Najpopularniejsze rodzaje kaw i ich właściwości: odkrywamy świat kawy 

Autor
Foodcom Experts
23.01.2025
5 min czytania
Najpopularniejsze rodzaje kaw i ich właściwości: odkrywamy świat kawy 
Esencja
Spis treści
  • Rodzaje kawy mogą obejmować różne jej gatunki, sposoby obróbki czy formy.
  • Najpopularniejsze rodzaje kawy to arabica i robusta.
  • Kawa pochodzi najczęściej z Afryki lub Ameryki Łacińskiej, a kraj pochodzenia i rejon uprawy mocno determinuje smak produktu.
  • Kawa dostępna jest w formie ziaren o różnym stopniu wyprażenia, w formie zmielonej lub jako wygodna kawa rozpuszczalna.

Kawa to napój, który od wieków towarzyszy ludziom na całym świecie. Poranna filiżanka espresso, delikatne cappuccino, kawa specialty parzona alternatywnymi metodami czy szybka kawa rozpuszczalna – rodzajów kawy, możliwych smaków i sposobów jej przyrządzania jest wiele. W tym artykule przyjrzymy się najważniejszym rodzajom kawy, zarówno jeśli chodzi o gatunek, pochodzenie, jak i formę.

Najpopularniejsze gatunki kawy – nie tylko robusta i arabica!

Najpopularniejszymi gatunkami kawy na świecie są bez wątpienia arabica (Coffea arabica) i robusta (Coffea canephora). Co je od siebie odróżnia?

Najpopularniejsze gatunki kawy - nie tylko robusta i arabica

Klasyczna Arabica

Arabica uznawana jest za kawę najwyższej jakości. Stanowi ok. 60-70% rynku kawy, co czyni z niej najchętniej kupowaną kawę na świecie. Kawa arabica uprawiana jest w wysokich partiach gór, jest wrażliwa na warunki pogodowe, choroby i szkodniki, a jej smak w dużej mierze zależy od miejsca, z którego pochodzi i sposobu jej obróbki – może to być proces naturalny (suchy) lub mokry. Generalnie jest to kawa łagodna o złożonym smaku, w którym można wyczuć nuty owocowe, kwiatowe, kakaowe czy cytrusowe.

Robusta – popularny dodatek do mieszanek kawy

Robusta to gatunek mniej wymagający w uprawie, a więc i tańszy. Na rynku 30-40% kawy to właśnie robusta. Zawiera ona więcej kofeiny, a jej smak jest bardziej intensywny i gorzki niż w przypadku arabiki. Robusta często używana jest do produkcji kaw rozpuszczalnych, a także jako dodatek do blendów z arabiką. Rodzaje kawy robusta również zależą od miejsca pochodzenia, sposobu obróbki, a także wielkości ziaren.

Inne gatunki kawy

Poza arabiką, robustą i wspomnianymi mieszankami obu tych gatunków, na rynku kawowym spotkać możemy także inne kawy. Jedną z nich jest liberica (Coffea liberica). Gatunek ten pochodzi z kawowca o znacznie większych rozmiarach, a smak kawy ma drzewne lub dymne nuty. Liberica stanowi jedynie 1-2% światowej produkcji kawy. Odmianą liberiki jest excelsa, czasami uznawana za osobny gatunek.

Zachęcamy do przeczytania naszego artykułu: https://foodcom.pl/uprawa-i-produkcja-kawy-od-ziarna-do-filizanki/

Rodzaje kaw ze względu na pochodzenie – nie tylko gatunek wpływa na smak!

Na smak kawy wpływa nie tylko gatunek kawowca, ale też w dużym stopniu miejsce uprawy kawy. Nawet ten sam kraj pochodzenia i gatunek kawy nie gwarantuje podobnego smaku – często decyduje rejon, wysokość upraw, konkretna plantacja i metody obróbki ziaren.

Większość kawy pochodzi z Afryki lub Ameryki Południowej. Każdy z tych kontynentów cechuje się innymi smakami. Przyjrzyjmy się, jakimi smakami charakteryzują się kawy z popularnych kawowych krajów.

Kawy z Ameryki Łacińskiej

Kawa z Ameryki Południowej i Środkowej może zawierać różne nuty smakowe: cytrusowe, kwiatowe, czekoladowe, orzechowe, tytoniowe czy waniliowe. Szczególnie znane są:

  • kawa z Kolumbii – kolumbijska kawa to zazwyczaj pełne body oraz wyrównany, klasyczny balans smaku; cechuje ją delikatna kwasowość, a także różnorodne owocowe nuty, można w niej także wyczuć karmel czy czekoladę;
  • kawa z Brazylii – charakteryzuje się delikatną kwasowością, słodyczą, czekoladowym lub orzechowym posmakiem, a czasami także nutami korzennymi czy owocowymi;
  • kawa z Kostaryki – jest znana z czystego smaku, średniej kwasowości i nut owocowych, kwiatowych oraz czekoladowych;
  • kawa z Jamajki – arabica z Jamajki, taka jak Jamaica Blue Mountain, to jedna z najbardziej luksusowych kaw na świecie – o subtelnym, delikatnym, wyrównanym smaku, z nutami czekolady, kwiatów i owoców;
  • kawa z Hondurasu – jest to głównie arabica ceniona za złożony profil smakowy, wysoką jakość i subtelne aromaty owoców tropikalnych oraz karmelu;
  • kawa z Gwatemali – arabica z tego rejonu cechuje się bogatym, pełnym smakiem z nutami czekolady, przypraw i owoców tropikalnych.

