54 edycja Foodcom PLANT-BASED Newsletter

Autor
Foodcom Experts
11.04.2024
6 min czytania
54 edycja Foodcom PLANT-BASED Newsletter
Esencja
Spis treści
  • Szybko rosnące zapotrzebowanie na białko ziemniaczane prowadzi do wyczerpywania zapasów przed sezonem sadzenia w czerwcu.
  • Zwiększone spożycie alternatyw takich jak erytrytol i stewia, szczególnie w produktach letnich, ze względu na ich niską kaloryczność.
  • Rekordowo wysokie ceny kontynuują wzrost z powodu deficytów produkcyjnych i wyzwań logistycznych, przy rosnącym zainteresowaniu substytutami takimi jak chleb świętojański (carob).

Witamy w naszym biuletynie na temat produktów roślinnych!

W tym tygodniu przyglądamy się trendom rynkowym i strategicznym negocjacjom mającym wpływ na kluczowe towary, w tym białka roślinne, naturalne substancje słodzące i kakao. Bądź na bieżąco z naszym przeglądem rosnących wyzwań związanych z popytem, prognozami produkcji i dynamiką handlu międzynarodowego, które kształtują obecny krajobraz branży.

Przyjrzyjmy się, co jeszcze dzieje się na rynku!

Produkty tygodnia

Białka

Zapotrzebowanie na białko ziemniaczane dla sektora żywienia zwierząt gwałtownie rośnie, opróżniając magazyny. Niedobór ten jest pogłębiany przez ograniczoną podaż ziemniaków, zwłaszcza w okresie poprzedzającym nadchodzące zbiory. Będziemy musieli poczekać do czerwca, aby ocenić rozwój sytuacji, ponieważ wtedy rozpoczyna się sezon sadzenia ziemniaków. Zapewniamy jednak, że Foodcom posiada własne rezerwy, aby rozwiać wszelkie obawy.

Słodziki

Obserwujemy znaczny wzrost popytu na substancje słodzące, takie jak cukier, maltitol, erytrytol, ksylitol i stewia. Jest to charakterystyczne dla sezonu letniego. Trend w kierunku słodzików jest szczególnie widoczny w letnich smakołykach i napojach. Alternatywy dla cukru są popularne ze względu na ich niską kaloryczność i minimalny wpływ na poziom cukru we krwi. Ta skłonność do naturalnych słodzików jest również wspierana przez odejście od aspartamu.

Kakao

Ceny kakao kontynuują swój rekordowy trend wzrostowy w obliczu deficytów produkcyjnych, rosnących kosztów i wyzwań logistycznych, stanowiąc ciągłe wyzwanie dla czekolady i innych produktów kakaowych. Niedobory dostaw stają się coraz trudniejsze do opanowania. Rośnie również zainteresowanie substytutami kakao, takimi jak chleb świętojański, które mogą przynieść pewną ulgę w środku kryzysu kakaowego.

NEWS

Trwają negocjacje w sprawie ukraińskich ograniczeń eksportowych do Polski

Pierwszy wiceminister polityki rolnej i żywności Taras Vysotskyy przewiduje, że do końca tego miesiąca możliwe będzie rozwiązanie trwających ograniczeń eksportowych między Ukrainą a Polską. Negocjacje, które odbywają się zarówno osobiście, jak i online, mają na celu rozwiązanie problemów z eksportem pszenicy i kukurydzy w nadziei, że ukraińskie produkty rolne uzyskają swobodny dostęp do rynku europejskiego.

Chiny planują znacząco zwiększyć produkcję zbóż do 2030 r.

Chiny podejmują nową inicjatywę mającą na celu znaczne zwiększenie produkcji zbóż w nadchodzących latach. Kraj planuje zwiększyć moce produkcyjne o ponad 50 milionów ton do 2030 roku, koncentrując się na kukurydzy i soi. Pod nadzorem NDRC i Ministerstwa Rolnictwa i Spraw Wiejskich w głównych regionach produkcyjnych realizowane są ważne projekty, takie jak ochrona wody i modernizacja przemysłu nasiennego.

Prognoza plonów kukurydzy w Argentynie obniżona w związku z niekorzystnymi warunkami

Giełda zbożowa w Buenos Aires obniżyła prognozę zbiorów kukurydzy w Argentynie do 52 mln ton. Powodem tego jest silna presja ze strony owadów i chorób, w tym choroby kolb kukurydzy, a także susza na północnym zachodzie. Jedynie 11% upraw zostało zebranych, a wczesne plony ucierpiały i spodziewane są dalsze spadki z powodu nasilających się problemów ze szkodnikami. Obecne warunki upraw oceniane są w 32% jako słabe/bardzo słabe, przy czym obawy budzi również wilgotność. Rolnicy stoją w obliczu ciągłych wyzwań, ponieważ niekorzystne warunki pogodowe i szkodniki zagrażają późniejszym etapom rozwoju kukurydzy.

Poznaj produkt „Kakao w Proszku”
Cocoa Powder
0%