Esencja
Spis treści

Otwarcie biura w Lublinie

Foodcom S.A. stawia na miasto uniwersyteckie i otwiera swój oddział w Lublinie. Decyzja o lokalizacji jest wynikiem strategii ekspansji, rosnącego popytu na usługi firmy w tej części Polski oraz dynamicznego rozwoju województwa lubelskiego. Otwarcie biura w Lublinie umożliwi jeszcze silniejszą współpracę z lokalnymi firmami i ekspertami. Jego siedziba znajduje się w CZ Office Park, przy ul. Nałęczowskiej. Do nowego oddziału ma zostać zatrudnionych 50 pracowników.

– Otwarcie oddziału w Lublinie to kolejny etap naszej ekspansji i budowania silnej obecności na rynku. Ze strategicznego punktu widzenia, miasto to jest wyjątkowo atrakcyjną lokalizacją dla nowego biura firmy. Dynamiczne otoczenie biznesowe i uniwersyteckie oraz jego potencjał rynkowy tworzą doskonałe warunki do rozwoju naszych działań, które przyczynią się do wzrostu gospodarczego regionu. Zamierzamy aktywnie uczestniczyć w życiu społecznym miasta, wspierać lokalne inicjatywy oraz tworzyć nowe miejsca pracy – mówi Aleksander Paciorkiewicz, Prezes Foodcom S.A.

Zatrudnienie w firmie o globalnym zasięgu

W Lublinie, wraz z rozwojem swojej działalności, Spółka chce także powiększyć swój zespół. Obecnie w warszawskim biurze, gdzie znajduje się główny oddział firmy, zatrudnionych jest ponad 100 osób, które reprezentują ponad 20 różnych narodowości. Dołączenie do zespołu będzie więc dobrą okazją do zdobycia doświadczenia w międzynarodowym środowisku. W najbliższych miesiącach, do nowo otwartego lubelskiego biura, firma zamierza zatrudnić 50 osób.

– Obecność licznych edukacyjnych instytucji i rosnąca pozycja Lublina, jako ośrodka usług dla biznesu, przyciąga wykwalifikowanych specjalistów, którzy mogą stać się wartościowym zasobem ludzkim dla naszej firmy. Ogłoszenia rekrutacyjne kierujemy do osób zarówno z bogatym doświadczeniem zawodowym, jak i dopiero wchodzących na rynek pracy. Poszukujemy kandydatów, którzy razem z nami będą tworzyć nowe miejsce pracy i budować procesy na miarę globalnych standardów – dodaje Aleksander Paciorkiewicz.

 

Udostępnij:
Poznaj Azotan Sodu
Sodium Nitrate
0%

Aspekty techniczne

Azotan Sodu występuje w postaci bezwonnych, białych granulek. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i ma silne właściwości higroskopijne i utleniające. Azotan Sodu jest środkiem konserwującym w żywności, jest przekształcany do azotynów i w tej postaci hamuje rozwój bakterii. Azotan Sodu w postaci stopionej, a także jego roztwory zmieszane z azotanem potasu, wykazują doskonałą stabilność termiczną i dużą pojemność cieplną, co czyni go cennym składnikiem materiałów wybuchowych.

 

 


Zastosowanie

Azotan Sodu jest stosowany głównie w nawozach, ponieważ jest rozpuszczalnym w wodzie źródłem azotu dla nawozów NPK. Azot stymuluje wzrost roślin i przyczynia się do rozwoju silnych liści, łodyg i korzeni. Ponadto nie zmienia on pH gleby. Dzięki swojej stabilności termicznej, Azotan Sodu jest również szeroko stosowany w materiałach wybuchowych.

W przetwórstwie spożywczym Azotan Sodu jako E251 jest powszechnie stosowany jako środek konserwujący i utrwalający kolor w produkcji mięsa. Peklowanie produktów mięsnych Azotanu Sodu zapobiega rozwojowi Clostridium botulinum, który jest rodzajem bakterii powodującej botulizm. Dodatkowo podczas produkcji serów dodaje się go do serów dojrzewających, aby zahamować wzrost mikroorganizmów takich jak Clostridium tyrobutycurum.

Kleje, uszczelniacze i rozpuszczalniki również bazują na Azotanie Sodu, ponieważ zmniejsza on ich lepkość i zwiększa ilość substancji stałych. Stosowany jest również w produkcji farb i lakierów jako inhibitor rdzy.