Fosforany potasu (E340) – co to jest?
Fosforany potasu to sole kwasu fosforowego, dostępne w postaci trzech różnych związków: fosforanu monopotasu, dipotasu i tripotasu.
Właściwości fosforanów potasu
Są to białe, krystaliczne substancje, łatwo rozpuszczalne w wodzie.
Zastosowanie fosforanów potasu
Stosowane są jako regulatory kwasowości i środki przeciwzbrylające w przemyśle spożywczym.
Gdzie kupić fosforany potasu?
Fosforany potasu można zakupić w sklepach chemicznych, hurtowniach z surowcami spożywczymi oraz sklepach internetowych.
Fosforany potasu i ich funkcje w żywności
Pełnią rolę regulacji kwasowości i zapobiegają sklejaniu się składników w różnych produktach spożywczych, takich jak napoje i produkty piekarnicze.


![Przegląd i analiza rynku czekolady w 2025 [Global Report] Przegląd i analiza rynku czekolady w 2025 [Global Report]](https://foodcom.pl/wp-content/uploads/2025/06/gr-czekolada-300x150.png)