201 Edycja Foodcom Dairy Newsletter

Autor
Foodcom Experts
16.01.2024
201 Edycja Foodcom Dairy Newsletter

Witajcie Partnerzy!

Witamy w naszym pierwszym Newsletterze w tym roku! Dołącz do nas w ekscytującej podróży po trendach i wyzwaniach rynku mleczarskiego. Odkryj z nami, co kształtuje ceny sera, dynamikę rynku tłuszczów mleczarskich i wiele więcej. Nie przegap tej okazji, aby być na bieżąco z najnowszymi spostrzeżeniami, które mogą mieć kluczowe znaczenie dla Twojej firmy!

Sprawdźmy, co jeszcze dzieje się na rynku mleczarskim!

Najgorętsze Produkty Tygodnia

Ser

Ceny sera Gouda i Edam ustabilizowały się po sezonie świątecznym. Jednak pozostają one wokół poziomu 4 euro, co wskazuje na stabilny popyt. Tymczasem Mozzarella waha się wokół 3,70 EUR/kg.

Tłuszcze

Rynek tłuszczów doświadczył w tym tygodniu nietypowej sytuacji z początkowym spadkiem , a następnie zauważalnymi wzrostami cen w ciągu kilku dni. Ostatni wzrost jest spowodowany wyższymi cenami śmietany niż zwiększonym popytem ze strony kupujących. Zamówienia detaliczne spadły, co jest typowe po aktywnym okresie świątecznym.

Proszki

W zeszłym tygodniu pojawił się jeden dobry czynnik, który może podnieść cenę Odtłuszczonego Mleka w Proszku lub przynajmniej utrzymać ją na obecnym poziomie, a był to przetarg na rynek algierski. Zakontraktowano niemal 25.000 ton po dość przyzwoitej cenie 2760 EUR/MT CFR Algieria. W tym samym czasie dostępność pozostaje niezmieniona i dobra.

FCMP

Pełne Mleko w Proszku to ostatnio mniej dostępny produkt, ponieważ kilka mleczarni w Europie przestawiło się na inne proszki w swoich wieżach suszarniczych. Nie jest jednak tak, że nie można go znaleźć na rynku. Nie spodziewamy się wzrostu cen w nadchodzących tygodniach.

WPI

Nieustannie, Izolat Białka Serwatkowego jest oferowany na wysokim poziomie, szczególnie przy natychmiastowej dostawie. Końcowi klienci mogą zapłacić żądaną cenę, gdy są zmuszeni zaspokoić swoje potrzeby produkcyjne.

Płyny

Ceny płynnych produktów mlecznych pozostają stabilne i nie wykazują ani gwałtownych spadków lub wzrostów. Zgodnie z sezonowymi oczekiwaniami, podaż mleka stopniowo rośnie z tygodnia na tydzień, co przyczynia się do stabilności cen.

Dzieje się w branży!

Eksport produktów mleczarskich z Nowej Zelandii jest opóźniony do trzech tygodni z powodu zmiany trasy przez Morze Czerwone i Kanał Panamski. Trasa przez Morze Czerwone jest omijana z powodu napięć wojskowych, podczas gdy susza zmniejszyła przepustowość Kanału Panamskiego. To spowodowało zwiększenie czasu przejazdu i potencjalne zatory, wpływając na globalny transport morski i kluczowe rynki.

Australijscy producenci mleka zmagają się z wysokimi cenami ze względu na ochronę ustanowioną w 2020 r., co prowadzi do luki cenowej z Nową Zelandią i gwałtownego wzrostu tańszego importu produktów mlecznych. Sytuacja ta wpływa na konkurencyjność i rentowność lokalnych przetwórców. Rządowy kodeks mleczarski, który corocznie ustala cenę mleka, jest przedmiotem kontroli, ponieważ utrzymuje wysokie ceny lokalne. W rezultacie niektórzy główni producenci mleka w Australii dostosowują swoją działalność, a rząd rozważa zmiany w mechanizmie ustalania cen.

W 2023 roku, Minnesota i Wisconsin straciły odpowiednio 7,4% swoich gospodarstw mleczarskich, co stanowi 146 i 455 farm. Minnesota zakończyła rok z 1,825 farmami, a Wisconsin z 5,661.

W 2023 r. program DMC pomógł wielu rolnikom w płatnościach w niektórych miesiącach, chociaż nie ujawniono żadnych szczegółów dotyczących rejestracji w 2024 roku. Ceny produktów mleczarskich klasy IV utrzymują premię w stosunku do klasy III. Stabilny popyt krajowy na masło równoważy spadek eksportu, a obecnie nie ma obaw o podaż mleka.

Ukraiński przemysł mleczarski stoi przed wyzwaniem związanym z niedoborem surowców. Populacja bydła maleje, a jednocześnie wzrasta udział eksportu mleka do krajów Unii Europejskiej w ciągu ostatnich dwóch lat. Vadim Chagarovsky, przewodniczący Rady Dyrektorów „Stowarzyszenia Przedsiębiorstw Mleczarskich Ukrainy”, zwrócił uwagę na te problemy podczas Konferencji „Biznes Mleczarski – 2023”. Pomimo tych wyzwań, przetwórstwo mleka w 2023 roku odnotowało wzrost o 5%

Udostępnij:
Poznaj produkt „Podchloryn Sodu”
Sodium Hypochlorite