- IQF to nowoczesna metoda mrożenia produktów, w tym owoców, która pozwala zachować ich naturalny wygląd, smak i wartości odżywcze.
- W procesie IQF każdy owoc jest mrożony osobno, dzięki czemu nie skleja się z innymi, zachowując estetykę i funkcjonalność.
- Technologia ta świetnie sprawdza się przy mrożeniu takich owoców jak truskawki, maliny, porzeczki, jagody czy agrest, a także mieszanek warzyw, mięs czy ryb.
Czym jest mrożenie IQF i na czym polega?
IQF, czyli Individual Quick Freezing, to metoda szybkiego, indywidualnego mrożenia, która pozwala na zachowanie maksymalnej jakości owoców, warzyw, mięsa czy ryb. Technologia ta jest szczególnie ceniona w przypadku owoców, ponieważ – w przeciwieństwie do tradycyjnych sposobów mrożenia, gdzie produkty zbijają się w bryły i tracą swoją strukturę – IQF sprawia, że każdy owoc jest zamrażany osobno i zachowuje swój naturalny kształt.
Proces IQF odbywa się w bardzo niskiej temperaturze – zwykle między -30°C a -40°C, choć temperatury mogą być dużo niższe – z użyciem intensywnego strumienia zimnego powietrza w specjalnych tunelach mroźniczych. Powoduje to natychmiastowe, szokowe zamrożenie, w trakcie którego nie powstają kryształki lodu, jak to ma miejsce przy tradycyjnym mrożeniu produktów. Takie kryształki mogą przenikać do struktury komórek, zmieniając konsystencję mrożonych produktów i będąc przyczyną utraty wody oraz wartości odżywczych przy rozmrażaniu, co nie mają miejsca w przypadku IQF.
Jakie są zalety produktów mrożonych metodą IQF?
Mrożenie IQF powoduje błyskawiczne zatrzymanie aktywności enzymatycznej i bakteryjnej i natychmiastowe zamrożenie, co przekłada się na:
- długą trwałość produktu bez potrzeby stosowania konserwantów;
- brak utraty wartości odżywczych i konsystencji produktu;
- oszczędność czasu (szybsze mrożenie, brak konieczności rozmrażania produktu przed poddaniem obróbce termicznej);
- zwiększenie bezpieczeństwa, szczególnie w przypadku mięsa i ryb;
- ekologię (do mrożenia można stosować opakowania papierowe zamiast plastikowych).
W przypadku owoców mrożonych IQF zaletą tej metody jest przede wszystkim zachowanie koloru, kształtu i wyglądu owoców, które są estetyczne i łatwe w dokładnym odmierzeniu. Produkt nie traci również cennych witamin i mikroelementów. Owoce IQF są idealne zarówno do bezpośredniego użycia, jak i do gotowania, pieczenia czy miksowania. Używają ich także producenci soków, dżemów czy deserów, technologia ta pozwala bowiem korzystać z sezonowych owoców przez cały rok, bez rezygnacji z wysokiej jakości.
Jakie owoce mrozi się metodą IQF?
Firmy takie, jak hurtownia mrożonek Foodcom S.A. – doświadczony dostawca produktów spożywczych – oferują szeroki wybór owoców mrożonych w technologii IQF dostępnych przez cały rok. Wśród najpopularniejszych owoców znajdują się:
- truskawki – mrożone w całości, połówkach lub kostce; zachowujące naturalny aromat i słodycz; idealne zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do ciast, koktajli, deserów, konfitur;
- maliny – bardzo delikatne, dzięki IQF doskonale zabezpieczone przed zgnieceniem; idealne do wypieków, dżemów czy sosów, a także jako dekoracja do deserów;
- jagody – dzięki mrożeniu IQF nie rozlewają się i nie sklejają ze sobą; mogą być odmierzane w małych porcjach, dzięki czemu są idealne jako dodatek do szybkiego smoothie, wypieków, lodów i muesli;
- czarna porzeczka i czerwona porzeczka – w czasie mrożenia IQF owoce zachowują kształt, kolor i intensywny aromat, a także dużą zawartość witaminy C; są świetne do przetworów, musów, galaretek, soków, a także jako dodatek do herbat i jogurtów oraz dekoracja deserów;
- agrest – jest to owoc mniej popularny, ale coraz częściej wybierany do produkcji konfitur, galaretek czy przetworów premium.
Dlaczego IQF to przyszłość mrożonek?
Mrożenie IQF to technologia, która pozwala na przechowywanie produktów w niemal niezmienionej formie – niczym nieodbiegającej od ich świeżej postaci, gotowej do użycia w każdej chwili. To duży krok naprzód w porównaniu z tradycyjnym mrożeniem, które często pogarsza jakość produktu.
IQF daje konsumentom i producentom m.in. swobodę w używaniu owoców sezonowych – niezależnie od pory roku, dostępność i jakość każdego owocu pozostają na wysokim poziomie. Owoce mrożone przez IQF pozwalają także na redukcję strat żywności oraz zwiększoną efektywność w przetwarzaniu i pakowaniu produktu.
Zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty mrożone, w szczególności owoce, rośnie z roku na rok – konsumenci cenią sobie wygodę, brak sezonowości i wysokie wartości odżywcze mrożonych produktów. Technologia IQF nie tylko odpowiada na potrzeby rynku, ale również kształtuje jego przyszłość.