Czym jest Leucyna i jak jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym?

Autor
Joanna Sikorska
29.12.2022
7 min czytania
Czym jest Leucyna i jak jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym?
Esencja
Spis treści
  • Leucyna to aminokwas egzogenny, czyli nie może być samodzielnie wytworzona w organizmie.
  • Odgrywa ważną rolę w procesie syntezy białek i zwiększa termogenezę.
  • Leucyna jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym, medycynie, kosmetyce.

Co to jest Leucyna?

Leucyna jest aminokwasem egzogennym – nie może być syntetyzowana przez organizm człowieka, lecz musi być dostarczana poprzez pożywienie lub suplementy. Wraz z waliną i izoleucyną, Leucyna zaliczana jest do aminokwasów rozgałęzionych (BCAA – ang. Branched Chain Amino Acids). Zawiera grupę α-aminową, grupę kwasu α-karboksylowego i grupę izobutylową w łańcuchu bocznym.

Leucyna występuje w żywności, zwłaszcza w produktach odzwierzęcych, np. w mleku, serwatce, wołowinie, wieprzowinie, jajach, mięsie drobiowym i rybach. Dobrym źródłem Leucyny są również ziarna soi, orzeszki ziemne czy migdały. Na skalę przemysłową pozyskuje się ją poprzez hydrolizę białek lub syntetycznie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Leucynie i jak możesz ją wykorzystać w swojej działalności, koniecznie czytaj dalej!

Właściwości i funkcje Leucyny

Leucyna ma postać białego proszku i jest wysoce rozpuszczalna w wodzie. Jej temperatura topnienia wynosi 337 °C.

Aminokwas ten odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Oto niektóre z jego funkcji:

  • zwiększenie możliwości treningowych,
  • przyspieszenie procesu budowania masy mięśniowej,
  • stabilizowanie poziomu cukru we krwi,
  • wspomaganie regeneracji po treningach,
  • regulacja aktywności niektórych enzymów ważnych dla metabolizmu energetycznego mózgu,
  • zwiększanie siły mięśniowej i spowolnienie utraty funkcji motorycznych,
  • poprawa syntezy białek w wątrobie, zapobieganie wielu chorobom wątroby, takim jak marskość.

Funkcje Leucyny są niezbędne dla sportowców. Leucyna, wraz z innymi aminokwasami rozgałęzionymi, stanowi do 1/3 całkowitej masy tkanki mięśniowej. Z tego powodu podczas intensywnych ćwiczeń fizycznych występuje zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy. Jako jeden z kluczowych aminokwasów odpowiedzialnych za syntezę białek, Leucyna może również pomóc w maksymalizacji przyrostów masy mięśniowej. Działa poprzez wysyłanie sygnału do komórek mięśniowych o dostępności substancji anabolicznych. Tym samym wyzwala syntezę białek i umożliwia wzrost masy mięśniowej. Zapobiega również utracie masy mięśniowej. Jest to ważne także dla osób starszych, u których masa mięśniowa zmniejsza się wraz z wiekiem. Leucyna przyjmowana bezpośrednio po treningu, wspomaga również regenerację mięśni i inicjuje syntezę białek mięśniowych.

Leucyna jest ważna nie tylko dla sportowców, ale także dla osób, które chcą schudnąć. Aminokwas ten zwiększa termogenezę, dzięki czemu może przyspieszyć spalanie tłuszczu.

Ponadto Leucyna stabilizuje poziom cukru we krwi, ponieważ stymuluje produkcję glikogenu i zwiększa wrażliwość na insulinę.

Niedobór Leucyny występuje rzadko, jedynie w przypadkach niedożywienia. Objawia się bólami i zawrotami głowy, osłabieniem mięśni i ogólnym pogorszeniem samopoczucia. Natomiast nadmiar może spowodować zaburzenie równowagi w metabolizmie azotu, co prowadzi do zaburzeń pracy wątroby. Innym skutkiem przedawkowania Leucyny może być rozwój rumienia obrzękowego.

Do czego służy Leucyna?

Do czego służy Leucyna?

Jak już wcześniej wspomniano, Leucyna jest aminokwasem egzogennym, więc musi być dostarczana z zewnątrz. Dlatego też Leucyna wykorzystywana jest głównie w przemyśle farmaceutycznym. Może być również stosowana w medycynie – Leucyna zwiększa siłę mięśni i spowalnia utratę funkcji motorycznych, wykazano jej skuteczność w leczeniu chorób nerwowo-mięśniowych, takich jak stwardnienie zanikowe boczne.

Leucyna jest nie tylko stosowana jako suplement diety, ale również zawiera niezbędne białka w żywności i napojach. Leucyna jako wzmacniacz smaku ma numer E641. Stosowana jest również w kosmetyce – jako substancja zapachowa lub w produktach do pielęgnacji włosów i skóry. Regeneruje starzejącą się skórę, redukując drobne zmarszczki i zwiotczałą skórę.

Leucyna jest również składnikiem karm dla zwierząt, również gospodarskich. Jest szczególnie ważna dla osobników z niską masą urodzeniową, gdzie procesy te są zaburzone. Ponadto Leucyna stymuluje rozwój jelita cienkiego.

Leucyna w przemyśle farmaceutycznym

Ponieważ Leucyna jest niezbędna dla sportowców, wykorzystuje się ją w przemyśle farmaceutycznym – jako składnik suplementów diety, zwykle dla kulturystów i osób chcących zredukować masę ciała. Występuje również w lekach zapobiegających rozpadowi białek mięśniowych, który może wystąpić po urazie lub silnym stresie. Leucyna jest dostępna w proszku, jak również w formie tabletek lub kapsułek.

Leucyna jest również stosowana jako dyspergator do leków wziewnych oraz do żywienia pozajelitowego i dojelitowego oraz jako środek aromatyzujący i smarujący do produkcji tabletek.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Leucyna”
Leucine
12710 EUR
0.08%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach