Pogoda zagrożeniem dla zbiorów kakao w Wybrzeżu Kości Słoniowej [World News]

Autor
Foodcom Experts
27.12.2024
2 min czytania
Pogoda zagrożeniem dla zbiorów kakao w Wybrzeżu Kości Słoniowej [World News]
Esencja
Spis treści
  • Niekorzystna pogoda w Wybrzeżu Kości Słoniowej może zagrozić zbiorom na początku przyszłego roku.
  • W niektórych rejonach kraju obserwuje się ograniczone opady, podczas gdy w innych deszcz jest wystarczający, by uzyskać zadowalające plony.
  • Sytuacja ta przyczynia się do prognoz cen kakao na przyszły rok, które mówią o utrzymaniu się wysokich cen.

Jak wyglądają obecne uprawy kakao w Wybrzeżu Kości Słoniowej?

Rolnicy z wielu regionów Wybrzeża Kości Słoniowej obawiają się o swoje uprawy kakao. Kraj jest największym producentem kakao na świecie. Od połowy listopada do marca trwa tam pora sucha, jednak tegoroczna susza, wysoka temperatura i brak opadów szczególnie martwią plantatorów. Niektóre regiony, jak Daloa, Bongouanou i Yamoussoukro, cierpią z powodu suszy, gdzie opady nie występują lub obserwuje się ich poziomy znacznie poniżej pięcioletniej średniej. W rejonach Soubre i Agboville natomiast przewiduje się obfite zbiory w styczniu, gdyż opady w ostatnich w tygodniach osiągnęły poziomy znacznie powyżej średniej.

Pogoda może mieć wpływ na zbiory w lutym i w marcu. W wielu rejonach przewiduje się wykształcenie małych strąków i słabą jakość ziaren. Suchy wiatr Harmattan wiejący z Sahary między grudniem i marcem, którego siła w tym roku jest zmienna, może dodatkowo wysuszyć glebę i uszkodzić strąki kakao.

Sytuacja na rynku kakao

Ceny kakao znacznie podwyższyły się w okresie do maja bieżącego roku, jednak do listopada utrzymywały się na w miarę stabilnym poziomie. Obecnie obserwuje się znaczny wzrost cen kakao, które w ostatnich dniach osiągnęły wartość nawet wyższą, niż pod koniec kwietnia – powyżej 12,5 tys. dolarów za tonę. Eksperci przewidują, że wysokie ceny kakao utrzymają się w przyszłym roku, na co wpływ ma wysoki popyt, zmiany klimatyczne, wyzwania związane z dostawami i utrzymaniem plonów oraz zapasów kakao na właściwym poziomie.

Udostępnij:
Poznaj produkt „Kakao alkalizowane w proszku 10-12%”
Alkalized Cocoa Powder