Rosnące zapotrzebowanie na Pastę Pomidorową na rynku B2B

Autor
Joanna Sikorska
19.07.2023
6 min czytania
Rosnące zapotrzebowanie na Pastę Pomidorową na rynku B2B
Esencja
Spis treści
  • Pasta Pomidorowa jest gęstą pastą produkowaną z dojrzałych pomidorów.
  • Ma dużą zawartość składników odżywczych i nadaje smak różnym potrawom.
  • Ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, m.in. jako składnik sosów, dań gotowych i potraw roślinnych.
  • Zapotrzebowanie na Pastę Pomidorową rośnie, ze względu na wzrost popularności produktów naturalnych i organicznych oraz diet roślinnych.

W ostatnich latach obserwuje się dynamiczny wzrost zapotrzebowania na Pastę Pomidorową na rynku B2B. Coraz więcej firm gastronomicznych, producentów żywności i dostawców detalicznych docenia zalety tego wszechstronnego składnika. W poniższym artykule przyjrzymy się, dlaczego popyt na Pastę Pomidorową stale rośnie oraz jakie są korzyści dla przedsiębiorców. Koniecznie czytaj dalej!

Właściwości Pasty Pomidorowej

Pasta Pomidorowa jest gęstą pastą, którą produkuje się z dojrzałych pomidorów. Jest otrzymywana w procesie długiego gotowania pomidorów, aby zmniejszyć ilość wody oraz usunąć nasiona i skórkę. Następnie płyn jest ponownie gotowany, by uzyskać gęsty, pełen aromatu koncentrat.

Produkt końcowy to pasta o gładkiej i gęstej konsystencji, czerwonym kolorze i smaku pomidorów. Ma ona wiele właściwości, które są korzystne dla różnych gałęzi przemysłu. Korzyści Pasty Pomidorowej to:

  • duża zawartość składników odżywczych, takich jak Witamina C, potas i likopen, czyli silny przeciwutleniacz,
  • wzmocnienie smaku – dodaje głębi i intensywności smaku różnym potrawom,
  • naturalne składniki – wyróżniają ją naturalne składniki, bez zbędnych dodatków,
  • wielość zastosowań – Pasta Pomidorowa znajduje zastosowanie w produkcji różnych wyrobów przemysłu spożywczego.

Pasta Pomidorowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, a wręcz przeciwnie – ma wysoką wartość odżywczą. Jest bogata w likopen, który pomaga w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie. Pasta Pomidorowa bez dodatków, czyli taka, która nie zawiera cukru, soli lub konserwantów, nie ma negatywnego wpływu na zdrowie.

Okres przydatności do spożycia Pasty Pomidorowej trwa od 18 do 24 miesięcy, jeśli jest przechowywana w temperaturze powyżej 10°C, ale poniżej 24°C. Foodcom S.A. dostarcza swoim Partnerom Biznesowym Pastę Pomidorową w aseptycznych workach, w stalowych beczkach 230 kg.

Growing demand for Tomato Paste in the B2B market

Pasta Pomidorowa – zastosowania

Pasta Pomidorowa znajduje wiele zastosowań w przemyśle spożywczym. Jest podstawowym składnikiem wielu popularnych sosów, takich jak ketchup, sos do makaronu czy sos do pizzy. Dodaje ona intensywnego smaku i koloru, nadając tym sosom charakterystyczną pomidorową bazę. Pasta Pomidorowa jest też stosowana w produkcji różnego rodzaju dań gotowych.

Rynek Pasty Pomidorowej

Rynek Pasty Pomidorowej rozwija się dość dynamicznie, gdyż rośnie zapotrzebowanie na ten produkt rośnie. Jest kilka trendów, które mają na to wpływ.

Po pierwsze, konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na skład produktów i ich wpływ na zdrowie. Ze względu na ich zwiększoną świadomość w zakresie odżywiania, rośnie popularność produktów naturalnych i organicznych. Producenci powinni więc wychodzić naprzeciw wymaganiom konsumentów i korzystać z takich naturalnych produktów jak Pasta Pomidorowa.

Pasta Pomidorowa to jeden z najpopularniejszych produktów roślinnych, więc na wzrost jej zapotrzebowania ma też wpływ większa popularność diet roślinnych. Konsumenci częściej sięgają po produkty i potrawy na bazie owoców lub warzyw, które są produkowane z wykorzystaniem Pasty Pomidorowej. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o kluczowych trendach w sprzedaży hurtowej produktów roślinnych, przeczytaj nasz artykuł!

Kolejnym trendem, który ma wpływ na wzrost popytu na Pastę Pomidorową, jest fakt, że konsumenci, aby zaoszczędzić czas, coraz częściej decydują się na zakup dań gotowych, do których dodaje się Pastę Pomidorową.

Zapotrzebowanie na Pastę Pomidorową jest także sezonowe. Rośnie latem, czyli podczas sezonu grillowego, gdy konsumenci częściej sięgają po sosy pomidorowe.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Pasta Pomidorowa”
Tomato Paste
0%

Zapisz się do naszego Newslettera i wyprzedź swoją konkurencję.