Cytryniany potasu (E332) – co to jest?
Cytryniany potasu to mieszanina soli potasowej kwasu cytrynowego. Dostępny jest w trzech formach: cytrynian monopotasu, cytrynian dipotasu i cytrynian tripotasu.
Właściwości cytrynianów potasu
Są to białe, krystaliczne substancje o właściwościach buforujących i regulatorach kwasowości.
Zastosowanie cytrynianów potasu
Stosuje się je jako substancje konserwujące, stabilizatory, regulatorów kwasowości i środki przeciwzbrylające w przemyśle spożywczym.
Gdzie kupić cytryniany potasu?
Cytryniany potasu w różnych formach jest dostępny w sklepach spożywczych, sklepach chemicznych oraz sklepach internetowych oferujących dodatki do żywności.
Cytryniany potasu i jego funkcje w żywności
Jako dodatek żywnościowy, cytryniany potasu pomagają w utrzymaniu trwałości, konsystencji i smaku produktów spożywczych, poprawiając ich jakość i zapewniając bezpieczeństwo dla konsumentów.


![Co słychać? Wiadomości z branży paszowej! [Grudzień 2024] Co słychać? Wiadomości z branży paszowej! [Grudzień 2024]](https://foodcom.pl/wp-content/uploads/2024/12/feed-na-bloga-300x150.png)