- Kakao ceremonialne to najbardziej naturalna, niskoprzetworzona postać kakao.
- Produkt ten zachowuje wszystkie swoje naturalne, korzystne właściwości, ciesząc przy tym konsumentów głębokim, złożonym smakiem.
- Kakao ceremonialne jest cenione nie tylko ze względu na jego wartości prozdrowotne, ale także właściwości pobudzające umysł.
- Dawniej było stosowane w różnego rodzaju rytuałach i ceremoniach.
Kakao jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z istnienia jego specjalnej odmiany – kakao ceremonialnego. W przeciwieństwie do konwencjonalnego produktu, rytualne kakao zachowuje pełnię swoich naturalnych właściwości i jest wykorzystywane nie tylko jako produkt spożywczy, ale także jako element tradycyjnych ceremonii. Jakie są jego najważniejsze cechy i czym różni się od zwykłego kakao?
Czym jest ceremonialne kakao?
Ceremonialne kakao to produkt pochodzący z rzemieślniczej obróbki ziaren kakaowca, w czasie której nie używa się wysokiej temperatury do prażenia ziaren ani alkalizacji przy ich przetwarzaniu. Kakao ceremonialne jest wytwarzane z najwyższej jakości ziaren Criollo lub Trinitario i bywa używane w tradycyjnych rytuałach i ceremoniach duchowych. Uprawa kakao tego rodzaju i jego wykorzystywanie ma miejsce głównie w Ameryce Środkowej i Południowej.
Dzięki temu, że ziarna są poddawane minimalnej obróbce, kakao zachowuje swoje naturalne wartości odżywcze. W przeciwieństwie do przemysłowo przetwarzanego kakao, nie jest ono odtłuszczane, dzięki czemu zawiera całość naturalnego masła kakaowego. Co więcej, ziarna nie są alkalizowane ani intensywnie prażone, co pozwala na zachowanie wszystkich substancji bioaktywnych zazwyczaj traconych w tych procesach, takich jak teobromina, flawonoidy i różne minerały.
Historia rytualnego kakao
Ceremonie z udziałem kakao mają swoje korzenie w kulturze Majów i Azteków, którzy uważali je za dar od bogów, który zapewniać miał ludziom długie i szczęśliwe życie. Napój przyrządzany na jego bazie towarzyszył różnym tradycyjnym rytuałom i obrzędom, ponadto wierzono, że moc kakao umożliwia połączenie się ze światem duchowym i wyższą świadomością.
Dziś kakao ceremonialne również bywa używane w obrzędach duchowych, jednak przede wszystkim jest cenione ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze i prozdrowotne. Podobnie jak w przypadku innych obszarów, rynek kakao również obfituje w naturalne i prozdrowotne produkty, które cieszą się rosnącym zainteresowaniem konsumentów.
Jakie właściwości ma kakao ceremonialne?
Prawdziwe kakao ceremonialne to najbardziej naturalne kakao, które w związku z tym posiada wiele właściwości zdrowotnych i energetyzujących. Jest bogate między innymi w:
- teobrominę – naturalny stymulant, który działa łagodnie pobudzająco, poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na nastrój;
- anandamid – substancja wpływająca na poczucie euforii i dobrostanu;
- fenyloetyloamina – związek poprawiający nastrój, uwagę i czujność;
- antyoksydanty – chroniące organizm przed stresem oksydacyjnym i wspierające odporność;
- magnez – pierwiastek poprawiający funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego;
- żelazo – kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek;
- inne minerały, takie jak: potas, wapń, cynk, miedź oraz witaminy z grupy B.
Ceremonialne kakao jest cenione nie tylko za swoje walory smakowe, ale także za szerokie działanie wspierające ciało i umysł. Bywa wykorzystywane w medytacji, ceremoniach duchowych oraz jako naturalna alternatywa dla kawy – pobudzająca, zwiększająca możliwości poznawcze i poprawiająca nastrój.
Czym różni się rytualne kakao od zwykłego kakao?
Czy kakao rytualne od zwykłego odróżnia tylko sposób obróbki i podania? Sprawdźmy fakty o kakao ceremonialnym, przez które odznacza się ono na tle zwykłego kakao.
Proces produkcji
Zwykłe kakao przechodzi intensywną obróbkę, w tym alkalizację i prażenie w wysokich temperaturach, co skutkuje utratą wielu cennych składników odżywczych. Ziarna kakao ceremonialnego są fermentowane i suszone w naturalny sposób, a ich obróbka jest minimalna, dzięki czemu produkt zachowuje swoje pierwotne właściwości.
Skład
Ceremonialne kakao zawiera pełne masło kakaowe, co sprawia, że jest bardziej aksamitne i bogate w smaku. Zwykłe kakao jest z reguły odtłuszczane, co wpływa na jego konsystencję i wartości odżywcze. Ponadto produkty kakaowe dostępne na rynku często zawierają cukier, mleko w proszku oraz inne dodatki poprawiające smak i konsystencję produktu. Kakao ceremonialne jest natomiast czyste i pozbawione dodatków.
Forma
Zwykłe kakao dostępne jest najczęściej jako kakao w proszku, na jego bazie powstają także różne produkty kakaowe i czekoladowe. Kakao ceremonialne natomiast może mieć formę bloków lub tabliczek sprasowanej pasty kakaowej lub też granulek masy kakaowej.
Smak
Zwykłe kakao ma mleczno-kremowy, czekoladowy smak, który często jest wzmagany przez dodatek mleka czy cukru. Kakao ceremonialne jest natomiast dużo bardziej intensywne, lekko gorzkie, z nutą słodyczy. Smak i aromat naturalnego kakao jest dużo bardziej złożony, można w nim wyczuć nie tylko czekoladę, ale też nuty ziemiste, drzewne, cytrusowe, kwiatowe czy orzechowe.
Cel spożycia
Podczas gdy zwykłe kakao jest używane głównie do przygotowywania napojów lub jako składnik deserów, rytualne kakao ma przy tym również wymiar duchowy. Jest stosowane w ceremoniach jako narzędzie wspomagające introspekcję, medytację i połączenie z własnym wnętrzem czy ze światem duchowym. Uważa się, że ceremonialne kakao poprawia także samopoczucie oraz zwiększa energię i koncentrację.
Ceremonialne kakao to wyjątkowy produkt o bogatej tradycji i licznych właściwościach prozdrowotnych. W przeciwieństwie do zwykłego kakao, nie jest ono poddawane intensywnej obróbce, co pozwala zachować pełne walory odżywcze i smakowe produktu. W czasach, gdy konsumenci poszukują autentycznych i naturalnych produktów, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie, naturalne kakao ceremonialne cieszy się dużą popularnością.