Produkcja Soi w Brazylii

Autor
Foodcom Experts
22.01.2021
5 min czytania
Produkcja Soi w Brazylii

Brazylijscy dostawcy soi CJ Selecta, Caramuru i Imcopa wdrożyli łańcuch dostaw soi 100% wolny od wylesień i przekształceń. Jest to kolejny krok po wcześniejszej umowie, która dotyczyła tylko lasów deszczowych Amazonii. Przedstawiciel CJ Selecta powiedział, że decyzja ta została podjęta jako odpowiedź na „postulaty społeczeństwa obywatelskiego”. Te trzy firmy dostarczają swoje produkty przemysłowi łososiem w Norwegii. Poprzez tę decyzję chcą wywierać presję na duże podmioty, takie jak Bunge i Cargill. Pierwsza z nich ogłosiła rezygnację ze źródeł zaopatrzenia pochodzących z legalnych wylesień do 2025 roku, co będzie najwcześniejszym terminem w branży. Tylko 0,5% ogólnej produkcji soi trafia do pasz dla hodowli ryb, więc teraz nacisk jest kierowany na inne sektory produkcji pasz.

Brazylijska produkcja soi

Brazylijska produkcja soi na sezon 2020-21 wyniesie 134,95 miliona ton, co oznacza wzrost o 8,1% i osiągnięcie rekordowego poziomu. Ponadto prognozuje się wzrost wydajności soi o 4,2% do 3,53 tony na hektar. W okresie styczeń-październik 2020 roku Brazylia wyeksportowała 81,4 miliona ton soi, co stanowi imponujący wzrost o 24% w stosunku do roku poprzedniego. 73% dostaw trafiło do Chin, które pozostają największym konsumentem. Ze względu na niezmniejszone zapotrzebowanie przewiduje się, że eksport soi w 2021 roku będzie o 3,7% wyższy.

Prognoza cen soi

Wysoka sprzedaż soi zmniejszyła podaż w Brazylii, co skutkowało wzrostem cen. Ponadto suche warunki atmosferyczne w USA dodatkowo przyspieszyły ten trend. Ze względu na niekorzystne warunki szacuje się, że produkcja w USA spadnie o 4 miliony ton. Ograniczona podaż i duże zapotrzebowanie będą głównymi czynnikami wpływającymi na wzrost cen soi. Specjaliści twierdzą, że zapasy pozostaną niskie przez cały 2021 rok.

Poznaj produkt „Koncentrat Białka Sojowego”
Soy Protein Concentrate
1380 €
0%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach