Adypinian sodu (E356) - co to jest?
Adypinian sodu, to sól kwasu adypinowego i sodu, stosowana jako dodatek do żywności.
Jest to biały lub bezbarwny kryształ w formie proszku lub ziaren.
Właściwości [adypinianu sodu]
Adypinian sodu jest rozpuszczalny w wodzie, ale ma ograniczoną rozpuszczalność w alkoholach.
Ma zdolność regulowania pH i utrzymywania świeżości produktów spożywczych.
Zastosowanie [adypinianu sodu]
Stosuje się go jako konserwant w żywności, szczególnie w produktach mlecznych, mięsnych i zbożowych.
Wykorzystywany jest także jako regulator kwasowości oraz antyutleniacz w niektórych produktach spożywczych.
Gdzie kupić [adypinian sodu]?
Adypinian sodu można znaleźć w sklepach spożywczych, sklepach z artykułami dla piekarni i cukierni oraz w sklepach internetowych ze składnikami do produkcji żywności.
[Adypinian sodu] i jego funkcje w żywności
Adypinian sodu pełni funkcję konserwantu i stabilizatora, zapewniając dłuższą trwałość produktów spożywczych oraz utrzymując ich jakość i świeżość.