- Brazylia to kraj, który ma znakomite warunki geograficzne i klimatyczne do uprawy kawy.
- Od 150 lat Brazylia jest czołowym producentem kawy na świecie.
- Kawa brazylijska to zarówno robusta, jak i arabica. Ta druga należy do droższych kaw, które uprawiane są w terenach górzystych.
- W Brazylii dominuje naturalna metoda obróbki kawy dająca jej słodki smak i niską kwasowość.
- Kawa pochodzi z różnych rejonów Brazylii, które determinują profil smakowy danej odmiany.
Kawa brazylijska to jeden z najbardziej cenionych napojów na świecie. Brazylia jest czołowym producentem kawy na świecie, dostarczając około 35% globalnej produkcji. Oryginalna kawa brazylijska zyskała sławę dzięki różnorodności smaków oraz wysokiej jakości, co czyni ją faworytką wśród koneserów. Przyjrzyjmy się szerokiej gamie smaków i odmian oferowanych przez brazylijskie plantacje kawy.
Oryginalna kawa brazylijska – rys historyczny
Brazylia to kraj o znakomitych warunkach geograficznych i klimatycznych do uprawy kawy. Kawa ziarnista brazylijska cieszy się ponadto uznaniem dzięki starannej uprawie i dbałości o każdy etap produkcji.
Szacuje się, że kawa dotarła do Brazylii w XVIII wieku, przy czym początkowo spożywana była głównie lokalnie przez europejskich kolonistów. Z czasem zaczął rosnąć eksport kawy do Europy i Stanów Zjednoczonych, by na początku kolejnego stulecia uczynić Brazylię czołowym producentem światowej kawy – z kraju tego pochodziło 30% ziaren. Brazylia już od 150 lat jest największym producentem tego surowca na świecie.
Jaki smak ma kawa brazylijska?
Brazylia to kraj o zróżnicowanym terenie i klimacie, w związku z tym z terenów tego państwa pochodzi kawa o różnorodnym smaku. Jest to zarówno brazylijska kawa komercyjna, często sprzedawana jako kawa w proszku, jak i kawa ziarnista brazylijska speciality. Na niższych terenach rośnie robusta, a na plantacjach położonych wyżej – arabica, najlepsza kawa brazylijska.
Bogactwo klimatu różnych rejonów Brazylii sprawia, że także wśród tej odmiany kawy wyróżniamy różne gatunki znacznie różniące się smakiem. Kawa brazylijska poddawana jest obróbce na sucho, co sprawia, że w ziarnach znajdujemy dużo słodyczy. Najpopularniejsze są kawy o słodkich nutach, niskiej kwasowości i orzechowym lub czekoladowym posmaku, jednak spotyka się również kawy lżejsze, o średniej mocy, delikatnej kwasowości i złożonym profilu smakowym, w którym wyróżnić można smak limonki, pomarańczy, kwiatów, przypraw czy wina.
Rodzaje kawy brazylijskiej
Rodzaj i smak kawy brazylijskiej zależy od regionu, w jakim jest uprawiana. W przypadku wysokiej jakości ziaren istotna jest szczególnie uprawa kawy w okolicach Santos i na położonych w różnych rejonach kraju plantacjach zlokalizowanych na wysokościach od 600 do 1200 m n.p.m. Kawa brazylijska jest przetwarzana na różne sposoby, z których metoda natural, polegająca na suszeniu owoców kawowca razem z miąższem, jest jedną z najpopularniejszych. Dzięki niej ziarna zyskują intensywniejszy, słodszy smak.
Poniżej przybliżymy smak i właściwości najbardziej cenionych gatunków kawy brazylijskiej arabica, które od wielu lat produkowane są w tym kraju.
Diamond Natural
Diamond to mieszanka ziaren, które są pozyskiwane z różnych plantacji w rejonie Minas Gerais znajdujących się powyżej 1100 m n.p.m. Odmiana ta zyskała uznanie baristów i koneserów espresso na całym świecie. Cechuje się znakomitą powtarzalnością profilu smakowego z roku na rok.
