Explained by Foodcom: Pakowanie i Transport

Autor
Martyna Kaniewska
17.08.2022
9 min czytania
Explained by Foodcom: Pakowanie i Transport

Produkty Foodcom są wysyłane poprzez sieć logistyczną do największych firm żywieniowych, gdziekolwiek na świecie jest zapotrzebowanie na dany towar. Przeczytaj nasz kompleksowy przewodnik o najistotniejszych informacjach dotyczących pakowania i transportu towarów. Dowiedz się więcej o naszym transporcie, warunkach przechowywania i certyfikatach.

Wybierając Foodcom, możesz mieć pewność, że wszystkie towary dotrą do Ciebie w nienaruszonym stanie i na czas!

Pakowanie

 

Warunki magazynowania

Konieczność przechowywania dóbr materialnych w magazynach wynika z faktu, że produkcja znacznie wyprzedza popyt. Z definicji magazynowanie towarów to działalność polegająca na czasowym przyjmowaniu, przechowywaniu, utrzymywaniu, kompletowaniu, transportowaniu, pielęgnowaniu, rejestrowaniu, kontrolowaniu i wydawaniu dóbr materialnych. Wśród czynników zmieniających jakość przechowywanych towarów szczególną rolę odgrywa temperatura, powietrze, wilgotność i światło. Temperatura otoczenia przechowywanych towarów nie może być ani zbyt niska, ani zbyt wysoka.

Dlatego do podstawowych zasad przechowywania towarów należy zapewnienie warunków fizycznych przestrzeni, ochrona towarów przed szkodnikami i wpływami zewnętrznymi czy utrzymanie higieny w pomieszczeniach. Wiele produktów powinno być przechowywanych w oryginalnych opakowaniach producenta. W przypadku towarów spożywczych, paszowych i dodatków do żywności wymagają one innych warunków przechowywania niż produkty trwałe.

Każdy z produktów oferowanych przez Foodcom ma swoje wymagania dotyczące przechowywania. Przeglądając konkretny produkt na naszej stronie, w zakładce „Termin przydatności do spożycia” uzyskasz informację o wymaganych warunkach przechowywania. Bardziej szczegółowe informacje możesz uzyskać w pliku ze specyfikacją produktu. Pamiętaj, że ważne jest przestrzeganie zaleceń producenta, aby zachować właściwości produktu i przedłużyć jego okres przydatności do spożycia.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Nasze wieloletnie doświadczenie w handlu pozwala nam na podjęcie odpowiednich działań, jeśli chodzi o zapewnienie niezbędnych warunków bezpieczeństwa. A w przypadku żywności, pasz i dodatków – istotne jest, aby upewnić się, że są one przechowywane w nieskażonych warunkach.

Przepisy regulujące handel towarami uległy znacznym zmianom, ponieważ prawa krajowe dostosowały się do wymogów globalnych. Standardy i wymogi prawa handlowego są zawsze przestrzegane przez wszystkich naszych pracowników.

Opakowania dla produktów z kategorii Foodcom

Poniżej znajduje się lista najczęściej stosowanych opakowań w danych kategoriach produktów. Pamiętaj, aby sprawdzić opakowania na stronie internetowej wybranych przez siebie produktów.

Nabiał

PROSZKI MLECZNE I SERWATKOWE – Worki 15, 20, 25 kg, tak zwane Big Bag*, luzem w silosach.
MLEKA PŁYNNE – cysterna zbiorcza 25 MT.
SERY – 1, 2.5, 3, 9, 13, 15 kg blok, euro bloki lub rozdrobnione i pakowane w worki 1 lub 2 kg.
TŁUSZCZE – bloki lub kostki (masło) 25 kg, worki 25 kg lub Big Bag.

Produkty roślinne

PROTEINY – 15, 20, 25, 40 kg worki lub Big Bag, luzem w silosach.
SKROBIE I CUKRY – worki 25 kg, 50 kg, Big Bag lub luzem w ciężarówkach silosowych.

Cat-3

WSZYSTKIE PRODUKTY – luzem w zbiorniku lub w Big Bagach.

Dodatki

WSZYSTKIE PRODUKTY – 10, 25 kg worki lub Big Bag.

