Kwas fitowy (E391) – co to jest?
Kwas fitowy, oznaczany także jako inozytol-1,2,3,4,5,6-heksafosforan, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fosforanów.
Jest to związek występujący naturalnie w niektórych roślinach, zwłaszcza w nasionach, ziarnach i warzywach.
Właściwości kwasu fitowego
Kwas fitowy jest silnym antyoksydantem i ma zdolność do wiązania jonów metali ciężkich, co przyczynia się do redukcji aktywności wolnych rodników w organizmie.
Zastosowanie kwasu fitowego
W przemyśle spożywczym kwas fitowy stosowany jest jako substytut syntetycznych przeciwutleniaczy oraz stabilizator produktów spożywczych, szczególnie tłuszczów roślinnych.
Gdzie kupić kwas fitowy?
Kwas fitowy można znaleźć w sklepach z suplementami diety oraz w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.
Kwas fitowy i jego funkcje w żywności
Kwas fitowy, jako naturalny związek występujący w roślinach, pełni funkcję antyoksydacyjną i stabilizującą w produktach spożywczych, przyczyniając się do utrzymania ich świeżości i zapobiegając utlenianiu tłuszczów.


![Analiza rynku skrobi ziemniaczanej 2025 [Global Report] Analiza rynku skrobi ziemniaczanej 2025 [Global Report]](https://foodcom.pl/wp-content/uploads/2024/09/potato-starch-300x150.png)