5 rzeczy, które warto wiedzieć o Maltodekstrynie

Autor
Joanna Sikorska
14.06.2023
7 min czytania
5 rzeczy, które warto wiedzieć o Maltodekstrynie
Esencja
Spis treści
  • Maltodekstryna to cukier ze skrobi roślinnej – kukurydzianej, ryżowej i pszennej.
  • Ma wiele właściwości – emulgujące, stabilizujące, poprawiające smak, przedłużające okres przydatności do spożycia i spulchniające.
  • Maltodekstryna jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i w produkcji produktów dla sportowców.

Maltodekstryna to popularny składnik stosowany w wielu produktach spożywczych. Jej wszechstronne zastosowanie sprawia, że warto poznać kilka ważnych informacji na jej temat. Poniżej wyjaśniamy czym jest maltodekstryna, jak wpływa na zdrowie, jakie ma właściwości i korzyści oraz jak może być stosowana. Koniecznie czytaj dalej!

Maltodekstryna – co to jest?

Warto zacząć od tego, że maltodekstryna to najprościej mówiąc cukier ze skrobi. Jest polisacharydem, czyli składa się z wielu cząsteczek glukozy połączonych ze sobą i powstaje poprzez enzymatyczną hydrolizę skrobi pochodzącej z roślin, najczęściej kukurydzy, ale również ryżu i pszenicy. Na wskutek tej reakcji otrzymuje się mieszaninę oligosacharydów, która zostaje następnie wysuszona, aby powstał proszek.

Ze względu na swoje właściwości jest często wykorzystywana w przemyśle spożywczym i znana jest jako E1400. Jest też stosowana w przemyśle farmaceutycznym i podczas produkcji produktów przeznaczonych dla sportowców.

Właściwości maltodekstryny

Kolejną istotną informacją dotyczącą maltodekstryny jest fakt, że ma wiele właściwości przydatnych w przemyśle. Występuje pod postacią sypkiego, białego proszku o wysokim stopniu rozpuszczalności i ma właściwości:

  • emulgujące,
  • stabilizujące,
  • poprawiające smak,
  • przedłużające okres przydatności do spożycia,
  • spulchniające.

Jak widać, maltodekstryna to uniwersalna substancja, która w dodatku jest łatwo przyswajalna przez organizm, więc bardzo powszechnie stosuje się ją w produkcji żywności. To jednak nie wszystko – produkt ma też duże znaczenie dla sportowców, gdyż jest cennym źródłem energii.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym

Zastosowanie w przemyśle spożywczym

Jak zostało już wielokrotnie wspomniane, maltodekstryna jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym. Ma za zadanie nadać produktom określoną strukturę i smak.

Maltodekstryna jest głównie używana do produkcji produktów spożywczych o niskiej zawartości tłuszczu. Pełni ona funkcję zamiennika tłuszczu, gdyż ma zdolność tworzenia żeli, które przypominają emulsję tłuszczową. Poprzez zastępowanie części tłuszczu tym składnikiem, można zmniejszyć zawartość kaloryczną produktu, jednocześnie zachowując jego konsystencję.

Poza tym E1400 pełni rolę emulgatora w lodach i napojach, a także poprawia lepkość jogurtów i soków. Maltodekstryna znajduje się także w składzie produktów typu instant. W przypadku zup i sosów w proszku ułatwia ich rozpuszczanie w wodzie, ale też pełni rolę nośnika substancji smakowo-zapachowych.

W produktach cukierniczych wzmacnia słodki smak, poprawia konsystencję ciasta i zapobiega jego wysuszeniu. Ogranicza też powstawanie wykwitów cukru. Maltodekstryna jest też używana jako substancja zagęszczająca lub wypełniacz w celu zwiększenia objętości przetworzonej żywności. Dodatkowo, pełni rolę środka konserwującego, przedłużając okres przydatności do spożycia pakowanych produktów spożywczych.

Produkt jest także wykorzystywany w produkcji mleka modyfikowanego dla niemowląt. Pełni rolę źródła węglowodanów i energii, które są łatwiej przyswajalne i lepiej trawione niż skrobia.

Maltodekstryna w sporcie

Kolejnym niezwykle istotnym zastosowaniem maltodekstryny jest jej wykorzystanie w produkcji odżywek dla sportowców oraz suplementów diety. Maltodekstryna stanowi łatwo dostępne źródło energii, które znacząco zwiększa wydolność organizmu. Jej szybkie wchłanianie to kolejny istotny atut. Dzięki temu maltodekstryna może błyskawicznie dostarczyć organizmowi niezbędne węglowodany. Dostarcza też organizmowi dużą ilość kalorii i dobrze rozpuszcza się w wodzie, więc jest dodawana do odżywek białkowych przeznaczonych głównie dla sportowców wytrzymałościowych.

Maltodekstryna w sporcie

Napoje o charakterze izotonicznym, które składają się z maltodekstryny i minerałów, istotnie zwiększają wydajność sportowców. Z kolei dodatek maltodekstryny do odżywek pomaga utrzymać właściwy poziom energii, opóźnia uczucie zmęczenia oraz przyspiesza proces regeneracji po treningu. Ponadto, ma ona pośredni wpływ na szybsze zwiększanie masy mięśniowej poprzez podniesienie możliwości wysiłkowych organizmu.

Maltodekstryna wpływ na organizm

Wiele osób zadaje sobie pytanie czy maltodekstryna jest szkodliwa. Warto zauważyć, że mimo że ma ona wysoką kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny, posiada także wiele zalet i jest uważana za bezpieczny dodatek do żywności. Kluczowym czynnikiem jest spożywanie jej w odpowiednich ilościach, wtedy nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.   

Poznaj produkt „Maltodekstryna”
Maltodextrin
1110 EUR
0.91%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach