Wanilina i jej zastosowania w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Autor
Joanna Sikorska
21.12.2022
7 min czytania
Wanilina i jej zastosowania w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
Esencja
Spis treści
  • Wanilina jest związkiem chemicznym znajdującym się w laskach wanilii.
  • Jest ona szeroko stosowana w produkcji kosmetyków, przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

Co to jest Wanilina? Wanilina a wanilia

Wanilina to wysoce aromatyczny organiczny związek chemiczny (glukozyd waniliny). Jest odpowiedzialny za zapach i smak wanilii. Suszone strąki wanilii zawierają około 2% Waniliny.

Pojęcia Wanilina i wanilia są ze sobą często mylone, jednak mimo podobnych nazw, nie jest to to samo. Wanilina to związek chemiczny występujący naturalnie w ziarnach wanilii, czyli rośliny o żółto-zielonych kwiatach, której owoce są źródłem przyprawy – lasek wanilii. Najważniejszą cechą odróżniającą je od siebie jest intensywność zapachu. Ze względu na to, że produkcja wanilii jest dość droga, producenci coraz częściej sięgają po Wanilinę. Inna nazwa Waniliny to syntetyczny zamiennik wanilii. Istnieje również Etylowanilina, czyli substancja aromatyczna, kilkukrotnie silniejsza od Waniliny.

Wanilina jest zbudowana z pierścienia benzenowego podstawionego trzema grupami funkcyjnymi: aldehydową, hydroksylową i metoksylową. Przybiera postać drobnych kryształów o barwie od białej do lekko żółtej. Choć występuje naturalnie, to obecnie uzyskuje się ją głównie przemysłowo z ligniny. Podczas produkcji papieru, eliminowana zostaje lignina i otrzymuje się Wanilinę. Podczas tego procesu powstaje dużo zbędnych produktów i narasta problem kosztu utylizowana ich, więc obecnie Wanilinę uzyskuje się również z gwajakolu z goździków. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Wanilinie i jak jest wykorzystywana w przemyśle, koniecznie czytaj dalej!

Wanilina – zastosowanie

Wanilina ma kilka zastosowań przemysłowych, ale najczęściej jej właściwości aromatyzujące wykorzystuje się w przemyśle spożywczym. Jest dodawana do wielu produktów, szczególnie do wyrobów cukierniczych.

Poza tym Wanilinę stosuje się do produkcji kosmetyków i perfum, aby wzmocnić ich zapach i zniwelować niepożądane zapachy. Kosmetyki z Waniliną jako substancją zapachową to między innymi mydła, żele pod prysznic, balsamy czy dezodoranty. Wanilia nadaje również smak produktom do pielęgnacji ust. Działa na skórę kojąco, łagodząco i wzmacnia naczynia krwionośne.

Wanilina albo Etylowanilina są także składnikami papierosów i e-papierosów. Producenci wyrobów tytoniowych używają jej jako materiału aromatyzującego, może być dodawana do tytoniu, bibułki papierosowej albo filtra. Wanilina może stanowić do 0,05% całkowitej wagi tytoniu użytego w jednym papierosie.

Syntetyczny zamiennik wanilii znajdziemy również jako półprodukt w przemyśle farmaceutycznym albo w odświeżaczach pomieszczeń i samochodów. Jest także wykorzystywana jako odczynnik chemiczny, na przykład do sporządzania sulfowaniliny, czyli odczynnika, z którego korzysta się przy mikroskopowym badaniu grzybów.

Wanilina w przemyśle spożywczym

Wanilina w przemyśle spożywczym

Wanilina znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako aromat spożywczy. Najczęściej można ją znaleźć w słodkich produktach, głównie w lodach i czekoladzie, ale jest też w batonikach, kremach, ciastach, herbatnikach, napojach czy makaronach instant. Poza tym Wanilina jest składnikiem cukru wanilinowego, który jest bardzo popularnym produktem w cukiernictwie.

Wanilina jest jest stosowana w różnych napojach alkoholowych i bezalkoholowych w celu ograniczenia stosowania cukru i innych substancji słodzących.

Wanilina w przemyśle farmaceutycznym

Oprócz bardzo znanego zastosowania Waniliny w przemyśle spożywczym, syntetyczny zamiennik wanilii jest szeroko używany w farmaceutyce. Ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Wanilina jest również dodawana do leków, by zamaskować ich gorzki smak.

Wanilinę można znaleźć w lekach zwalczających zapalenia stawów, alergii i podagry. Jest też składnikiem wielu antybiotyków i leków przeciwgrzybiczych.

Wanilina – ważny składnik dla przemysłu

Wanilina, jak można łatwo zauważyć, ma wiele zastosowań w przemyśle. Jej intensywny zapach i smak wykorzystują producenci nie tylko w branży spożywczej. Z racji tego, że jest tańsza w wytworzeniu niż zwykła wanilia, jej znaczenie i wykorzystanie w świecie w ostatnich latach wyłącznie rośnie.

Warto też wspomnieć, że Wanilina nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jak większość substancji, w odpowiedniej dawce nie powoduje żadnych niepożądanych skutków.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Wanilina”
Vanillin
5540 €
1.09%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach