Mleczan potasu (E326) - co to jest?

Mleczan potasu (E326) to sól potasowa kwasu mlekowego, naturalnie występująca w mleku i produktach mlecznych.

Posiada właściwości kwasowo-regulujące i stabilizujące.

Właściwości mleczanu potasu

Mleczan potasu jest stosowany jako regulator kwasowości oraz stabilizator, zapobiegając zmianom pH w produktach spożywczych i przedłużając ich trwałość.

Zastosowanie mleczanu potasu

Używany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek konserwujący i zagęszczający, szczególnie w produktach mlecznych, sokach owocowych i przetworach warzywnych.

Gdzie kupić mleczan potasu?

Mleczan potasu jest dostępny w większości sklepów spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością oraz hurtowniach chemicznych.

Mleczan potasu i jego funkcje w żywności

Jako dodatek żywnościowy, mleczan potasu pomaga utrzymać stabilność i jakość produktów spożywczych, co wpływa korzystnie na ich trwałość i zachowanie wartości odżywczej.