niemcy. Największy wzrost zamówień nastąpił z Polski, zwiększając zakupy włoskiego FFMP z 476 ton w okresie styczeń-maj 2020 r. do 1294 ton w tym samym okresie tego roku.
Import z Włoch
W zakresie importu Włochy zakupiły 202 000 ton sera w okresie styczeń-maj 2021 r., głównie świeżych serów z Niemiec. Kraj zamówił również 258 000 ton mleka luzem – o 36,4% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Głównymi dostawcami są Słowenia, Niemcy, Austria i Francja. Włochy zakupiły 114.000 ton mleka pakowanego – o 20,8% mniej niż rok wcześniej. Głównymi dostawcami tego produktu były Austria, Francja i Niemcy.