Panująca w Afryce Północnej susza wpłynie negatywnie na tegoroczne plony zbóż

Autor
Foodcom Experts
29.05.2024
2 min czytania
Panująca w Afryce Północnej susza wpłynie negatywnie na tegoroczne plony zbóż
Esencja
Spis treści
  • Brak wilgoci w niektórych regionach północno-zachodniej Afryki prawdopodobnie spowoduje obniżenie plonów zbóż w roku 2024.
  • W Maroku prognozuje się zbiory nawet o 25% mniejsze od średniej z ostatnich 5 lat.
  • W innych rejonach Afryki przewidywany plon nie odbiega znacznie od średniej.
  • Prognozy dotyczące Tunezji mówią o wzroście wielkości zbiorów zbóż nawet o 10%, do czego przyczyniły się sprzyjające warunki pogodowe.

Susza w Afryce Północnej

Z powodu suszy cierpią niektóre z krajów znajdujących się na zachodzie Afryki Północnej, w szczególności duża część Maroka i północno-zachodnie rejony Algierii. Doniesienia te niepokoją w kontekście prognoz przedstawionych przez europejską agencję MARS (Monitoring Agricultural Resources). Przewidują one znaczny spadek plonu zbóż w tych regionach kontynentu – w Maroku zbiór pszenicy będzie mniejszy o prawie 24% niż średnia z ostatnich pięciu lat, prognozuje się także o 25% mniej zebranego jęczmienia.

Sytuacja w pozostałych regionach Afryki

W pozostałych częściach Afryki wahania w ilości przewidywanych zbiorów wynoszą w większości rejonów pomiędzy 1-3%. W wielu miejscach prognozuje się większą od średniej ilość plonu. Korzystne warunki upraw panują w Egipcie.

Na środkowym i wschodnim wybrzeżu Algierii obfite opady deszczu w lutym i intensywne nawadnianie umożliwiły uprawom regenerację po wcześniejszej suszy – przewiduje się plony lekko ponad przeciętną. Podobne prognozy dotyczą północno-wschodniego rejonu Libii, na zachodzie kraju natomiast wzrost upraw został zahamowany przez kwietniowe upały.

Najbardziej obfitych plonów w tym roku można spodziewać się w Tunezji – równomierny rozkład opadów na przełomie lutego i marca oraz wysokie temperatury zapewniły szybki rozwój upraw, co poskutkowało prognozami zbiorów powyżej średniej – w przypadku pszenicy o prawie 10% oraz jęczmienia o ponad 3%.

Poznaj produkt „”