Kawa ma bogaty, intensywny, czekoladowo-orzechowy smak, z nutami kakao i czerwonych owoców, takich jak wiśnie czy jagody. Ma przy tym umiarkowaną kwasowość Jest idealnie zrównoważona, dobra do mieszanek kawy i do parzenia espresso, a także do kaw z mlekiem.
Cerrado Natural
Kawa Cerrado pochodzi z regionu o tej samej nazwie, znajdującego się w centrum kraju. Plantacje na tym obszarze Brazylii zlokalizowane są na wysokościach 1050-1100 m n.p.m. Kawa jest uprawiana na glebie wulkanicznej – w kraterze uśpionego wulkanu Chapadão de Ferro. Gleba bogata w minerały i zrównoważony klimat sprzyjają uprawie kawy.
Ziarna mają intensywny aromat i delikatnie słodki smak z nutami ciemnej czekolady, karmelu i trzciny cukrowej oraz subtelną, cytrusową kwasowością z akcentem pomarańczy. Ta delikatna kawa znakomicie nadaje się do parzenia espresso, jednak bywa stosowana także w mieszankach kaw.
Mantiqueira Mountains Natural Yellow Bourbon
Kawa w rejonie brazylijskich gór Matiqueira Mountains produkowana jest od ponad 100 lat. Ziarna tego pochodzenia się jednymi z najbardziej docenianych i ekskluzywnych. Rejon Mantiqueira de Minas, z którego pochodzi, znajduje się w południowo-wschodniej części kraju i cechuje się unikalnym mikroklimatem. Uprawa ma miejsce na wysokości 1100-1300 m n.p.m., a najczęściej spotykaną odmianą jest Yellow Bourbon. Jej nazwa pochodzi od koloru dojrzałych owoców, który w przypadku tego kawowca jest nie czerwony, a żółty.
Kawa Mantiqueira jest słodka i zrównoważona, o owocowo-kwiatowym smaku z nutami czekolady, miodu, kwiatów, wanilii i owoców egzotycznych, takich jak mango czy ananas. Koneserzy często parzą tę kawę metodami alternatywnymi, które pozwalają odkryć różnorodne nuty smakowe zmieniające się w miarę picia.
Pink Star Natural
Kawa Pink Star to blend, czyli mieszanka ziaren. Ta ekskluzywna kawa uprawiana jest w regionie Piatã w stanie Bahia, który jest jednym z najwyżej położonych terenów uprawnych w Brazylii.
Długo dojrzewa, zyskując wielowymiarowy, złożony smak – jest słodka, w jej profilu można rozpoznać nuty orzechów, czekolady i tytoniu, a także subtelnych przypraw i owoców jagodowych. Ma niewielką kwasowość, a jej miękki, kremowy smak sprawia, że będzie idealna zarówno do espresso, jak i napojów na jego bazie z dodatkiem mleka. Jest ceniona przez koneserów lubujących się w wyrafinowanych smakach. Niektórzy parzą ją na zimno metodą cold brew lub metodami alternatywnymi.
Handel kawą brazylijską – jaką kawę wybrać?
W przypadku kawy brazylijskiej speciality ważne jest, by wybierać te produkty, w których ziarna zostały specjalnie wyselekcjonowane ze względu na ich jakość. W obecnych czasach bardzo istotna jest także etyczna produkcja kawy, dlatego warto zwrócić uwagę na to, czy ziarna pochodzą z ekologicznych plantacji działających w sposób etyczny. Wiele brazylijskich upraw działa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, dbając o środowisko i prawa pracowników. Warto wybierać zaufanych partnerów handlowych, którzy współpracują z takimi właśnie plantacjami.
Brazylijska kawa to synonim jakości, różnorodności i tradycji. Zarówno mielona robusta, jak i wysokiej jakości kawa ziarnista brazylijska arabica cieszą się ogromnym uznaniem na całym świecie. Dzięki szerokiemu wyborowi dostępnych odmian każdy miłośnik kawy znajdzie coś dla siebie. Niezależnie od odmiany, kawa brazylijska od lat dostarcza kawoszom wyjątkowych doznań smakowych i wpisuje się w długą tradycję tego kraju jako światowego lidera w produkcji kawy.