- Ciasto Kataifi to nitkowe ciasto o orientalnym pochodzeniu, powszechne z Grecji, Turcji i na Bliskim Wschodzie.
- Występuje w wersji surowej i prażonej, dzięki czemu jest wszechstronne w zastosowaniu – od deserów po dania wytrawne.
- Produkt postrzegany jest jako premium, z dużym potencjałem marketingowym i kulinarnym.
Kataifi to cienko pokrojone ciasto o wyjątkowej teksturze i szerokim zastosowaniu kulinarnym, szczególnie popularne w kuchniach Bliskiego Wschodu, Grecji i Turcji. To chrupiące i delikatne ciasto jest tradycyjnym składnikiem wielu deserów, ale także dań wytrawnych. Coraz częściej staje się również produktem pożądanym w przemyśle spożywczym. Przyjrzyjmy się, czym jest ciasto Kataifi i dlaczego warto się nim zainteresować.
Co to jest ciasto Kataifi?
Ciasto Kataifi to rodzaj bardzo cienkiego, nitkowatego ciasta wykonanego najczęściej z mąki pszennej i wody, a także często cukru, soli i tłuszczu. Skład ciasta przypomina ciasto filo, jednak Kataifi ma formę cienkich niteczek. Przypomina jeszcze cienką wersję makaronu capellini (zwanego jako nitki lub anielski włos), jednak w odróżnieniu od makaronów jest to ciasto surowe, a nie suszone.
Ciasto Kataifi jest elastyczne i podatne na formowanie, co czyni je idealnym do zawijania nadzienia – zarówno słodkiego, jak i słonego. Na rynku dostępne jest w dwóch wersjach: jako surowe ciasto kataifi przeznaczone do dalszej obróbki termicznej oraz chrupiące, prażone lub pieczone kataifi – gotowe do użycia jako posypka, dekoracja lub składnik przekąsek.
Skąd pochodzi ciasto Kataifi?
Ciasto Kataifi wywodzi się z Bliskiego Wschodu i regionów śródziemnomorskich, gdzie od wieków wykorzystywane jest w tradycyjnej kuchni. Największą popularność zdobyło w Grecji i Turcji, a jego obecność w recepturach deserów takich, jak baklava czy kunafa czyni je rozpoznawalnym symbolem tamtejszej kultury kulinarnej. W ostatnich latach kataifi zdobywa popularność również w Europie Zachodniej i Polsce.
Jak smakuje ciasto Kataifi?
Smak kataifi jest dość neutralny – lekko zbożowy i delikatnie słonawy, dzięki czemu doskonale chłonie aromaty dodatków. W wersji surowej nadaje się do wypieków i smażenia, natomiast prażone kataifi ma lekko orzechowy posmak i chrupką strukturę, która dodaje tekstury daniom i deserom. Ciasto może być wykorzystywane jako chrupiący element w deserach takich, jak dubajska czekolada czy kremy pistacjowe.
Ile kalorii ma kataifi?
Wartość kaloryczna ciasta zależy od sposobu jego obróbki. Surowe ciasto kataifi dostarcza średnio około 280-320 kcal na 100 gramów. Wersja prażona, w zależności od użytego tłuszczu (np. masło klarowane, olej słonecznikowy), może zawierać natomiast nawet 450-500 kcal na 100 gramów. Kaifi nada się więc zarówno do produkcji artykułów dietetycznych, jak i bogatych kalorycznie – zależnie od sposobu obróbki i użytych dodatków.
W jakich daniach i produktach stosowane jest ciasto Kataifi?
Ciasto Kataifi jest naprawdę wszechstronne – jego struktura i neutralny smak sprawiają, że sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Szczególnie dobrze Kataifi komponuje się z syropami, miodem, orzechami i kremami.
Desery i cukiernictwo
Kataifi bez wątpienia największą popularność zdobyło przez obecność tego ciasta w deserach. Na Bliskim Wschodzie często podawane jest w postaci chrupiącego deseru zapiekanego z orzechami czy pistacjami, polanego syropem lub wodą różaną. Podobnymi deserami jest grecka baklava oraz bliskowschodnia kunafa (Kanafeh), gdzie ciasto wypełnia się serem i zalewa całość syropem cukrowym.
Prażone kataifi idealnie sprawdza się także jako posypka do ciast, np. serników czy lodów. Jest także składnikiem produktów takich, jak dubajska czekolada, w której nadzieniu połączona jest z pastą pistacjową, nadając znanej przekąsce chrupkości.
Dania wytrawne
Ciasto Kataifi bywa wykorzystywane w kuchni rzemieślniczej. Prażone, ciasto może pełnić rolę grzanek czy orzechów w sałatkach. Często stosowane jest także do tworzenia roladek z farszem mięsnym czy warzywnym, można zawinąć w nie również owoce morza, np. krewetki.
Przemysł spożywczy
Ciasto Kataifi umożliwia też tworzenie gotowych, często mrożonych dań czy produktów. Bywa wykorzystywane również do produkcji chłodzonych musów i deserów. Kataifi bez dodatku masła doskonale nadaje się także do dań roślinnych – w wielu recepturach może zastąpić ciasto francuskie lub ciasto filo.
Jak przechowywać ciasto Kataifi?
Surowe ciasto kataifi wymaga chłodzenia i najlepiej przechowywać je w temperaturze od 0 do 4°C, w opakowaniu chroniącym przed wysuszeniem. W formie mrożonej może być przechowywane nawet przez kilka miesięcy. Prażone kataifi jest zdecydowanie łatwiejsze w logistyce – przechowuje się je w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła i wilgoci. Ma dłuższy termin przydatności do spożycia, co czyni je idealnym produktem dla firm cateringowych, producentów deserów i piekarni.
Gdzie kupić ciasto Kataifi w Polsce?
Dostępność kataifi w Polsce rośnie wraz z zapotrzebowaniem branży spożywczej. Jednym z dystrybutorów oferujących kataifi w ilościach hurtowych jest Foodcom.pl – firma specjalizująca się w dostarczaniu surowców spożywczych dla przemysłu.
Dlaczego warto wprowadzić kataifi do oferty B2B? Przede wszystkim Kataifi nie jest jeszcze powszechnie stosowane w Polsce, co daje możliwość zaoferowania unikalnych produktów z Kataifi w składzie. Produkt postrzegany jest jako premium, co pozwala na wyższe ceny końcowe produktów. Ponadto dzięki swojej wielozadaniowości, nadaje się zarówno do produktów słodkich, słonych, jak i dań na ciepło na zimno.
Ciasto Kataifi to produkt o ogromnym potencjale w przemyśle spożywczym. Niezależnie od tego, czy interesuje Cię surowe kataifi do wypieku orientalnych przysmaków, czy prażone Kataifi jako innowacyjna posypka do deserów czy składnik dubajskiej czekolady – ciasto to bez wątpienia wzbogaci Twoją ofertę i zwiększy konkurencyjność na rynku.