Cytryniany potasu (E332) – co to jest?

Cytryniany potasu to mieszanina soli potasowej kwasu cytrynowego. Dostępny jest w trzech formach: cytrynian monopotasu, cytrynian dipotasu i cytrynian tripotasu.

Właściwości cytrynianów potasu

Są to białe, krystaliczne substancje o właściwościach buforujących i regulatorach kwasowości.

Zastosowanie cytrynianów potasu

Stosuje się je jako substancje konserwujące, stabilizatory, regulatorów kwasowości i środki przeciwzbrylające w przemyśle spożywczym.

Gdzie kupić cytryniany potasu?

Cytryniany potasu w różnych formach jest dostępny w sklepach spożywczych, sklepach chemicznych oraz sklepach internetowych oferujących dodatki do żywności.

Cytryniany potasu i jego funkcje w żywności

Jako dodatek żywnościowy, cytryniany potasu pomagają w utrzymaniu trwałości, konsystencji i smaku produktów spożywczych, poprawiając ich jakość i zapewniając bezpieczeństwo dla konsumentów.