Mąka Sojowa jako inwestycja biznesowa: czy warto rozważyć ten segment rynku?

Autor
Joanna Sikorska
01.07.2023
7 min czytania
Mąka Sojowa jako inwestycja biznesowa: czy warto rozważyć ten segment rynku?
Esencja
Spis treści
  • Mąka Sojowa to produkt roślinny, który powstaje poprzez usuwanie łupin, mielenie ziaren, separację białka od tłuszczu oraz wybielanie struktury produktu.
  • Jest bogata w białko roślinne, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i jest naturalnie pozbawiona glutenu.
  • Mąka Sojowa jest wykorzystywana w produkcji żywności i paszy jako składnik odżywczy i funkcjonalny.
  • Zapotrzebowanie na Mąkę Sojową rośnie ze względu na popularność bezglutenowych, organicznych, naturalnych i wegańskich produktów.

W dzisiejszych czasach coraz częściej korzysta się z alternatywnych produktów roślinnych. Jednym z takich produktów jest Mąka Sojowa, która bardzo zyskuje na popularności. Czy warto rozważyć ten segment rynku? W poniższym artykule przedstawimy korzyści z wykorzystania Mąki Sojowej i perspektywy rynkowe. Koniecznie czytaj dalej!

Jak produkuje się Mąkę Sojową?

Mąka Sojowa to drobny proszek, który powstaje z ziaren soi. Proces produkcji obejmuje usuwanie łupin z ziaren, następnie zaś przeprowadza się ich mielenie, aby uzyskać proszek. W kolejnym etapie Mąkę Sojową poddaje się procesowi separacji, w wyniku którego oddziela się białko od tłuszczu. Na koniec stosuje się enzymy, aby wybielić strukturę produktu końcowego.

Mąka Sojowa właściwości

Mąka Sojowa ma wiele właściwości prozdrowotnych, ale też funkcjonalnych, wpływając na konsystencję produktu końcowego. Najważniejszą cechą Mąki Sojowej jest to, że jest bogata w białko i stanowi doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni je kompletnym źródłem białka. Warto też podkreślić, że Mąka Sojowa jest naturalnie pozbawiona glutenu.

Mąka Sojowa jest doskonałym spoiwem wykorzystywanym w produkcji różnych rodzajów wypieków i sosów. Doskonale absorbuje wodę, co przyczynia się do poprawy elastyczności i lepkości produktu końcowego. Mąka Sojowa wpływa również na kruchość niektórych wypieków, ze względu na brak glutenu.

Mąka Sojowa oferowana przez Foodcom S.A. to to drobny proszek o kremowej lub jasnożółtej barwie, zawierający 50-52% białka. Co istotne, ziarna soi, z której jest produkowana, są bez GMO, czyli niemodyfikowane genetycznie. Jeżeli produkt jest prawidłowo przechowywany, to znaczy w pomieszczeniu o niskiej temperaturze i bez wilgoci, okres jego trwałości wynosi 12 miesięcy.

Mąka Sojowa – zastosowanie

Mąka Sojowa znajduje zastosowanie głównie w produkcji żywności i pasz dla zwierząt, ze względu na wysoką wartość odżywczą i funkcje przyczyniające się do poprawy tekstury, retencji płynów i stabilności emulsji. Mąka Sojowa znajduje zastosowanie w:

  • produkcji mięsa,
  • produkcji produktów piekarniczych i słodyczy,
  • produkcji dań gotowych,
  • produkcji paszy.

Soy Flour as a business investment

W produkcji mięsa Mąka Sojowa jest dodawana do kiełbas lub hamburgerów, by zwiększyć zawartość białka i wilgotność tych produktów.

Mąka Sojowa jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym do produkcji różnego rodzaju wyrobów spożywczych. Może być używana jako składnik wypieków, jak chleb, ciasta, bułki, czy ciastka, ale również smażone i pieczone przekąski. Mąka Sojowa jest również stosowana do produkcji makaronów, płatków śniadaniowych, a także jako zagęstnik i emulgator w różnych produktach spożywczych. Zagęszcza się nią też dania gotowe takie jak zupy oraz sosy. Z racji tego, że po wymieszaniu z wodą Mąka Sojowa ma właściwości wiążące, jest wykorzystywana jako zamiennik jajek w produktach wegańskich.

Mąka Sojowa jest jednym z głównych składników w produkcji pasz dla zwierząt, zwłaszcza dla drobiu, świń i bydła. Jest bogatym źródłem białka roślinnego i dostarcza niezbędnych aminokwasów dla zwierząt hodowlanych. Mąka Sojowa może być również używana do produkcji zamienników mleka dla cieląt.

Warto jeszcze wspomnieć, że Mąka Sojowa, która została poddana hydrolizie enzymatycznej, jest stosowana w produkcji kosmetyków. Hydrolizowana Mąka Sojowa działa w taki sposób, że przywraca jędrność skórze, zapewniając ochronę dla włókien elastyny oraz niwelując zmarszczki.

Mąka Sojowa – perspektywy rynkowe

W ostatnich latach rynek Mąki Sojowej doświadczył znacznego wzrostu zapotrzebowania ze względu na rosnącą popularność bezglutenowych, organicznych, naturalnych i wegańskich produktów.

Przemysł spożywczy stale poszukuje innowacyjnych produktów i składników, aby sprostać rosnącym oczekiwaniom konsumentów. Mąka Sojowa stanowi interesującą opcję dla producentów, którzy chcą wprowadzić na rynek nowe produkty lub ulepszyć istniejące receptury.

Dużą zaletą Mąki Sojowej jest też to, że jest dość uniwersalna. Może być wykorzystywana w produkcji różnych produktów, co daje szerokie możliwości zastosowania w przemyśle spożywczym, ale i w innych dziedzinach.

Uważasz, że Mąka Sojowa może napędzić także Twój biznes? Nie czekaj i już dziś skontaktuj się z Foodcom S.A.!

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Mąka Sojowa”
Soy Flour
1070 EUR
0%

Zapisz się do naszego Newslettera i wyprzedź swoją konkurencję.