Prognoza dla rynku piekarniczego

Autor
Foodcom Experts
04.01.2021
2 min czytania
Prognoza dla rynku piekarniczego

Perspektywy i prognozy dla globalnego rynku piekarniczego

Globalny rynek produktów piekarniczych osiągnął wartość 203,8 mld USD w 2018 r. i szacuje się, że wzrośnie o 3,2% CAGR w latach 2019-2025. Rynek składników piekarniczych został oszacowany na 13,9 mld USD i oczekuje się, że wzrośnie o 5,7% CAGR w latach 2021-2027, osiągając wartość 19,2 mld USD. Zwiększona popularność produktów piekarniczych wynika z rosnącego zainteresowania gotowymi do spożycia ofertami, a także zwiększonej preferencji dla żywności etnicznej oraz sukcesu tajskich i meksykańskich restauracji.

W Ameryce Północnej i Europie rośnie popyt na pełnowartościowe składniki, ponieważ klienci stają się coraz bardziej świadomi kwestii zdrowotnych. Europa miała największy udział w rynku składników piekarniczych wynoszący 39,43% w 2019 r. i oczekuje się, że pozostanie liderem w ciągu najbliższych 5 lat. Oczekuje się, że najszybszy wzrost nastąpi na rynku Azji i Pacyfiku w latach 2019-2027 z prognozowanym 6,6% CAGR. Najpopularniejszym kanałem dystrybucji wypieków są sklepy specjalistyczne z prognozowanym udziałem w rynku na poziomie 33% do 2025 roku.

Głównym zastosowaniem składników piekarniczych pozostaje chleb, ale oczekuje się, że segment bułek i ciast wzrośnie o 6,7% w okresie od 2021 do 2027 roku. W oparciu o rodzaj, sucha mieszanka do pieczenia zdominowała rynek w 2019 r. z udziałem w rynku wynoszącym 18,3% i oczekuje się, że trend ten się utrzyma.

Poznaj produkt „Gluten Pszenny Witalny”
Vital Wheat Gluten
1820 EUR
0.55%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach