Białko konopne – właściwości, korzyści zdrowotne i zastosowanie

Autor
Foodcom Experts
15.06.2022
9 min czytania
Białko konopne – właściwości, korzyści zdrowotne i zastosowanie
Esencja
Spis treści
  • Konwencjonalne białko konopne to kompletne białko, które zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów.
  • Jest ono również niezwykle bogatym źródłem minerałów takich jak fosfor, magnez i wapń.
  • Białko konopne jest szeroko stosowane jako składnik odżywczy w produktach dla sportowców, a także w branży kosmetycznej.

Już jedno spojrzenie na listę składników, które zawiera białko konopne, sugeruje jak wszechstronny jest ten produkt! W tym artykule przyjrzeliśmy się bliżej konwencjonalnemu białku konopnemu i dlaczego warto jest rozważyć wykorzystanie go w swojej działalności. Jakie są unikalne właściwości białka konopnego? Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się więcej.

Z nami nigdy niczego nie przegapisz!

Co to jest białko konopne i czym różni się od innych białek?

Białko konopne to produkt otrzymywany z nasion rośliny Cannabis Sativa, odmiana Finola. Konopie mają niższe stężenie THC i mogą mieć wyższe stężenie kannabidiolu (CBD), co obniża lub eliminuje ich działanie psychoaktywne. Białko konopne to drobny, szaro-jasnozielony proszek, o charakterystycznym zapachu i orzechowym smaku. Produkt oferowany przez Foodcom S.A. nie jest modyfikowany genetycznie i nie zawiera żadnych materiałów modyfikowanych genetycznie. Białko konopne będzie idealnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie oraz dla fanów ciekawych smaków.

Rosnąca popularność konwencjonalnego białka konopnego zrodziła pytanie, dlaczego jest ono tak chętnie wykorzystywane w przemyśle w porównaniu do niektórych innych białek. Powód może być prosty – konopie to kompletne białko, które zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, które człowiek musi spożywać w swojej diecie. Aminokwasy zawarte w proszku z białka konopnego są kluczowe dla dobrej wydajności funkcji organizmu, takich jak regeneracja i odporność. Jest idealnym zamiennikiem dla produktów zwierzęcych, ponieważ organizm nie jest w stanie sam wytwarzać tych kwasów.

Produkt zawiera kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega 3, 6 i 9, a także charakteryzuje się wyższą zawartością argininy – prawie 12% w porównaniu do średnio 7% w innych białkach pochodzących z pszenicy, ryżu czy soi. Dzięki rozpuszczalnemu i nierozpuszczalnemu błonnikowi ma wyższą strawność niż soja – od 90 do 98 procent. Białko konopne również stale zwiększa poziom energii przez długi okres czasu. Dodatkowo nasiona konopi są niezwykle bogatym źródłem minerałów takich jak fosfor, magnez i wapń.

Produkcja białka konopnego

Wstępnie oczyszczone, wysuszone i pasteryzowane nasiona konopi są tłoczone na zimno, dzięki czemu temperatura wypływu wynosi maksymalnie 40°C. Po wydobyciu oleju, tłoczony na zimno makuch jest mechanicznie mielony i przesiewany w celu uzyskania najdrobniejszych cząstek białka. W produkcji białka konopnego nie stosuje się obróbki termicznej ani chemicznej.

Białko konopne – jakie są korzyści zdrowotne?

Białka konopne chronią serce i pomagają utrzymać beztłuszczową masę ciała, a także wspierają dobre funkcjonowanie mózgu. Kilka badań pokazuje nawet, że ich spożywanie obniża ryzyko chorób układu krążenia, takich jak wysokie ciśnienie krwi i wysoki cholesterol.

Białko konopne jest szeroko stosowane w odżywkach dla sportowców, takich jak wzbogacone w białko batony, mieszanki granoli, płatki śniadaniowe, orzechy, premiksy do koktajli, smoothies i różne napoje. Jest również stosowany w produktach, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Inne produkty spożywcze zawierające białko konopne to masło, makaron, pieczywo, wyroby cukiernicze i lody. Jego zaletą jest to, że jest lekkostrawny i ma charakterystyczny ziemisty smak, który ma wielu wielbicieli.

Posiada szereg właściwości technicznych takich jak: spienianie, emulgowanie, żelowanie, czy wiązanie oleju. W piekarni mąka konopna może nie tylko zwiększyć wartość odżywczą produktu, ale także skrócić czas gotowania i pieczenia ciasta przy jednoczesnym zwiększeniu jego objętości. Białko konopne jest bogate w błonnik, zawiera wiele dobrych tłuszczów. Jest wegańskie i hipoalergiczne, a więc zgodne z dietą pozbawioną laktozy, glutenu i soi.

Konopie są również dodawane do wielu produktów kosmetycznych, zwłaszcza wegańskich. Korzystnie wpływa na kondycję zarówno skóry, jak i włosów. Ważnym aspektem w produkcji przemysłowej jest odporność białka konopnego na denaturację termiczną.

Perspektywy rynku białka konopnego

Rosnąca popularność weganizmu przyczyniła się do wzrostu sprzedaży białka konopnego na rynku. Popyt na zdrową żywność wzrósł, zwłaszcza po wybuchu epidemii COVID-19. Chociaż pandemia nieco spowolniła ekspansję branży, ogólna konsumpcja białka konopnego wzrosła. Ludzie przyjmują więcej suplementów białkowych, aby wspomóc swój system odpornościowy. Istnieje wiele zastosowań białka konopnego w żywności, kosmetykach, suplementach, lekach i napojach, co napędza wzrost globalnego rynku białka konopnego. Obecny rynek jest wyceniany na 576,5 mln USD w 2020 roku i oczekuje się, że do 2027 roku osiągnie 1 494,8 mln USD.

Dlaczego warto wybrać Foodcom S.A. jako europejskiego dostawcę produktów roślinnych?

Nasz wspaniały zespół Wsparcia Sprzedaży pomoże naszym Handlowcom przeprowadzić umowę i transakcje biznesowe w sposób płynny i skuteczny, aby zapewnić najlepszą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Zespół logistyczny zajmie się transportem, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Foodcom S.A. dostarcza swoim Partnerom Biznesowym konwencjonalne białko konopne w workach 15 kg. Konwencjonalne białko konopne może być przechowywane od 12 do 24 miesięcy w suchym magazynie bez dostępu światła.

Poznaj produkt „Konwencjonalne Białko Konopne”
Conventional-Hemp-Protein
4325 €
2.13%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach