Izoaskorbinian sodu (E316) - co to jest?

Izoaskorbinian sodu (E316) to sól sodowa izoaskorbinianu, syntetyczny związek stosowany jako przeciwutleniacz i regulator kwasowości w przemyśle spożywczym.

Jest powszechnie używany jako substytut witaminy C, ze względu na podobne właściwości przeciwutleniające.

Właściwości izoaskorbinianu sodu

Izoaskorbinian sodu wykazuje zdolność zapobiegania utlenianiu tłuszczów oraz stabilizowania kolorów w produktach spożywczych.

Zastosowanie izoaskorbinianu sodu

Jest stosowany w przemyśle mięsnym, piekarniczym, napojów oraz przetworów owocowych i warzywnych jako dodatek konserwujący i stabilizujący.

Gdzie kupić izoaskorbinian sodu?

Izoaskorbinian sodu jest dostępny w sklepach z surowcami dla przemysłu spożywczego, hurtowniach chemicznych oraz sklepach internetowych specjalizujących się w dodatkach do żywności.

Izoaskorbinian sodu i jego funkcje w żywności

Jako dodatek żywnościowy, izoaskorbinian sodu pomaga w utrzymaniu jakości i świeżości produktów spożywczych, co jest istotne dla producentów i konsumentów.