Kawy afrykańskie

Kawa afrykańska to zazwyczaj produkt o nutach cytrusowych i czasami delikatnym smaku kakao. Kraje afrykańskie produkujące kawę to m.in.:

  • kawa z Etiopii to głównie arabica – Etiopia jest kolebką tego gatunku kawy; kawa z Etiopii jest mocno aromatyczna i kwasowa, może jednak przejawiać także delikatną słodycz oraz bogaty wachlarz nut owocowych: cytrusowych, jagodowych oraz kwiatowych czy czekoladowych;
  • kawa z Kenii – słynie z wysokiej kwasowości, intensywnego smaku i soczystych nut owocowych.

Kawy azjatyckie

W kawie azjatyckiej da się wyczuć często nuty korzenne i ziemiste. Znane azjatyckie kawy to na przykład:

  • kawa z Wietnamu – jest to najczęściej robusta o intensywnym smaku, wyczuwalnej goryczce i czekoladowym posmaku;
  • kawa z Indii – cechuje się charakterystycznym smakiem ze względu na specyficzny sposób obróbki – monsunowanie; indyjska kawa jest łagodna, ma niską kwasowość, gładką teksturę i nuty przypraw, czekolady oraz orzechów.

Rodzaje kaw ze względu na pochodzenie - nie tylko gatunek wpływa na smak

Sposób obróbki kawy a jej smak

Rodzaje kawy ziarnistej i jej smaki zależą również od sposobu jej obróbki. Jak już wspomniano, wyróżniamy tu proces naturalny, czyli suchy, oraz proces mokry. Naturalna obróbka kawy polega na suszeniu owoców kawowca wraz z miąższem na słońcu, natomiast proces mokry to fermentacja ziaren po ich oddzieleniu od miąższu. Proces naturalny nadaje kawie delikatniejszy, mniej kwasowy smak, natomiast proces mokry – wydobywa z niej ukryte nuty smakowe.

Charakterystycznym sposobem obróbki kawy jest jej monsunowanie, czyli wystawianie ziaren na działanie wiatrów monsunowych. Proces trwa kilkanaście tygodni, w trakcie których ziarna wchłaniają wilgoć z powietrza, przez co zwiększają swoją objętość i zmieniają kolor na żółty, a powstająca z nich po wysuszeniu kawa jest łagodniejsza i zyskuje wyjątkowy smak.

W kontekście obróbki ziaren kawy nie można nie wspomnieć o stopniu ich palenia. Ziarna mocno palone, ciemnobrązowe lub czarne, charakteryzują się często aromatami ziemistymi, drzewnymi, wyczuwa się w nich także smak kakao. Jaśniejsze odcienie brązu to kawy o wyraźniejszych owocowych i kwiatowych nutach, a jasno palone ziarna mogą mieć korzenny aromat.

Sposób obróbki kawy a jej smak

Różne formy kawy – kawa ziarnista, a może rozpuszczalna?

Kawa kupowana dostępna dla konsumentów może występować w różnej formie. Najbardziej jakościową jest kawa ziarnista w postaci całych ziaren do samodzielnego zmielenia. Świeżo zmielone ziarna dają napój o bogatym aromacie i smaku. Inną opcją jest kawa mielona. W tym przypadku mamy mniejszą kontrolę nad jakością kawy, zarówno w kontekście jakości ziaren i gatunku kawy, jak i jej aromatu, natomiast zyskujemy wygodę i możliwość szybkiego przygotowania napoju.

Osoby, które ponad czysty smak kawy stawiają jej działanie pobudzające i wygodę przygotowywania, często wybierają kawę rozpuszczalną. Gotowa do przygotowania napoju rozpuszczalna kawa jest zazwyczaj produkowana z robusty lub mieszanki robusty z arabiką, przy czym rzadko jest to kawa najwyższej jakości. Rodzaje kawy rozpuszczalnej obejmują trzy formy: kawy w proszku, granulowanej lub kawy liofilizowanej w kryształkach.

Na smak kawy wpływa także sposób jej zaparzenia. Zmieloną kawę ziarnistą można przygotować bowiem na różne sposoby: bezpośrednio zalewając ją wrzątkiem, w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, french pressie, a także alternatywnie, np. w chemexie, aeropressie czy dripperze.

Świat kawy to bogactwo smaków i aromatów. Kluczowe jest, by dostosować właściwości kawy do swoich preferencji – nie ma tu wyborów lepszych i gorszych, gdyż każdy rodzaj kawy ma swoje unikalne cechy, które czynią go wyjątkowym. Warto poznać pochodzenie i właściwości różnych kaw, a także eksplorować napoje pochodzące z różnych zakątków globu, odkrywając nowe smaki. Pomóc może w tym Foodcom S.A., który w swojej ofercie ma kawy z całego świata.

Poznaj produkt „Brazil Santos Arabica NY 2 14/16 Good Cup Natural Washed”
Brazil Santos Arabica NY 2 14/16 Good Cup Natural Washed