Kwas fitowy (E391) - co to jest?

Kwas fitowy, oznaczany także jako inozytol-1,2,3,4,5,6-heksafosforan, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fosforanów.

Jest to związek występujący naturalnie w niektórych roślinach, zwłaszcza w nasionach, ziarnach i warzywach.

Właściwości kwasu fitowego

Kwas fitowy jest silnym antyoksydantem i ma zdolność do wiązania jonów metali ciężkich, co przyczynia się do redukcji aktywności wolnych rodników w organizmie.

Zastosowanie kwasu fitowego

W przemyśle spożywczym kwas fitowy stosowany jest jako substytut syntetycznych przeciwutleniaczy oraz stabilizator produktów spożywczych, szczególnie tłuszczów roślinnych.

Gdzie kupić kwas fitowy?

Kwas fitowy można znaleźć w sklepach z suplementami diety oraz w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.

Kwas fitowy i jego funkcje w żywności

Kwas fitowy, jako naturalny związek występujący w roślinach, pełni funkcję antyoksydacyjną i stabilizującą w produktach spożywczych, przyczyniając się do utrzymania ich świeżości i zapobiegając utlenianiu tłuszczów.