*Termin „Big Bag” jest używany dla worków 500-1000 kg.

Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji na temat opakowań, skontaktuj się z nami.

Explained by Foodcom SA Packaging and Transportation

Transport

Transport może w znacznym stopniu wpłynąć na jakość towaru. Dlatego tak ważne jest utrzymanie ich w dobrym stanie technicznym i higienicznym, który chroni je przed zanieczyszczeniami i pozwala zachować doskonałą jakość zdrowotną przewożonych produktów. Muszą posiadać powierzchnię ładunkową dostosowaną do rodzaju przewożonej żywności oraz konstrukcję umożliwiającą łatwe utrzymanie czystości i porządku, a także dezynfekcję.

Nasz zespół składa się z handlowców, którzy za radą doświadczonych specjalistów z naszego działu logistyki, kompleksowo wybierając najkorzystniejszy środek transportu. Wraz z pomocą naszego wsparcia handlowego, w Foodcom zawsze staramy się znaleźć sposób na współpracę z naszymi klientami na najlepszych warunkach.

Samochody ciężarowe są wykorzystywane wyłącznie do transportu żywności, w czystych, odpowiednich pojemnikach, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia. Pojemniki transportowe, mające kontakt z surowcem, nie mają wpływu na jego jakość. Spełniają one obowiązujące wymogi prawne dotyczące żywności, w szczególności rozporządzenie (WE) nr 1935/2004.

Ile worków i o jakiej wadze może pomieścić jedna paleta?

Każda paleta mieści 40 worków, każdy worek 20 kg.

Ile palet mieści się na wózku?

Na ciężarówce mieszczą się 24 palety.
W przypadku mleka w proszku ciężarówka mieści 26 palet przemysłowych lub 33 europalety.

Jak ładowane są przenośniki?

W ciężarówce mieszczą się 24 palety (każda paleta 12 ton) lub kontener 40 DV.

Jak zabezpieczone są produkty?

Każdy produkt jest najpierw zabezpieczony wewnątrz folią polietylenową, a następnie torbą papierową.

Czy można załadować produkty bez palet?

Nie zawsze jest możliwy załadunek na paletach, ale wszelkie zmiany są możliwe do uwzględnienia.

Użycie palet jest jednak zasadne, ponieważ często przewozimy produkty spożywcze. Osoby pracujące przy załadowywaniu towaru zadbają o to, aby uniknąć ewentualnych uszkodzeń towarów.

Nasze certyfikaty

Potwierdzeniem naszych kompetencji są uzyskane przez nas certyfikaty. Jednym z najważniejszych jest Global Standard for Agents and Brokers. Stanowi on ramy dla zarządzania bezpieczeństwem, autentycznością, jakością i legalnością produktów dla firm z branży spożywczej, opakowaniowej i dóbr konsumpcyjnych, które kupują, sprzedają. Certyfikacja BRCGS dla agentów i brokerów jest uznawana przez wielu sprzedawców detalicznych, operatorów gastronomicznych i producentów na całym świecie podczas oceny możliwości ich dostawców.

Kolejną kluczową certyfikacją jest GMP. Odnosi się on do przepisów dotyczących dobrej praktyki produkcyjnej ogłoszonych przez amerykańską Agencję Żywności i Leków na mocy ustawy “Federal Food, Drug, and Cosmetic Act”. Przepisy GMP regulują m.in. prowadzenie zapisów, kwalifikacje personelu, higienę, czystość, kontrolę sprzętu, walidację procesu i rozpatrywanie reklamacji. Celem certyfikatu jest zapewnienie, że produkty są konsekwentnie wytwarzane i kontrolowane zgodnie ze standardami jakości. Ma on zminimalizować ryzyko związane z każdą produkcją farmaceutyczną, którego nie można wyeliminować poprzez badanie produktu końcowego.

Dlaczego Foodcom?

Nasz wspaniały zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Handlowcom przeprowadzić kontrakt i transakcje biznesowe w sposób płynny i skuteczny, aby zapewnić najlepszą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zajmie się transportem, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Udostępnij:
Poznaj produkt „Koncentrat Białka Mlecznego”
Milk Protein Concentrate
6900 EUR
1.43%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach