Kwas bursztynowy (E363) - co to jest?

Kwas bursztynowy, znany również jako kwas dioksysukcynowy, to organiczny związek chemiczny o właściwościach kwasowych.

Właściwości kwasu bursztynowego

Kwas bursztynowy występuje w postaci białego krystalicznego proszku o charakterystycznym słabym zapachu.

Zastosowanie kwasu bursztynowego

Kwas bursztynowy jest wykorzystywany jako dodatek żywnościowy oraz substancja słodząca. Jest także stosowany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Gdzie kupić kwas bursztynowy?

Kwas bursztynowy jest dostępny w sklepach spożywczych, sklepach internetowych oraz hurtowniach chemicznych.

Kwas bursztynowy i jego funkcje w żywności

Kwas bursztynowy pełni rolę regulatora kwasowości, konserwantu oraz substancji aromatyzującej w wielu produktach spożywczych, takich jak napoje, konserwy, pieczywo, soki owocowe i inne artykuły spożywcze.