- Oliwa z oliwek to kolejny produkt, którego ceny poszybowały w górę w wyniku trudnych warunków pogodowych
- Coraz większe zapotrzebowanie na oliwę z oliwek
- Postępujące zmiany klimatyczne pogarszają sytuację na rynkach światowych
Rekordowy wzrost ceny oliwy z oliwek
Jak wynika z danych USDA, światowe ceny oliwy przekroczyły w sierpniu 8,9 USD za tonę, co stanowi wzrost o 130% w stosunku do ubiegłego roku. Na tak gwałtowny wzrost cen miały wpływ przede wszystkim dwuletnia susza i rekordowe upały w Hiszpanii, największego producenta i eksportera na świecie, które zmniejszyły zbiory oliwek o połowę. Jednak zjawisko to nie ogranicza się do Hiszpanii, ale dotyczy Włoch i Grecji, które w związku ze spadkiem krajowej produkcji, również odczuwają wpływ wzrostu cen. Dodatkowo, sytuację komplikuje decyzja o zawieszeniu eksportu oliwy z oliwek przez Turcję.
Presja popytu napędza ceny
Zapotrzebowanie na oliwę rośnie z roku na rok, a jej spożycie w ciągu ostatnich 5 lat utrzymywało się na poziomie 3 milionów rocznie, co jest wynikiem niemal dwukrotnie wyższym niż w latach 1980-1985. Nie bez znaczenia na tą sytuację mają konsekwencje wojny na Ukrainie i związane z nimi braki oleju słonecznikowego.
Konsekwencje zmian klimatycznych
Postępujące zmiany klimatyczne już teraz odbijają się na codziennym życiu Europejczyków i wciąż będą wywierać wpływ w najbliższej przyszłości. Oczekuje się, że Europa będzie się ocieplać, niektóre regiony staną się bardziej suche, a inne bardziej wilgotne. Zmiany te wpłyną nie tylko na nasze zdrowie, ale także na ekosystemy, od których jesteśmy zależni.
Jeśli chcesz być na bieżąco z sytuacją na rynku – sprawdzaj regularnie publikowane na stronie Foodcom newsy ze świata oraz zapisz się do naszego newslettera, gdzie przeczytasz jeszcze więcej wiadomości z branży!