Adypinian sodu (E356) - co to jest?

Adypinian sodu, to sól kwasu adypinowego i sodu, stosowana jako dodatek do żywności.

Jest to biały lub bezbarwny kryształ w formie proszku lub ziaren.

Właściwości [adypinianu sodu]

Adypinian sodu jest rozpuszczalny w wodzie, ale ma ograniczoną rozpuszczalność w alkoholach.

Ma zdolność regulowania pH i utrzymywania świeżości produktów spożywczych.

Zastosowanie [adypinianu sodu]

Stosuje się go jako konserwant w żywności, szczególnie w produktach mlecznych, mięsnych i zbożowych.

Wykorzystywany jest także jako regulator kwasowości oraz antyutleniacz w niektórych produktach spożywczych.

Gdzie kupić [adypinian sodu]?

Adypinian sodu można znaleźć w sklepach spożywczych, sklepach z artykułami dla piekarni i cukierni oraz w sklepach internetowych ze składnikami do produkcji żywności.

[Adypinian sodu] i jego funkcje w żywności

Adypinian sodu pełni funkcję konserwantu i stabilizatora, zapewniając dłuższą trwałość produktów spożywczych oraz utrzymując ich jakość i świeżość.